Lönehöjningarna fastställda för Sveriges största kollektivavtal

Kommunal, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona har enats om ersättningar och centrala lönenivåer som börjar gälla från och med 1 april i år. Det framgår av ett pressmeddelande.
Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Malin Ragnegård, ordförande Kommunal. Foto: Claudio Bresciani /TT

Det ettåriga avtalet, som beskrivs som Sveriges största kollektivavtal, innebär att 1 125 kronor kommer att fördelas individuellt och differentierat till arbetstagarna.

Lägstalönerna höjs samtidigt med 1 350 kronor från och med 1 januari 2024.

Övriga ersättningar i avtalet räknas upp med 4,1 procent.

”Falukorven blir inte billigare av ett nytt kollektivavtal, men det här är riktiga löneökningar som motsvarar en extra matkasse i månaden. Det kommer göra skillnad för de medlemmar som har svårt att få ekonomin att gå ihop och som tvingats välja bort varor när de är i matbutiken”, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Det nya avtalet, som omfattar cirka 400 000 personer, löper fram till den 31 mars 2024. Därefter ska ett nytt löneutrymme för 2024 sättas i linje med märkets andra år. Då ska också alla villkorsfrågor förhandlas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.