Livbolagen ger ännuhög återbäring

Flera av de svenska livbolagen har sänkt sina återbäringsräntor den senaste tiden, till följd av börsoron. Men trots det är traditionell livförsäkring fortfarande ett gott sparalternativ.

Återbäringsräntan är den avkastning som ett ömsesidigt liv- eller pensionsbolag delar ut i dag till dem av sina sparare som har börjat plocka ut sina pensioner. Denna avkastning går alltså utanpå garantiräntan som alla bolag förbinder sig att betala ut. Den överskjutande återbäringsräntan varierar med det aktuella finansiella läget i respektive bolag, och är hög när placeringarna går bra och tillgångarna överstiger åtagandena och låg eller obefintlig när placeringarna går sämre.

Fram till i början av året hade de svenska livbolagen åtnjutit en längre period av börsuppgång och allmänt gynnsamt klimat för sina placeringar. Särskilt de som hade en hög andel aktier premierades, vilket innebar att deras konsolidering – tillgångarna i relation till åtagandena – hamnade kraftigt på plus. Det innebar i sin tur att de mest aktieexponerade bolagen kunde höja sina återbäringsräntor kraftigt.

När börsen sedan skakade till i somras, var det också de bolagen som fick sänka sina återbäringar.

Först ut var Skandia Liv som den 30 augusti drog ned sin återbäringsränta från 13 procent till 7 procent. Några dagar senare kom AMF Pension och sänkte från 13 procent till 10 procent.

Båda bolagen tillhörde den grupp som har haft den högsta återbäringsräntan den senaste tiden, något som deras chefer var noggranna med att understryka när sänkningarna signalerades.

– Det har varit en turbulent period på världens aktiemarknader med påtagliga kursfall och det är fortfarande osäkert hur marknaderna kommer att utvecklas. Som en följd av marknadsutvecklingen sänker Skandia Liv återbäringsräntan, men vi har en stark finansiell ställning med en väldiversifierad placeringsportfölj vilket gör att vi även fortsättningsvis kan ge en hög återbäring, sa Skandia Livs vd Bengt Åke Fagerman då i pressmeddelandet.

– Vi har haft den högsta återbäringsräntan av alla livbolag de senaste tio åren. Justeringen av återbäringsräntan är en naturlig följd av den senaste tidens utveckling på börsen. Genom att reagera snabbt säkerställer vi att AMF Pension kan fortsätta leverera en hög och stabil återbäring till spararna på lång sikt. I tider som dessa blir den traditionella försäkringens styrkor uppenbara, det är den tryggaste formen av pensionssparande, sa Christer Elmehagen, vd för AMF Pension, i sitt pressmeddelande.

Bland de övriga livbolagen har det skett mindre förändringar i konsolideringen, varför vi där inte har sett några förändringar i återbäringsräntan (se tabell intill). Ett antal livbolag – såsom Nordea Liv och det till Storebrand nyligen sålda SHB/SPP Liv – har ombildats till vinstutdelande och har inte systemet med återbäringsränta, utan delar i efterskott ut en fast andel av överskottet till sina sparare.

Både Länsförsäkringar Liv och SEB:s gamla livbolag, det sistnämnda stängt för nyinsättning, ligger kvar på både hög konsolidering och oförändrade återbäringsräntor efter sommaren, 10 respektive 12 procent. Samtidigt ska understrykas att även AMF och Skandia, som har sänkt, ligger kvar på historiskt sett höga nivåer, 7 respektive 10 procent.

Johan Lindqvist, analytiker på pensionsrådgivningsfirman Söderberg & Partners, säger att traditionell livförsäkring i dag fortfarande är ett bra placeringsalternativ, trots de senaste sänkningarna av återbäringsräntorna.

– För den försiktige spararen som är beredd att låsa in kapitalet några år är traditionell försäkring ett utomordentligt alternativ. Man kan betrakta det som att man får 10-15 kronor per hundralapp “gratis”. En räntefond eller ett bankkonto är ett klart sämre alternativ, säger Johan Lindqvist.

– En garanterad ränta om ca 2,5-3 procent som man får i dag i svenska livbolag, kombinerat med en aktieexponering motsvarande 50 procent aktieandel, är fortsatt en förmånlig placering – bättre än vad en aktieindexobligation skulle ge med motsvarande aktieexponering.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.