Lönsamhetens tuffe väktare
Bevakningskoncernen Securitas nye vd Alf Göransson har med flit flugit så långt under medieradarn som han bara kunnat på sistone. Ända sedan det i höstas blev klart att han skulle avlösa Thomas Berglund på vd-stolen i mars har bolaget undvikit prognoser och strategiska framtidsfrågor.
Syftet är förstås att han ska få jobba i fred den viktiga första tiden vid rodret. Men baksidan är att bolaget vid en snabb blick utifrån ser ut att sakna tydlig strategi, och sådant gör placerarna osäkra. Aktiekursen har i princip stått och stampat sedan beskedet om ledarbytet.
Räkna med att osäkerheten håller i sig ett tag till. Inte förrän i augusti kommer Alf Göransson att vara så varm i kläderna att han presenterar detaljerade planer. Men räkna också med att han redan hunnit göra en hel del i det tysta. Silkesvantar ingår inte i Alf Göranssons framgångsrecept. Han är känd för att få saker gjorda, och känd för att inte dra sig för att låta huvuden rulla om han anser det nödvändigt. Så här beskrev han sitt arbete med att räta upp byggjätten NCC:s slagsida, i en intervju med Affärsvärlden 2003: “Det här är ingen enmansföreställning. I ledningen måste vi vara överens och spela i samma lag. För individualister som spelar i en annan riktning finns det ingen plats – sorry…”
På måndag måste Alf Göransson i alla fall upp på radarhöjd en stund, när bolaget presenterar årets första kvartalsrapport. Den här gången borde aktieägarna slippa alltför trista besked. Förre vd:n Thomas Berglund städade nämligen inte bara sitt skrivbord innan han slutade, han rensade också upp i balansräkningen. Resultatet för sista kvartalet 2006 tyngdes av engångskostnader på totalt 1,5 miljarder kronor. Det innebär att sammanlagt har Securitas under ett och ett halvt år lagt ut runt 2,3 miljarder kronor på engångskostnader.
Securitas är alltså redan rensat från det gamla konglomeratets värsta yvigheter. Förra året separerades och börsnoterades områdena Securitas Systems, som säljer skräddarsydda säkerhetslösningar för storföretag inom bank och finans samt detaljhandel, samt Securitas Direct, som säljer larm till hem och småföretag. Kvar är nu Securitas Services, som består av bevakningsverksamheter i Nordamerika och Europa, samt pengahanteringstjänsterna i området Cash Handling Services, som enligt planerna ska knoppas av och börsnoteras under namnet Loomis i höst.
Men det är heller inget dukat bord Alf Göransson kommer till. Nu är det dags att få fart på försäljningen och effektiviteten igen. Det är svårt, men absolut ingen omöjlighet.
För det första är bevakning en stabil bransch som inte svänger speciellt kraftigt med konjunkturen. Företag har grundläggande behov av säkerhetstjänster, och i goda tider finns dessutom ofta ett litet utrymme för extratjänster runt stora evenemang, som exempelvis friidrotts-EM i Göteborg förra året.
För det andra växer marknaden för säkerhetstjänster fortfarande, totalt med runt 7 procent per år. Delmarknaden för bevakningstjänster växer dock något långsammare. Securitas har flera spännande möjligheter att ta sig in på nya marknader de närmaste åren: Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika är alla tillväxtområden.
Framför allt är Latinamerika intressant. Området beräknas växa med närmare 12 procent om året. I april köpte Securitas strategiskt viktiga Seguridad Argentina som har kontrakt på bevakningstjänster på de större flygplatserna i landet. Bolaget får efter affären sammanlagt 7 000 medarbetare och 500 miljoner i försäljning per år. Andra intressanta delområden som kan växa är bevakningstjänster för småbolag och mobile services.
För det tredje ligger Securitas sent i konjunkturcykeln. Det talar för att de goda åren fortfarande ligger framför bolaget.
—
Slå till på bevakning
Securitas har inte levt upp till placerarnas förhoppningar om tillväxt och marginaler de senaste kvartalen, och så länge Securitas inte ger några egna prognoser lär aktiekursen förbli i dödläge. Men så fort den nya ledningen blir tydligare i sin inriktning tror Affärsvärlden att kursen kan börja röra sig uppåt. Securitas är nämligen inte speciellt högt värderat. Även med en tillväxtprognos där bolaget växer något långsammare än marknaden i stort, hamnar p/e-talet runt acceptabla 15. Sett till p/s-talet, alltså aktiekursen dividerat med försäljningen per aktie, ser det än aptitligare ut. Bolag med låga p/s-tal kan ofta få väldigt bra utväxling på marginalförbättringar och Securitas värderas inte högre än 0,6. Det tillhör de lägre värdena bland börsens tjänsteföretag. Det kan också jämföras med avknoppningen Securitas Direct som har ett betydligt högre p/s-tal: 2,4.
När Loomis knoppas av i höst lär det också påverka Securitas positivt, bland annat kan det hjälpa till att ta ner den höga skuldsättningen – i dag har bolaget runt 12 miljarder kronor i räntebärande skulder.
Sammantaget talar det mesta för aktien. Risken är låg och bolaget har en rad möjligheter framför sig. Securitas kan också vara en bra defensiv placering för den som tror på en svagare börs. Köp.
—
Fem frågor till vd Alf Göransson:
Du har legat lågt med uttalanden och prognoser sedan det förra året stod klart att du skulle ta över. När är du redo att kommunicera strategi och finansiella mål?
– Jag kommer att presentera hur vi ska ta företagets strategi ett steg vidare i anslutning till presentationen av halvårsrapporten, i augusti.
Vilka är de stora utmaningarna för Securitas framöver?
– En viktig utmaning är att utveckla företaget till att bli än mer kundfokuserat. En central frågeställning är hur vi kan öka vårt förädlingsvärde och tydligt upplevas av våra kunder som den bästa säkerhetsrådgivaren och det bästa bevakningsföretaget, såväl för det multinationella stora företaget, som den lilla butiken i storstaden eller på landsbygden.
Ni har gjort en del förvärv på sistone, bland annat ett i Argentina. Hur ser du på den latinamerikanska marknaden?
– Argentina tillhör de länder som vi ser med intresse på. Med förvärvet i Argentina blir Securitas den ledande leverantören av bevakningstjänster i landet. Jag har också utsett två medarbetare till att utreda möjligheten till etablering i Indien och Kina, som är andra marknader med stor potential.
Sneglar du på några andra branscher för inspiration?
– Ja, absolut. Jag tror att det finns en hel del vi kan anamma från andra servicebranscher.
Hur är stämningen efter flytten hem från London?
– Kontoret i London stängs i slutet av juni. Jag upplever stämningen och kulturen i företaget som mycket bra. Mitt första intryck är att Securitas är ett starkt bolag med en stark egen kultur och ett väl förankrat och delegerat lönsamhetstänkande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.