Lista: Ilija Batljans alla löften – som inte blivit verklighet

Genom åren har SBB:s Ilija Batljan odlat en ovana att göra både svepande och detaljerade utfästelser som sen motbevisats av verkligheten. Affärsvärlden har gått igenom Batljans vidlyftiga löften – och vad som hände sen.
Lista: Ilija Batljans alla löften – som inte blivit verklighet - batljan-loften
Foto: TT

SBB:s VD Ilija Batljan har ofta dansat på hög verbal höjd. Under det senaste årets nedgång på fastighetsmarknaden, och när nu SBB:s stabilitet ifrågasätts, handlar det om ett nummer på allt slakare lina. Där minsta misstag kan bli ödesdigert för bolaget, och för hans privata ställning.

Kreativa manövrar kan vara befogade i krisläge, men över tid har Batljan gjort mer skada än nytta genom att uttala sig tvärsäkert om kommande skeenden som sedan inte blivit verklighet.

1. Hundra år av utdelningar

Ett av Batljans mest bevingade överord var när han i september 2021 lovade höjd utdelning varje år i hundra år. På en kapitalmarknadsdag sa han att “SBB är en aktie för dig som köper aktien, ger den till dina barnbarn, glömmer bort den, och alltid vet att de kommer få högre utdelningar, åtminstone de kommande 100 åren.”

Det blev två år.

2. Höjd utdelning med högre räntor

Utdelningstemat dök även upp i första kvartalsrapporten 2022 då Batljan skrev i VD-ordet att även om räntan steg till 10% så skulle SBB kunna behålla och till och med höja utdelningen. Trots en låg genomsnittsränta på under 3% för SBB vacklar uppenbarligen Batljans bygge betänkligt.

3. Värdering som Evolution

Samma år inkluderade Batljan en tabell i rapporten som listade SBB:s P/E-tal bredvid bland andra Evolution och EQT:s. En matematik som ville framställa SBB som en missförstådd och undervärderad aktie, men som Afv utdömde som falsk.

4. “Belåningsgraden kommer falla väsentligt”

Skuldsättning är ett annat kärt ämne för uttalanden som vederlagts. När Q3-rapporten för 2022 presenterades sa Batljan: ”Belåningsgraden kommer falla väsentligt i fjärde kvartalet”.

Utfallet blev att belåningsgraden ökade från 47% i tredje till 49% i fjärde kvartalet.

5. Skuldsättningen som fastnade

Vid tiomiljardersaffären i december, då SBB sålde hälften av sitt innehav av utbildningskopplade fastigheter till kanadensiska Brookfield, manade Batljan till vidare uttalanden om ljus på skuldfronten.

”Bolagets skuldsättning minskar från 47% till 42%”, lät det då. De facto låg skuldsättningen kvar på 47% i första kvartalet 2023.

Afv noterade i en analys att siffror i bokslutet 2022 indikerade att de finansiella kostnaderna skulle sjunka till 1,4 miljarder vilket med bolagets snittränta motsvarar en nettoskuld på 66 miljarder kronor efter att SBB sålt andelarna i EduCo och återbetalat viss finansiering. Den siffran var som bortblåst i Q1 2023 som istället visade en nettoskuld på 78 miljarder kronor.

6. “Kommer inte att behöva en spänn”

Batljan sa också om Brookfieldaffären att SBB ”…kommer inte behöva en spänn mer. Det blir det inga fler fastighetsförsäljningar i närtid.”

Efter det har SBB fortsatt att avyttra fastigheter samt planerat en nyemission tills den nyligen stoppades – men som bekant inte på grund av ett plötsligt överflöd av kapital.

Han tillade: ”Med den här transaktionen har vi tillräckligt med cash för att återköpa alla våra obligationer under de närmaste tre åren”.

I själva verket hade bolaget i slutet av Q1 en kassa på 5,5 miljarder kronor och återstående obligationsförfall under 2023 och 2024 på drygt 10 miljarder.

7. Kreditbetyget var säkrat

Standard & Poors sänkning av SBB:s långsiktiga kreditbetyg från investment grade till skräpobligation blev en utlösande faktor för de senaste veckornas aktieras. En utförslöpa som utöver stark påverkan på småsparares portföljer även fick omedelbara effekter för Batljans ägarbolag. Både toppägarbolaget Health Runner AB och Ilija Batljan Invest AB har i dagsläget substansvärdet noll.

Det gör huvudmannens självsäkra avfärdande av risken för en nedvärdering, kort före faktum, till den kanske största felbedömningen.

I sitt VD-ord i Q1-rapporten i april skrev Batljan:

“Denna rapport visar tydligt att vi klarat av att minska skuldsättningen under 60% och att vår räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå överstigande tre gånger och kommer att stärkas ytterligare av nedan presenterade åtgärder. Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss.”

Den visade sig istället ligga mycket nära framför dem.

När Ilija Batljan i en rapport 2020 påstod att SBB var ”opåverkat av konjunkturen och omvärldsfaktorer” så hade många överseende med den oemotståndliga – om än verklighetsfrämmande – optimismen. Nu finns goda skäl för SBB:s starke man att lämna höghöjdskonsterna och välja en mer jordnära väg framåt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET