Lite ljus mellan stammarna
Efterfrågan kommer att hållas uppe och priser och intäkter stiga. Det verkar skogens representanter eniga om. Annars har den högkonjunktur som andra cykliska bolag fått njuta av inte kommit skogsbolagen till del. Sedan sekelskiftet har bolagen uppvisat svag lönsamhet och för det stora flertalet är 2006 inget undantag.
Nästa år kan bli skogsbolagens vändning. Bolagen har genomfört kostnadsbesparingsprogram på flera miljarder, och de beräknas nu få genomslag. Samtidigt har kapacitetsneddragningar gjorts. Flera bruk har stängts, och det gör att bolagen i större utsträckning kommer att kunna styra över prissättningen framöver. Och just prishöjningar är avgörande för att förbättra bolagens resultat.
Frågan är om det räcker. I takt med att kostnaderna på vissa områden minskar, ökar hela tiden kostnader på andra håll. Elpriserna visar visserligen på en viss avmattning, men sannolikheten är stor att de fortsätter upp. Även råmaterialet blir dyrare. Skogsägarnas förväntningar på ökade priser för sågtimmer och massaved har aldrig varit högre, bland annat till följd av att skogen som energikälla leder till att skogsägarna får nya kunder. Den ökade efterfrågan sätter tryck uppåt på råvarupriserna.
Riskfaktorerna på kostnadssidan är alltså flera. Osäkerheten om intäkterna är inte heller att förringa. Dollarn står lågt, vilket gör det svårt att ta ut höga priser på produkterna. Skulle konjunkturen dessutom mattas av något, blir efterfrågan inte vad skogsbolagen hoppas. Frågan är också hur stora prishöjningarna blir. Det talas om höjningar på mellan 5 och 10 procent och mycket pekar på att det snarare blir i den nedre delen av spannet eller ännu lägre..
En viss resultatförbättring kommer vi att få se, men det stora lyftet får vänta.
Samtidigt kvarstår hotet från Asien och Latinamerika. Den ökade konkurrensen därifrån, gör att länderna framför allt blir mindre intressanta som exportmarknader. Latinamerika konkurrerar huvudsakligen inom finpapper, och det gör att det kommer att vara olönsamt att producera finpapper på norra halvklotet i framtiden. Det är något som drabbar bolag som Stora Enso hårt. Bolaget har visserligen etablerat sig i Brasilien och Uruguay, men det behövs mer för att möta hotet.
2007 kan komma att bli strukturaffärernas år. En styckning av SCA har det varit tal om länge, kanske kan en försäljning av det mindre lönsamma Publication Paper bli aktuell. Även inom Stora Enso finns mycket att knoppa av. Att sträva efter att vara störst har inte visat sig synonymt med att vara bäst. Överlag är sannolikheten stor att bolagen satsar på att bli mer strömlinjeformade. Ökat fokus på färre områden kan förhoppningsvis skapa bättre lönsamhet i branschen i framtiden.
—
3 TRENDER
Prisökningar.
Avknoppningar.
Externa faktorer som el- och dollarpris äter upp en del av vinsterna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.