LKAB
LKAB storstädar efter tradingförlust på miljarder: ”Jobbar inte längre kvar”
När Jan Moström summerade året 2022 i ett VD-ord var det som “ett av LKAB:s mest framgångsrika år”.
Annat kan man säga om LKAB:s treasury-avdelning som noterade ett uselt år för förvaltningen. Förlusterna för värdepapperstrading uppgick till 3 miljarder kronor, efter att bolaget hamnat snett i sina investeringar i räntepapper och aktier.
Pengar som i framtiden ska finansiera bolagets expansionsplaner som Hybrit i Gällivare, en djupare Kirunagruva och stadsflytt, var till två tredjedelar placerade i räntepapper. Resten var placerat i aktier och alternativa investeringar.
STOR KASSA
LKAB sitter på en investeringsportfölj bestående av obligationer och aktier värda 28 mdr kr. Pengarna ska gå till stora expansionsprojekt men även bolagets långtgående åtaganden inom flytten av Kiruna och efterbehandling av gruvområden.
INGEN JOBBAR KVAR
Den statliga gruvjätten har genomfört långtgående åtgärder som en konsekvens av tradingverksamhetens förluster.
“De personer som hade mandat att 2022 utföra affärer jobbar inte längre kvar på LKAB”, uppger LKAB:s CFO Stefan Loréhn för Affärsvärlden.
Han tillträdde i början av 2023. Under 2022 annonserades att bolagets dåvarande finanschef skulle byta tjänst till att istället bli chef för enheten för strategi och affärsutveckling.
Treasury-chefen, som var den som ansvarade för bolagets placeringar, slutade hos LKAB under 2023. Chefen hade tidigare rekryterats till uppgiften från Danske Markets.
“Vad vi gjorde var att ändra kapitalförvaltningen till en ny inriktning och upplägg som är mindre personalintensiv och som fått till följd att de medarbetare med mandat från 2022 inte längre arbetar kvar”, uppger Stefan Loréhn.
TILLSATTE EXTERN GRANSKNING
LKAB har inte bara genomfört personalförändringar. Efter förlusterna genomfördes en extern granskning av värdepappersförvaltningen.
Bolaget har också vidtagit en rad andra åtgärder. Stefan Loréhn lyfter fram att de ändrat tillgångsallokering och att portföljen idag består av en högre andel räntebärande tillgångar än tidigare.
“Vi har gjort en hel del för att se över portföljhantering. Jämfört med 2022 har allokeringen mellan olika tillgångsslag förändrats och portföljen innehåller nu en betydligt högre andel räntebärande tillgångar som utgör lejonparten av portföljen.”
Anställda på Treasury-avdelningen har idag mindre svängrum nu än tidigare.
“Mandat som enskilda medarbetare besitter har setts över och minskats ner.”
LKAB också infört ytterligare kontrollmekanismer. Styrdokument och policyer har arbetats om, uppger bolaget.
REKRYTERAR FINANSCHEF IGEN
Stefan Loréhn som kom in som ny CFO hos LKAB 2023 blev inte långvarig på posten.
I september i år annonserades att Loréhn lämnar LKAB våren 2025 för att återgå till sin tidigare arbetsgivare, Holmen, där han blir CFO.
Ingen efterträdare har annonserats.
Läs också: LKAB och Statkraft fördjupar samarbetet om vindkraft
Läs också: Boliden och Lundin Mining i storaffär
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.