Londonbörsen till motattack mot OM
När iX-samarbetet, d v s planerna på ett samgående mellan Londonbörsen och Frankfurtbörsen, sprack för drygt två veckor sedan meddelade Londonbörsen att man framöver skulle lägga all energi på att bekämpa OM-Gruppens fientliga bud som presenterades den 29 augusti. Det gör Londonbörsen nu i ett tjugo sidor långt försvarsdokument som ska övertyga aktieägarna om orimligheten i OM-budet. Kritiken mot OM är massiv och det är utan tvekan det tunga artilleriet som dragits fram. Enligt The Economic Times beskrivs LSE:s strid som ”en kamp på liv och död för LSE”.
Don Cruickshank, som klivit in som tillförordnad VD efter det att förre VD:n Gavin Casey fått lämna sin post, anklagar OM för att försöka komma över Londonbörsen billigt genom att använda sig av OM-aktier med ett ”osäkert värde” och varnar för att LSE:s aktieägare får en alltför liten del, 18,5 procent, av det bolag som skulle bli resultatet av ett samgående. Budet beskrivs som ett ”icke-attraktivt affärsförslag” som inte kan tillföra LSE:s kunder eller ägare någonting, och som dessutom skulle medföra stora kostnader.
De argument som OM framfört i sitt bud sågas rejält med kommenterarna ”OM tillför ingenting” och ”OM misslyckas”. LSE går till och med så långt att man i hård ordalag rekommenderar sina aktieägare att inte ens fylla i eller returnera de blanketter som skickats till dem av OM. Även ägandet av OM-gruppen är föremål för kritik.
”LSE:s aktieägare bör förstå att OM:s aktier är hårt kontrollerade”, skriver man och påpekar att 40 procent av aktiekapitalet ligger hos OM:s ledning, att 9,5 procent ägs av svenska staten som nyligen dessutom ökat sitt ägande och att 15,3 procent ägs av Investor ”a investment vehicle of the Wallenberg family”.
OMs viktigaste argument, den överlägsna tekniken, avfärdade LSEs ordförande, Don Cruickshank i morse på följande sätt: “Ju mer vi tittar på den, desto mer står det klart att vi inte behöver deras teknologi och våra kunder behöver den inte heller.”
Parallellt med spelet mellan OM och LSE väntas en budstrid om Londonbörsen. Det har förekommit uppgifter om att Nasdaq kommer att lägga ett bud på Londonbörsen tillsammans med börserna i Frankfrut, Milano och Madrid. Ytterligare ett alternativ, och det som anses ligga närmast i tid, är det bud från börssamarbetet Euronext – börserna i Paris, Amsterdam och Bryssel – som enligt ryktena skulle lagts redan i helgen. Euronexts VD Jean-Francois Theodore väntas till London någon gång denna vecka för att träffa representanter för myndigheter, aktieägare och eventuellt också LSE:s ledningsgrupp. Det tredje scenariot är att Nasdaq kliver in och lägger ett bud helt på egen hand på Londonbörsen. I rapporten kallas ägarna i LSE till ett extra aktieägarmöte den 19 oktober där man bland annat ska diskutera den 4,9-procentsregel, d v s att ingen enskild aktieägare får kontrollera mer än 4,9 procent av aktierna i Londonbörsen. Två veckor dessförinnan, den 2 oktober, ska aktieägarna ha tagit ställning till OM:s bud. OM:s ledning befinner sig fortfarande ute på sin charmoffensiv och hade på förmiddagen ännu inte bestämt sig för hur de ska kommentera LSE:s kritik.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.