Litecoin är bitcoins viktigaste utmanare

Bitcoin är inte den enda, men den överlägset största kryptovalutan. De tjugotal andra som finns har olika egenskaper som skiljer sig från bitcoin.

Ett tjugotal kryptovalutor räknas till de lite större på marknaden, men alla utom en är små i förhållande till bitcoin. Bara nummer två, litecoin, är i närheten med sina 10 000 transaktioner per dag, att jämföra med 70 000 i bitcoinsystemet. Och det omsatta värdet av litecoin har sedan december 2013 ofta ­varit större än i bitcoin – för närvarande motsvarande omkring en halv miljard kronor per dag mot runt 330 miljoner kronor för bitcoin.

Den väsentliga skillnaden mellan litecoin och bitcoin är den algoritm som används när transaktioner ska bekräftas, det arbete som utförs av datorer som bidrar med datakraft i nätverket, och som belönas med nya pengar.

Tanken med kryptovalutor är att alla ska bidra med datakraft och bli belönade, men algoritmen i bitcoin har visat sig kunna utföras effektivt av kraftfulla specialbyggda kretsar som konkurrerar ut alla vanliga datorer.

Konsekvensen är att ett fåtal stora aktörer i dag bidrar med all datakraft i bitcoinsystemet – ett slags maktkoncentration. Dessutom konsumerar de massiva beräkningarna stora mängder energi.

Algoritmen i litecoin kräver mycket minne i stället för processorkraft och de specialbyggda kretsarna anses därför inte vara användbara. Flera andra kryptovalutor har gjort samma val. Ett amerikanskt bolag som heter Fibonacci säger sig dock utveckla specialmaskiner även för litecoin.

En annan sorts utveckling finns i kryptovalutan ethereum som innehåller så kall­ade smarta kontrakt. Det är mekanismer som ­exempelvis ställer villkor på vilka personer som måste signera för att kunna spendera pengar från en viss plånbok. Det kan också gälla automatisering av andra frågor som normalt regleras i avtal.

Katten bland hermelinerna är betalsystemet Ripple. Systemet är byggt på öppen källkod och principen liknar kryptovalutornas. Den stora skillnaden är att Ripple startats av företaget Ripple Labs, tidigare Open Coin.

Att använda Ripple är gratis, men i gengäld har Ripple Labs lagt beslag på 25 miljoner av de 100 miljoner ripple som finns i systemet och 20 miljoner har bolaget gett till sina grundare och investerare. Skepsisen mot denna modell är stor bland förespråkare för vanliga kryptovalutor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.