Italien
LO sålde 200 hus för 4 miljoner kronor
UPPDATERAD. Sedan slutet av 1960-talet äger LO, TCO och Kooperativa Förbundet gemensamt två semesteranläggningar i Italien: Riva del Sole och La Serra. Där har fackföreningarnas medlemmar kunnat semestra till mellan 20 och 25 procents rabatt. La Serra kallas lokalt ofta svenskbyn, för att antalet turister från Sverige genom åren varit så många.
Anläggningen är belägen cirka 17 mil söder om Rom och 7 mil norr om Neapel. Den ligger alldeles intill Medelhavet och är 18 hektar stort. Omkring 200 enplanshus i olika storlekar finns för uthyrning. Anläggningen har två pooler, restauranger, barer, en lekplats och tennisbana och gränsar till nationalparken Roccamonfina. Gästerna har fri tillgång till den sex kilometer långa privata stranden, skriver La Serra på sin hemsida.
Bolagskonstruktionen är att Riva del Sole äger La Serra. Under år 2014 beslutade Riva del Soles styrelse att La Serra skulle säljas. I oktober 2014 såldes hela anläggningen för 400 000 euro, motsvarande cirka 4,1 miljoner kronor.
Ett anmärkningsvärt lågt pris anser den italienska polisen, Carabinieri och Guardia di Finanza, som en längre period utrett affären.
Enligt uppgifter i flera italienska medier, bland annat Italiens största dagstidning La Repubblica, uppskattas värdet på anläggningen till 14 miljoner euro, cirka 140 miljoner kronor.
Vid tidpunkten för försäljningen var LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ordförande i Riva del Sole och därmed ytterst ansvarig för affären. Hon har inte gått att nå för en kommentar. Men Annika Nilsson, kanslichef på LO och nuvarande ordförande för verksamheten säger till Affärsvärlden att 400 000 euro var det högsta pris man kunde få ut.
– Verksamheten gick med förlust i många år. Det gick inte att få den att gå runt. Då valde man att avyttra den, säger hon.
Enligt vad som berättats för henne var verksamheten ”oerhört svårsåld”.
– Vilket jag kan förstå, den gjorde ett par miljoner minus varje år. Det gjorde att vi fick gå ned i pris, säger hon.
Enligt en annan uppgift till Affärsvärlden var anläggningen aldrig riktigt illa ute ekonomiskt. Anläggningen uppvisade fram till år 2010 ett positivt ebita och det dök med jämna mellanrum upp spekulanter. Dessa fick beskedet att La Serra inte var till salu.
År 2010 var även ebit positivt, överskottet uppgick till cirka 300 000 kronor, enligt uppgifter till Affärsvärlden. Omsättningen låg på 1,3 miljoner euro. Antalet gäster var stadigt ökande och nådde 2010 59 000.
Samma år fick La Serra en ny verksamhetschef och ganska snart hördes klagomål från personalen. Klagomål som det rapporterades om även i Sverige.
”Anställda kränks på LO:s sommarparadis” löd en rubrik i Expressen sommaren 2011. I artikeln berättades att de anställda i en skrivelse vädjat till Wanja Lundby-Wedin och bolagets svenska styrelse om hjälp. De varnade även för att svenska gästers säkerhet äventyras.
– Skrik, utskällningar och hot om att alla ska sägas upp och kastas ut hör till vardagen, berättade de anställda.
Två år senare kvarstod problemen. Men trots att de ansvariga, enligt Expressen, två år tidigare fått detaljerad information om missförhållanden, blev det ingen förändring eller förbättring.
Gästerna flydde anläggningen. Antalet besökare minskade från 59 000 år 2010 till 46 000 år 2012. Samtidigt sjönk resultatet.
Frågan är varför ägarna, med LO i spetsen, inte bytte verksamhetschef, när gästerna uppenbarligen flydde och det bevisligen gick att driva anläggningen med vinst. Istället missköttes den i tre år innan styrelsen beslutade att den skulle säljas.
Annika Nilsson menar att det krävdes stora investeringar för att få anläggningen i gott skick.
– Köparna stod inte på rad, vi hade inget val. Vi var i kontakt med många fler eventuella köpare som valde att inte lägga bud, säger hon.
I dennna uppdaterade version är dagligvarukoncernen Coop korrigerad till Kooperativa Förbundet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.