Insiderbrott
Lista: Insiderhärvor vi minns
Victoria Park
Efter budstriden om Victoria Park åtalades fastighetsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson för grovt insiderbrott. I rättegången förra året hamnade ett sms från Olofsson i fokus:
”Hej Percy Kommer ett bud på Victoria park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”
Percy Nilsson gjorde samma dag miljonköp i Victoria Park och när budet offentliggjordes steg kursen 9%. Han friades dock av tingsrätten. Enligt Nilsson var det inte sms:et som låg till grund för köpet som gjordes av hans tidigare ekonomichef – det var planerat på förhand. Inte heller Olofsson kunde fällas i tingsrätten eftersom han skrev att insiderinformationen fick “hanteras varsamt”, däremot dömdes han för obehörigt röjande av insiderinformation. I det första förhöret hade han sagt att syftet var att informera en nyfiken vän, vilket han senare ändrade till att det handlade om att främja budet.
Än är dock inte saken avgjord. I december överklagade Olofsson domen till hovrätten.
Fortnox
I samband med budet från Visma på Fortnox började misstankarna riktas mot en av Fortnox storägare och styrelseledamöter, Olof Hallrup.
En fredag i mars 2016, tre dagar innan budet blev offentligt, köpte flera personer aktier efter insiderinformation. I tingsrätten dömdes Hallrup tillsammans med två andra för grovt insiderbrott.
I centrum hamnade en bensinmack i Växjö där Hallrup var stammis. Mackägaren hade uppgivit för sin mäklare att köpen var tvungna att göras “just i dag”, även om finansieringen skulle komma från aktieförsäljningar i en annan depå. Dömda blev förutom Hallrup och mackägaren, även en nära bekant till den senare, medan mackägarens son som stod åtalad friades.
2018 rev hovrätten dock upp samtliga domar. Olof Hallrups motiv ansågs inte bara varit obefintligt. Det fanns heller ingen bevisning på att han faktiskt varit på bensinmacken i samband med affärerna.
Fingerprint Cards
I september 2014 gjorde Polisen en gryningsräd mot dåvarande VD:n i Fingerprint Cards, Johan Carlström. Även en styrelseledamot fick påhälsning av kriminalinspektörer den morgonen. Totalt åtalades fyra personer. Alla har fått domar – förutom Johan Carlström. I dag är han ordförande i bolaget, men ännu har ingen dom fallit. Inte mindre än fem gånger har rättegångarna ställts in, med hänvisningar till alltifrån sparkade försvarsadvokater till domarbrist. I dag måndag inleddes det sjätte försöket i Stockholms tingsrätt.
Johan Carlström är bland annat misstänkt för att ha köpt aktier innan ett pressmeddelande skickades ut om att sydkoreanska Pantech lagt en order på Fingerprints fingeravtrycksläsare.
Axis
I början av 2015 lade japanska Canon ett mångmiljardbud på Axis vilket fick aktien att rusa 50%, men i kölvattnet av affären rullades en av de största svenska insiderhärvorna fram. En bankir på Lazard i Stockholm, i media omnämnd som Lazard-mannen, ska ha spridit insiderinformation. Det handlade både om uppköpet av Axis och Infineras bud på telekombolaget Transmode. Åtta personer med kopplingar till bankiren åtalades, varav fyra senare dömdes.
Strängast blev straffet för en kusin till mannen, som dömdes till ett års fängelse. Resterande tre fick villkorlig dom, men alla vinster förverkades. Även rådgivare i affären, och fem nära anhöriga till en chef på Axis åtalades, men friades senare med hänvisning till avsaknad av teknisk bevisning.
SBB
Efter SBB:s 24-miljardersbud på fastighetsbolaget Hemfosa 2019 anmälde flera personer misstänkt insiderhandel. EBM inledde en förundersökning mot VD:n Ilija Batljan och fem andra personer.
Kontoutdrag och bankhandlingar beslagtogs under husrannsakningar på åtta adresser, men det gick inte att bevisa att de misstänka gjort sig skyldiga till brott. I maj 2020 lades förundersökningen ned.
ICA
Under de senaste veckorna har insideraffärerna i ICA växt till en allt större härva. Mer än tio personer har hittills häktats, misstänkta för insiderbrott i samband med affären där ICA-handlarnas förbund och AMF köpte ut ICA Gruppen från Stockholmsbörsen.
Bland de misstänkta finns flera ICA-handlare med stora butiker i södra och mellersta Sverige, varav en också är ordföranden i branschorganisationen Livsmedelshandlarna. Polisen har även genomfört en razzia mot Ica-handlarnas förbund.
Collector
Elva personer står åtalade för insiderbrott i Collectorhärvan, varav fem har kopplingar till delägaren Balder. I fokus för förundersökningen står en kaffeautomat på fastighetsbolaget – och vad som egentligen sades vid den. Men också systematiska transaktioner som har gjorts under flera års tid, och tips som ska ha spridits vid telefonsamtal och sms-konversationer.
”Hade jag varit dig så hade jag fiskat upp lite Collector”, skrev bland annat Balders finanschef Marcus Hansson till en granne. Båda står nu åtalade för insiderbrott, men nekar till brott.
Rättegången väntas vara klar den 7 april.
Affärsvärlden har följt Collectorhärvan inifrån rättssalen. Här kan du följa rapporteringen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.