Lönsamma reservdelar
På en skakig börs kan det vara en god idé att titta närmare på bildelskedjan Mekonomen, som inte är så konjunkturkänslig. En svagare konjunktur är snarast till fördel för bolaget, hävdar ledningen. Minskar nybilsförsäljningen ökar nämligen behovet av reparationer, vilket betyder ökad efterfrågan på reservdelar.
Mekonomen fördes till börsen på försommaren i fjol. Inledningsvis föll kursen med 30 procent innan aktiemarknaden fick upp ögonen för bolagets förtjänster. Kursen har fallit med omkring 10 procent sedan terrorattacken i New York till omkring 116 kronor. Det är 50 procent högre än bottennoteringen hösten 2000 och några kronor över introduktionskursen på 110 kronor.
Hållbar strategi
Räknat på Affärsvärldens vinstprognos ligger p/e-talet för 2002 på 10-11. På en normal börs är det inte avskräckande. Den starka halvårsrapporten indikerar att Mekonomen driver en strategi som verkar hålla. Omsättningen under perioden steg med 38 procent till en dryg halv miljard och vinsten med över 40 procent till 46 miljoner kronor.
Bolaget är inne i en utveckling där snabb tillväxt kombineras med fortsatt goda marginaler. Rörelsemarginalen var nära nog 9 procent under den senaste tolvmånadersperioden, vilket med råge överträffar det interna målet. Det är några procentenheter lägre än börsgunstlingen Clas Ohlson, “gör-det-självarnas” mecka, som också värderas betydligt högre på börsen. Även Mekonomens tillväxt överträffar målet för närvarande. Till det kommer att det av allt att döma finns fortsatt goda tillväxtmöjligheter både på nuvarande marknader och genom att bolaget utökar marknadspotentialen.
I somras kom beskedet att Mekonomen börjar sälja även däck till sina verkstadskunder och genom sitt butiksnät. Det betyder att bolaget kommer in på en ny marknad. Det ökar marknadspotentialen med 30 procent och detta sker, enligt ett uttalande av vd Owe Andersson, utan några stora initiala investeringar. Totalt är reservdelsmarknaden i Sverige värd omkring 16 miljarder kronor, varav 4 miljarder är plåt och lack, som inte ingår i Mekonomens nuvarande sortiment. Den norska marknaden beräknas vara hälften så stor som den svenska.
Dessutom bör det finnas möjligheter till fortsatt geografisk expansion. För närvarande finns Mekonomen huvudsakligen i Sverige och bolaget har just börjat växa i Norge, där verksamheten väntas visa vinst från och med nästa år. Beredskap finns för etablering på ytterligare någon marknad “när rätt tillfälle kommer”, enligt vd. Finansiellt är bolaget rustat till tänderna med en soliditet på skyhöga 70 procent.
Mekonomen kontrollerar en butikskedja för reservdelar och biltillbehör till de flesta bilmärken. Kedjan består av omkring 140 egna och samverkande butiker i Sverige och Norge. Strategiskt har Mekonomen som märkesoberoende handlare skaffat sig en intressant position. Den kommer att bli ännu intressantare om ledningen får rätt i sin förmodan att EU i framtiden, för att öka konkurrensen, förbjuder exklusiva märkeshandlare och märkesverkstäder.
Samarbetar med Shell
Vid sidan av butikskedjan – och en internetbaserad reservdelskatalog – har Mekonomen även inlett olika former av strategiska samarbeten för att öka marknadstäckningen, till exempel med bensinkedjan Shell. Dessutom satsar ledningen stort på ett koncept som bygger på samverkan med fristående bilverkstäder. Samarbetet innebär att Mekonomen är huvudleverantör av reservdelar till verkstäderna. Som motprestation ställer bolaget upp med bland annat utbildning och modern utrustning. Sådant blir allt viktigare för verkstäderna, eftersom det finns alltmer elektronik i bilarna. I slutet av augusti fanns 630 verkstäder anslutna i Sverige och Norge.
Långsiktigt är konceptet Mekonomen Bilverkstad viktigt för att öka försäljningen av bildelar, eftersom risken är stor att bilägarna i framtiden klarar allt färre reparationer själva. Om ett par år väntas 80 procent av bilparken vara utrustad med elektronik. Då blir rimligen verkstäderna en allt viktigare försäljningskanal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.