Investeraren
”Lockande begravningsbyrå”
– Stort. Knappt två veckor efter fondstarten förvaltar vi över 200 miljoner.
– Den övre gränsen går vid 0,5 procent av Stockholmsbörsens värde, cirka 25 miljarder i dag. Microcap för oss motsvarar ungefär 1–8 miljarder. Men vi har innehav som ligger under miljarden också.
– Vi söker en kombination av hög kvalitet, god tillväxtpotential och attraktiv värdering. Långsiktighet är också viktigt. I normalfallet investerar vi med en tidshorisont på minst 3–5 år.
– Vi investerar minst två tredjedelar av kapitalet i Europa och upp till en tredjedel utanför Europa. Just nu har vi 75–80 procent i Europa. Det är definitivt lättare att hitta billiga bolag i Europa än i USA. I Japan är det väldigt gott om riktigt billiga bolag.
– Ja, lite så. Många bolag har tyngts av den svaga inhemska ekonomin och har ingen tillväxt. Men det finns bolag som uppvisar god tillväxt, sitter med nettokassa och är väldigt lågt värderade.
– Hi-Lex som tillverkar kablage till bilar och andra fordon. De har 60 procents marknadsandel i Japan, men 40 procent av omsättningen i USA. Nettokassan är 20 procent av börsvärdet. Senaste kvartalet var tillväxten över 20 procent, men bolaget värderas till ev/ebit 5.
– Ja, och då ska man komma ihåg att det finns många bolag i Japan som handlas under nettokassan. Skillnaden mellan dem och Hi-Lex är att Hi-Lex växer.
– Via en screeningprocess letar vi bolag efter vissa kriterier. Det finns också en stark aktiekultur på firman. Bara under de första dagarna landade långa listor på idéer från våra kolleger. Det kan vara en internationell konkurrent till någon av de andra fondernas innehav.
– Vi äger kanadensiska Airboss, en konkurrent till Hexpol. Aktien ser dyr ut, men justerat för ett stort förvärv handlas de med en tydlig rabatt mot Hexpol. I mindre bolag kan värdeskapande förvärv, där man konsoliderar en fragmenterad bransch, göra väldigt stor skillnad.
– Vi äger något så udda som en brittisk begravningsentreprenör, Dignity, med cirka 10 procents marknadsandel på ceremonier och kremering. De är en väldigt dominant spelare eftersom det i övrigt mest är lokala, ofta familjeägda, bolag där barnen ofta inte vill ta över. Historiskt har de förvärvat sådana bolag till 5–7 gånger ebitda.
– Vi har bland annat världens största vinfatstillverkare, franska TFF Group. De har konservativa kunder som ogärna byter leverantör.
Vi nämnde en portugisisk korktillverkare i en artikel om PIGS-börserna 2011.
– Den har vi faktiskt! Corticeira Amorim.
– Fram till för några år sedan var det en stark trend bort från kork, delvis drivet av att det inte var premiumvinerna som växte mest. Men under de senaste fyra åren har andelen viner i USA med vanlig kork ökat med nästan 40 procent. Samtidigt har produktutveckling mot bättre korkar drivit ner andelen korkskadade viner rejält. Sedan i fjol finns dessutom skruvkorkar i kork. Amorim har satsat 7 miljoner dollar på att utveckla en sådan, Helix.
– Norska Zalaris har vi. Företag outsourcar lönehantering, personaladministration och andra hr-tjänster till dem. De har en fin kundlista med bland annat Statoil, Nordea och Telia Sonera. När en kund väl lagt ut lönehantering är det tveksamt om de vill ta tillbaka den eller byta leverantör om de tycker att det fungerar. Zalaris har över 90 procent återkommande intäkter och växer med cirka 20 procent per år.
– För oss som jobbar internationellt med mindre bolag är redovisningen viktig. Den måste nagelfaras. Under de senaste månaderna har vi stött på flera bolag där vi inte tycker att det hänger ihop. Svaga kassaflöden är en bra varningssignal. En annan är bolag som byter revisor ofta.
Carl Granath & Henrik Sandell
Förvaltar: Didner & Gerge Small and Microcap.
Förvaltat kapital: Drygt 200 miljoner kronor.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.