Löfven talade för en välfärd fri från vinstjakt

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven höll på söndagen det första partiledartalet under årets Almedalsvecka på Gotland. Han argumenterade för en välfärd fri från vinstjakt och kritiserade regeringens skattesänkningar.

Socialdemokraterna går till val på ett reformprogram med tre stora projekt. För det första ska Sverige ha fler människor i arbete och öka antalet arbetade timmar i ekonomin så att Sverige når EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det är ett mål som Socialdemokraterna har presenterat tidigare.

För det andra avser Socialdemokraterna skapa en jämlik skola som inom tio år ska vara bland EU:s fem bästa skolor. För det tredje vill partiet minska inkomstklyftorna och helt sluta de påverkbara hälsoklyftorna.

“Det är Socialdemokraternas tre stora projekt de kommande åren. Det här är vägen mot ett samhälle utan över- och underordning”, sade Stefan Löfven.

Regeringen har ägnat all sin vakna tid och nästan alla nya resurser åt att sänka skatter, menar han.

“Det enda de bråkar om nu är när skattesänkningarna ska fortsätta”, enligt Löfven.

Regeringens politik med arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 och utförsäkringar är motsatsen till den solidaritet som har gjort Sverige starkt, resonerar han. Socialdemokraternas jobbstrategi hänger på framtidsinvesteringar, samarbete för att skapa jobb, och ett nytt kunskapslyft. Den tredje delen handlar om att minska vakanserna på arbetsmarknaden genom förbättrad matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare. Här finns det enligt Löfven potential till 80.000 jobb på kort sikt.

I regeringsfrågan gavs få konkreta besked. Socialdemokraterna är beredda att bilda en handlingskraftig regering, sade Löfven och tillade att partiet aldrig kommer att ge makten till Sverigedemokraterna.

“Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”, resonerar han.

“För att nå en handlingskraftig regering kan det komma att krävas samarbete över blockgränsen. Jag tror också att ni är beredda att ta det ansvaret. Ingen blockprestige kan vara viktigare än Sveriges framtid”, sade han med adress till de borgerliga partierna.

Löften tog även upp det geopolitiska läget och sade att Socialdemokraterna vill stärka Sveriges militära förmåga. Nyligen uppgav partiet att man vill göra upp över blockgränsen om försvarspolitiken inför nästa försvarsbeslut.

“Den ryska aggressionen mot Ukraina har förändrat vår säkerhetspolitiska miljö. Vi ser dessutom extremistiska Isis rycka fram i norra Syrien och i Irak och vi ser fruktansvärda övergrepp i Nigeria, Kongo och i många andra länder. Sverige ska stå upp för människovärdet och folkrätten var än de kränks och vi ska också ta tydlig ställning för vår egen säkerhet. Därför måste Sveriges militära förmåga stärkas”, sade Löfven som samtidigt betonade vikten av att öka stödet till internationellt samarbete runt Östersjön, inom EU och i FN.

Gällande vinster i välfärden uppgav han att nationella kvalitetslagar ska säkerställa att företag inte ska kunna tumma på bemanning och kvalitet. Han tog även upp feministiska frågor. Löfven vill göra heltid till norm även i kvinnodominerade yrken och “stoppa bortkvotering av kvinnor i näringslivet”.

Vidare upprepade socialdemokraten budskapet att pension är uppskjuten lön och därför bör beskattas som sådan. Han vill även rikta om pengar från premiepensionssystemet till inkomstpensionen. Han tog även upp ungdomsarbetslösheten och partiets 90-dagarsgaranti kring jobb, utbildning eller praktik för unga.

Löfven berörde också det förslag som Socialdemokraterna presenterade under sin dag i Almedalen om mindre småbarnsgrupper i förskolan, vilket beräknas kosta 1,1 miljarder kronor per år och som partiet vill införa år 2016.

På måndag är det Kristdemokraternas dag under Almedalsveckan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.