Sparande
Lista: Ministrarnas börsinnehav – så har de gått i år
Affärsvärlden har utifrån dokument från regeringskansliet sammanställt hur de svenska statsrådens värdepappersinnehav ser ut och hur de har utvecklats i år. Totalt rör det sig om 34,7 Mkr i samlat kapital där medianportföljen är värd 655 565 kr.
Sammantaget har det varit ett starkt börsår och flera av ministrarna har helgröna portföljer. Det ska tilläggas att förutsättningarna har varit gynnsamma, då världsindex i kronor räknat har stigit cirka 30%. Men det finns ändå en del saker som sticker ut.
Aktiekungarna abdikerar
Två statsråd som tidigare har gett uttryck för ett stort aktieintresse är migrationsminister Johan Forssell (M), samt bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Förra året berättade Forssell i en intervju med Afv att politiker som äger aktier lätt blir misstänkliggjorda, då de har tillgång till information som kan vara marknadspåverkande. Han hade därför fattat beslutet att sälja alla aktier och gå över till fonder.
Dousa tillträdde som minister i höstas och gjorde då samma manöver genom att dumpa ett 20-tal aktier. Idag har Forssell och Dousa börsportföljer värda 7,8 Mkr respektive 5 Mkr, vilket är mest av alla i regeringen. Båda har småbolagsfonder som största innehav.
Ny “stock picker” träder fram
Rädslan för att aktiehandel ska väcka kritik har dock inte bakbundit hela regeringen. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) äger tio aktier för drygt 728 000 kr och inga fonder. Därmed framträder hon som regeringens mest utpräglade “stock picker”. I år har det blivit flera fullträffar.
De två största innehaven Investor och Bonesupport är upp 26% respektive 103% sedan årsskiftet. Hansa Biopharma och Mildef har i sin tur rusat 43% respektive 84%. Plumpen i protokollet är bioteknikbolaget Genovis, vars värde har halverats.
Civilminister Erik Slottner (KD) har också doppat tårna i aktiehandel, med varierad framgång. De tyngsta innehaven Swedbank och Astra Zeneca är båda upp några procent i år. Betydligt sämre har det gått för Chordate Medical och Eolus Vind som är ner 85% respektive 47%.
Olika syn på riskspridning
En evig tvistefråga är hur många innehav en optimal portfölj bör innehålla. Experter menar att för få innehav innebär en undermålig riskspridning, medan för många kan skapa ett “fondträsk” med begränsad avkastningspotential.
De svenska statsråden tar sig an balansgången på högst olika sätt. Statsminister Ulf Kristersson (M) äger endast SEB Sverigefond, och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) satsar i princip allt på teknikfonden Swedbank Robur Technology. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) äger i sin tur bara Ericsson-aktier.
I den andra änden av spektrat har Benjamin Dousa fördelat sitt sparkapital på 29 olika fonder. Utbildningsminister Johan Pehrson (L) äger 24 fonder och 22 aktier, medan skolminister Lotta Edholm (L) sitter med 23 fonder och 7 aktier.
I samtliga fall har portföljerna haft en positiv utveckling under året.
Läs mer:
Regeringens börshaj har sålt: ”Aktier har gjort mig till en bättre politiker”
Benjamin Dousa satsar på investmentbolag: ”Slår till när man får lite rabatt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.