Liten fond med stor avkastning

Små fonder hos stora förvaltare lyckas ofta bäst. Det är ingen slump. Så om du vill ha en Europafond med extra hög avkastning, köp S-E-Bankens nya fond Chans/Risk Europa.

Fondföretag med många miljarder under förvaltning brottas alla med samma dilemma: de vill kunna visa upp fonder som är bäst i klassen, men de bästa fonderna är alltid små. Att de allra bästa har en liten fondförmögenhet har flera orsaker.

En är att små fonder ofta tar större risker. En annan är att stora fondföretag ibland gynnar små fonder (vilket är vad denna artikel handlar om).

En tredje orsak är att de flesta bra affärer på börsen är av begränsad storlek. Det beror i sin tur delvis på att de flesta börsbolag är små, så ett för stort intresse för dem påverkar snabbt aktiekursen. Ett litet exempel för att förklara: antag att en förvaltare varje vecka hittar en affär som maximalt ger en extra miljon i förtjänst. Om fondförmögenheten är 500 miljoner kronor så ger det under ett år 10,4 procent extra avkastning. Men om fonden är på tio miljarder så ger det bara 0,52 procent extra avkastning.

Den enkla lösningen

Den enkla lösningen på dilemmat är förstås att fondföretaget har flera fonder och att de lägger många bra affärer i en liten fond (orsak två). Det gjorde Banco under 1992, 1993 och 1994 med Humanfonden, som gynnades i förhållande till Bancos stora allemansfond. Det gjorde Handelsbanken under 1991, 1993 och 1994 med Reavinstfonden, som gynnades i förhållande till övriga Sverigefonder hos Handelsbanken.

Men den orättvisa behandlingen straffar sig till slut. Många av de kunder som sparat i de andra fonderna blir missnöjda och säger upp bekantskapen.

S-E-Banken påstod 1995 att de hade hittat en rättvis lösning. Dittills hade deras allemansfonder varit mycket försiktiga och alltid presterat ungefär som Generalindex. Nu startade de allemansfonden Chans/Risk och bestämde att den enbart skulle placera i de bolag som även de andra fonderna var överviktade i, men övervikta mer än de andra. De allemanskunder som trodde på S-E-Bankens Sverigeförvaltare, under ledning av Patrik Tigerschiöld, fick rådet att välja Chans/Risk. De som ville fortsätta få en avkastning ungefär som index, fick rådet att stanna i övriga fonder. På papperet var det en rättvis lösning.

Mer affärer

Affärsvärldens kontroll visar dock att S-E-Banken inte gjorde som de sa. Regeln med enbart övervikt i samma bolag som övriga fonder borde innebära att om Chans/Risk överträffar index så måste även de andra Sverigefonderna överträffa index, men mindre än Chans/Risk. Omvänt borde det också innebära att om de övriga Sverigefonderna utvecklas sämre än index så borde Chans/Risk utvecklas ännu sämre. Men under 1996 och 1997 följde Chans/

Risk det mönstret bara under tio av tjugofyra månader. Förklaringen är troligen att Patrik Tigerschiöld gjorde mycket mer affärer i den lilla Chans/Risk. Under 1997 var omsättningshastigheten 260 procent. Den trettio gånger större Sverigefonden, som Tigerschiöld också förvaltade, omsatte bara 46 procent.

De nya chefer som tog över S-E-Banken Fonder i samband med köpet av Trygg-Hansa insåg troligen att detta inte höll i längden. Rimligen är det en delorsak till att Patrik Tigerschiöld i början av 1998 fick lämna jobbet som förvaltare för de övriga Sverigefonderna.

Allemansfond Chans/Risk var vid början av 1998 liten, bara 196 miljoner kronor, mindre än en procent av SEB Fonders totala förvaltning av svenska aktier. Under 1998 var Chans/Risk bäst av marknadens alla Sverigefonder, med en avkastning på 31 procent, medan S-E-Bankens övriga sju Sverigefonder gav 16 eller 17 procent.

Även 1998 bröt Allemans Chans/Risk mot det förväntade mönstret jämfört med SEB:s övriga Sverigefonder, tydligast i augusti och november. Det kan tyckas lättare att ursäkta, eftersom övriga Sverigefonder nu fått andra förvaltare. Men avkastningen hos SEB:s Nordenfonder, som till hälften innehåller svenska aktier och som Patrik Tigerschiöld var chef för under 1998, var lägre än hos flertalet konkurrenter. Och dessa fondsparare betalar samma förvaltningsavgift, 1,3 procent per år. Det talar för att alla, inte ett fåtal kunder, borde fått sin del av vinsterna från de bra affärer som Patrik Tigerschiöld och hans medarbetare gjort.

Fokus på Europa

I år har SEB Asset Management bestämt sig för en ny strategi där man flyttar fokus från Norden till Europa. Ett 20-tal förvaltare och analytiker ska antingen flytta till eller nyanställas i London. Orsaken uppges vara att många kunder, särskilt de stora institutionella, förväntas vilja placera i hela Europa. En stark Europakompetens är därför bankens enda chans att behålla sina marknadsandelar.

Det är därmed mycket troligt att förvaltarna kommer att anstränga sig extra för att även när det gäller Europa kunna visa upp den bästa fonden. Och nu lanseras snart fonden SEB Chans/Risk Europa.

Fonden finns redan. Den startades i maj 1998 i Luxemburg, har redan rätt inriktning och hette vid starten ABB Capital Selection European Equity Fund. S-E-Banken köpte ABB Fonder i höstas och från den 7 december togs förvaltningen av fonden över av SEB:s förvaltare Stig Lystedt i London.

Mystisk fond

Det är en lite mystisk fond. Andelskursen publiceras inte i svenska tidningar och fonden har bara ett fåtal förmögna kunder som alla satsat minst 10.000 euro. Förvaltningsavgiften är bara en procent per år, men S-E-Banken planerar att höja avgiften samtidigt som fondens namn ändras och minimibeloppet sänks. Förmögenheten var vid årsskiftet 236 miljoner kronor, tillräckligt lite för att ge förvaltaren god rörelsefrihet.

»Vi har sporrats av framgångarna för den svenska Chans/Risk och kommer att använda samma koncept i Chans/Risk Europa. Det innebär dels högre aktiv risk, alltså att hålla samma positioner men växla upp dem mer, dels att hålla en högre omsättningshastighet, alltså att ta hem vinsterna snabbare« säger Johan Held, ny chef över SEB:s Europaförvaltning i London.

På frågan om det inte finns en risk att andra kunder missgynnas svarar han så här: »Det viktiga är att alla våra fonder agerar samtidigt, vi kommer inte att ägna oss åt frontrunning.«

Men enligt Affärsvärldens uppfattning är det troligt att SEB Fonder är beredda att använda alla trick för att Chans/Risk Europa ska lyckas bra. Organisationens framtida tillväxt står på spel. SEB behöver en Europafond som är bäst i klassen och ger positiv publicitet.

Slutsatsen blir att den som väljer Chans/Risk Europa åtminstone kan vara säker på att den fonden kommer att ge högre avkastning än de andra Europafonderna hos S-E-Banken. De som redan sparar i andra Europafonder hos S-E-Banken bör alltså snarast byta till Chans/Risk. Fast om sparkapitalet är mindre än 10.000 euro så måste ni vänta till senare i vår, när S-E-Banken har sänkt minimibeloppet och höjt förvaltningsavgiften.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase