Lista: Kvartalets bästa och sämsta fonder – Kina dominerar

Kinafonder fortsätter ligga i fondtoppen för tredje kvartalet i rad. Det visar siffror från fondsajten Morningstar. "Kinafonder hade en riktigt stark septembermånad med tvåsiffriga uppgångar", säger sajtens redaktör Johanna Englundh.
Lista: Kvartalets bästa och sämsta fonder – Kina dominerar - kina China New Stock Exchange
Beijing Stock Exchange. AP Photo/Ng Han Guan

Att den kinesiska marknaden fortsätter att dominera är ingen överdrift. Intresset har växt under hela året och extra stort fokus blev det när Kina aviserade stora stimulanser för att hålla landets krisade fastighetsmarknad under armarna. Det fick investerarna att dra en lättnadens suck och släppa på bromsen. Aktiemarknaden steg som en raket – och det har gjort avtryck i fondtoppen.

Under det tredje kvartalet är det en lång rad Kinafonder som gett spararna bäst avkastning.

Tio-i-topp Q3
(%)
5 år
(%)
Kategori Morningstar Avgift (%)
AGCM Fund – China Stars 20,64 7,04 China Equity 2,10
Man GLG China Equity 19,31 N/A China Equity 0,97
FSSA China A Shares Fund 18,91 3,02 China Equity – A Shares 1,50
FSSA All China Fund 18,67 N/A China Equity 1,25
Pictet – China Index 17,86 1,05 China Equity 0,44
abrdn SICAV I – All China Sustainable Equity Fund 17,49 −2,62 China Equity 1,93
Schroder International Selection Fund China A All Cap 17,11 N/A China Equity – A Shares 0,79
Schroder International Selection Fund China A 16,63 5,61 China Equity – A Shares 0,80
Comgest Growth China 16,19 −0,41 China Equity 1,62
Vitruvius Greater China Equity 15,97 6,85 China Equity 3,00
Bara fonder som rapporterat in avkastning per den 4 oktober ingår. Avkastningen är i SEK.
Källa: Morningstar

“Bakom rallyt i kinesiska aktier låg ett tillkännagivande av statliga stimulanspaket, i form av olika räntesänkningar, bland annat har den omvända reporäntan för sju dagar sänkts. Den räntan hade legat stilla i ett år före beskedet”, säger Johanna Englundh, redaktör på Morningstar.

Hon lyfter fram flera förändringar som fått fart på den kinesiska börsen.

“Sänkt gräns för kontantinsats vid bostadsköp, stödköp för aktiemarknaden. Kinesiska bolånetagare ska också kunna lägga om befintliga bostadslån till nya lägre räntor, vilket inte varit möjligt tidigare.”

Johanna Englund, Morningstar

Kinesiskt på tio-i-topplistan

Kinafonden AGCM China Stars, som toppar listan, levererade 20,6% och har i år passerat en uppgång på 30%. Fonden har fem stjärnor i rating hos Morningstar, vilket betyder att fonden har en historik av att tillhöra de bästa 10% i kategorin. Bland de största innehaven finns Tencent, Alibaba och China Telecom. Fondens förvaltare Gustav Rhenman investerar i första hand i bolag som är registrerade eller aktiva i Kina och utan någon inriktning på specifika industrisektorer. Men trots framgången i år är intresset för fonden inte särskilt stort. Endast 300 Avanzakunder har fonden i sin portfölj och totalt har några hundra svenskar sina pengar placerade där.

“Vi har mycket aktiv förvaltning och sitter på bolag som har varit väldigt nedkörda av felaktiga anledningar. Det är en handfull bolag som har bidragit stort till utvecklingen, till exempel Kinas största online reseföretag Trip.com som är upp kraftigt senaste månaderna. Även vitvarubolaget Haier har blivit en världsledare och levererat bra från anmärkningsvärt låga nivåer. JD.com är också ett av Kinas största e-handelsföretag som växer i bra takt och successivt förbättrar marginalerna från låga nivåer”, säger Gustav Rhenman.

De tio bästa fonderna som samtliga är Kinafonder har klättrat mellan 16% och 20,6%.

Men för den som tänker hoppa på tåget nu, kan det redan vara för sent.

“Att köpa en Kinafond enbart baserat på den senaste utveckling är inte en klok investeringsstrategi. Data från Morningstar visar att sparare brukar vara väldigt dåliga på att tajma marknadsrörelser och ofta köper in sig för sent för att sedan sälja med förlust” , säger Johanna Englundh.

Positivt kvartal för många fonder

Men det kan finnas andra fonder att snegla på. Fler fonder hade ett bra kvartal. Endast 25% av de närmare 5 000 fonder som finns att köp i Sverige misslyckades med att ge spararna en positiv avkastning.

En riktig besvikelse är aktiehedgefonden Adrigo Small & Midcap L/S som fokuserar på små och medelstora nordiska bolag. Med ett tvåsiffrigt tapp hamnar fonden i botten.

“När det kommer till hedgefonder är det av yttersta vikt att man som sparare förstår vad fonden investerar i, och hur fonden är positionerad för uppgångar och nedgångar. En annan sak är  som är bra att ha koll på är om fonden använder sig av hävstång som kommer intensifiera både uppgångar och nedgångar”, säger Johanna Englundh.

10 sämsta fonderna Q3 (%) Kategori Morningstar Avgift(%)
Adrigo Small & Midcap L/S −23,09 Long/Short Equity – Other 1,60
HSBC Global Investment Funds – Turkey Equity −6,50 Turkey Equity 2,16
BNP Paribas Funds Turkey Equity −5,80 Turkey Equity 1,11
Scandinavian Credit Fund I AB (publ) −3,80 Other Bond 1,80
Lynx Asset Management AB Lynx Dynamic −3,60 Systematic Trend Other 1,40
Swedbank Robur Emerging Europe −3,60 Emerging Europe ex-Russia Equity 1,58
Nordea Emerging Europe Fund −3,50 Emerging Europe ex-Russia Equity 1,60
ERSTE STOCK ENVIRONMENT −3,40 Equity Ecology 1,09
Redeye Nordic Hidden Champions AIF −3,30 Nordic Small/Mid-Cap Equity 0,78
Swedbank Robur Microcap −3,20 Nordic Small/Mid-Cap Equity 2,00
Bara fonder som rapporterat in avkastning per den 4 oktober ingår. Avkastningen är i SEK.
Källa: Morningstar

I botten hamnar en mix av nordiska småbolag och Turkiet. I Turkiet har president Erdogan för att dämpa inflationen bland annat dragit upp styrräntan till 50%.

“Det innebar att attraktionen för den turkiska börsen föll och BIST 100 backade 5,3% under kvartalet i kontrast till MSCI Emerging Markets som steg med 4,6%”, förklarar Johanna Englundh.

Sämst bland fonderna finns två Roburfonder, Swedbank Robur Emerging Europe och Swedbank Robur Microcap som hellre pratar årets avkastning än de senaste tre månaderna.

“Efter ett par tunga år för börsens minsta bolag har Microcap-fonden rekylerat och är upp med drygt 5% under årets första nio månader”, skriver Microcap-förvaltarna till sina kunder.

Läs också:

Spararna kastar ut tech-fonder i turbulensen: ”Inte förvånande”

Lista: Årets bästa svenska fonder – Simon Blecher och Carnegie i toppen

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF