Ljudboksbolagen: Så går det för Storytels svenska konkurrenter

Storytel fruktar konkurrensen från Spotify - och säger också att vissa av bolagets konkurrenter "sysslar med väldigt aggressiva och irrationella kampanjer". Hur går det egentligen för konkurrenterna?
Ljudboksbolagen: Så går det för Storytels svenska konkurrenter -
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

År 2018 var tillväxten på ljudboksmarknaden nära 40%, vilket lockade investerare och nyetableringar. Redan år 2021 syntes tendenser till avtagande tillväxt men nedgången blev ett faktum när kriget i Ukraina satte världsmarknaden i gungning. Tillväxten störtdök till 7%, enligt statistik från Svenska Förläggareföreningen.

Marknadsdominerande Storytel led stora förluster och över 100 anställda sparkades. Under 2023 skedde en viss återhämtning på marknaden men den tuffa konkurrensen uppges vara en utmaning även idag.

“Vissa av våra konkurrenter sysslar med väldigt aggressiva och irrationella kampanjer med en prissättning som gör att de går med förlust”, sa Storytels VD Johannes Larcher till Affärsvärlden under tisdagen.

De som främst konkurrerar om marknadsandelar är BookBeat och Nextory.

BOOKBEAT VÄXER MEST

Under 2023 ökade Bonnier-ägda BookBeat antalet betalande användare med 28%. Det kan jämföras med Storytels motsvarande ökning på runt 10%. BookBeats internationella expansion uppges stå bakom majoriteten av tillväxten. Bolaget är verksamt i ett tiotal europeiska länder där Sverige, Finland och Tyskland är de största segmenten.

Tillväxten har varit särskilt stor i Finland där bolaget tidigare i år även ingick ett partnerskap med det nationella telekombolaget Elisa. Elisa har tidigare haft en egen tjänst för ljudböcker och alla plattformens användare kommer nu att flyttas över till BookBeat.

I februari i år uppgav Bookbeats VD Niclas Sandin att bolaget nu börjat gå med vinst efter några tuffa år.

NEXTORY SIKTAR PÅ BÖRSEN

Stiftelsen Industrifonden, Frescano Group AB och Acacia Invest AB är de största ägarna i Nextory. De äger mer än halva bolaget. Företaget är det minsta av de tre med intäkter på 0,6 mdr kronor under 2023. Intäkterna i Norden växte med 10% från 2022 och bolaget är etablerat i 10 länder.

Nextory hade innan år 2022 långtgående planer på att börsnoteras. Marknadsklimatet gjorde att planerna sköts på framtiden och bolaget tog istället in 100 Mkr i kapital från sin ägarkrets. I början av året uppgav bolagets VD Shadi Bitar att Nextory vänt till vinst under 2023 och att man återigen siktar på en börsnotering i framtiden.

Några månader senare tillkännagav bolaget att de ingått ett globalt partnerskap med biljätten Renault för att inkorporera ljudböcker i bilarnas stereosystem.

De största ägarna i Nextory Andel
Stiftelsen Industrifonden 22,50%
Frescano Group AB 20,70%
Acacia Invest AB 11,90%
Helena Herlogsson 9%
CNI Nordic 7,50%

Källa: Holdings

FRUKTAR SPOTIFY

Ytterligare konkurrenter på ljudboksmarknaden är bland annat Bokus Play och amerikanska Audible som än så länge inte har några ljudböcker på svenska. Ett större orosmoment är i så fall Spotify som förra året lanserade en ljudbokstjänst i en handfull länder.

“Det gör mig både exalterad och oroad”, kommenterade Storytels VD till Affärsvärlden.

Läs mer: 

Stoytel: Ett nytt VD-kapitel väntar

Storytel rusar på börsen – men VD:n fruktar Spotify: ”Exalterande och oroande”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF