Lista: Norska folkaktierna spöar svenskarnas favoriter

Norrmännen drar det längsta strået på börsen i år, sett till hur de nordiska ländernas folkaktier har utvecklats. Investors och Telias rusningar gör att Sverige lyckas undvika jumboplatsen – på Finlands bekostnad. Det visar Affärsvärldens sammanställning.
Lista: Norska folkaktierna spöar svenskarnas favoriter - Folkaktier
Kongsberg Gruppen, som bland annat sysslar med rymdfart, är årets största kursraket bland de nordiska folkaktierna. Foto: TT och Kongsberg Gruppen

Affärsvärlden har gått igenom kursutvecklingen i år för de tio mest populära aktierna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Ägardatan är hämtad från Holdings, Euroclear, Nordnet och AksjeNorge.

Norrmännen kniper guldmedaljen i det inofficiella nordiska mästerskapet, med ett lyft på 20% för folkaktieportföljen. Den mest ägda aktien Equinor har fallit 16%, men det vägs upp av att industrikoncernen Kongsberg Gruppen rusat 131%. Bolaget har gynnats av försvarsindustrins upprustning som gett avtryck i orderingången. Livsmedelsjätten Orkla och kapitalförvaltaren Storebrand bidrar också positivt med uppgångar på cirka 30%.

 

Norska portföljen Kursutv.
Equinor -16%
Norwegian 9%
DNB Bank 1%
Yara -5%
Telenor 16%
Norsk Hydro -2%
Orkla 28%
Storebrand 33%
Kongsberg Gruppen 131%
Gjensidige 3%
Snitt 20%

 

På andraplats placerar sig danskarna trots att både vindkraftsbolaget Vestas och rederijätten Mærsk haft det motigt med tvåsiffriga fall. Istället är det landets läkemedels- och medicintekniksektor som presterat. Novo Nordisk, Bavarian Nordic och Ambu är alla upp cirka 15-20%. Snittavkastningen för de tio mest ägda aktierna i Danmark är 9%.

 

Danska portföljen Kursutv.
Novo Nordisk 15%
Vestas -35%
Ørsted 21%
Bavarian Nordic 19%
Danske Bank 9%
Novonesis 26%
DSV 28%
Svitzer 9%
Mærsk -19%
Ambu 19%
Snitt 9%

 

I Sverige har de tre mest populära aktierna Investor, Telia och Ericsson alla klättrat över 20%. Portföljens stora sänke är SSAB, som rasat 36% då marknaden gjort tummen ner till planerna om ett fossilfritt stålverk i Luleå för drygt 50 miljarder kronor. De svenska folkaktiernas snittavkastning landar på 4%.

 

Svenska portföljen Kursutv.
Investor 30%
Telia 27%
Ericsson 23%
Volvo 3%
Swedbank 2%
SEB 9%
SSAB -36%
Nordea -5%
Handelsbanken -7%
H&M -4%
Snitt 4%

 

Finländarnas aktiefavoriter har tillsammans backat 4% vilket innebär en bottenplacering. De statligt delägda bolagen Finnair och Neste, som producerar förnybara drivmedel, har båda rasat över 40%. Bäst har det gått för Nokia, som studsat upp 34% i år efter ett kraftigt fall förra året.

 

Finska portföljen Kursutv.
Nordea -5%
Nokia 34%
Fortum 7%
Mandatum 8%
Sampo 3%
Neste -48%
Elisa 14%
UPM-Kymmene -14%
Finnair -40%
Kesko 5%
Snitt -4%

 

Läs också: Aktierna som de bästa förvaltarna satsar på i höst

Läs också: Förvaltarens försvarsfavoriter: “Satsar på europeiska spelare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör