Lista: Europas billigaste aktier – Volvo Cars och Intrum tar plats

Tre svenska bolag tar plats på listan över Europas billigaste aktier - däribland Volvo Cars och Intrum. Det visar Afv:s genomgång av bolagen med lägst P/E-tal på analytikernas vinstprognoser för 2024 och 2025.
Lista: Europas billigaste aktier – Volvo Cars och Intrum tar plats - Intrum, Volvo Cars, Porsche, Stillfront
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs för de billigaste aktierna i Europa i Factsets databas.

Volvo Cars är en folkaktie med 130 000 ägare på Avanza och Nordnet – åttonde mest av alla börsnoterade bolag. Men facit sedan kursnoteringen är dyster. Aktien är ner drygt 50%.

Förväntningarna på fordonsjätten framgent är lågt ställda. Aktien handlas till en värdering om 4,5 gånger den genomsnittliga förväntade vinsten för 2024 och 2025 och är en av Europas billigaste bolag, visar Afv:s genomgång.

Europas billigaste bolag värderas i genomsnitt till ett P/E-tal om 3,6 för 2024 och 3,9 för 2025, enligt analytikernas vinstprognoser. Men är bolagens aktier köpvärda? Analytikerna säger ja – åtminstone till de flesta.

Stor uppsida

De flesta av Europas billigaste aktier har dubbelt så många köpråd som neutrala råd, och ett fåtal säljråd. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs för listan indikerar påtaglig potential – genomsnittet för hela listan uppgår till 40%.

Bland aktierna med störst uppsida hittar vi svenska bolaget Stillfront. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till 75% för gamingbolaget. Nio analytiker bevakar Stillfront varav fem sätter köp och fyra är neutrala till aktien.

Norge delar ut mest

Analytikerna väntar sig att många bolag på Afv:s lista ger en utdelning 2025 – inte minst i olja- och gassektorn samt sjöfartsektorn. Bland dessa sticker norska Höegh Autoliners ut där analytikerna förväntar sig en direktavkastning om 30% 2025. Andra bolag med en förväntad direktavkastning över 10% är norska Odfjell och Wallenius Wilhelmsen.

Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs överstiger 30% för dessa tre aktier och ingen av dem har något säljråd.

Billigast är inte alltid bäst

Bland Europas billigaste aktier återfinns svenska Intrum, som handlas till ett P/E-tal på 1,9 och 3,9 för 2024E respektive 2025E. Trots den låga värderingen tycker ingen analytiker att aktien är köpvärd. Bolaget följs av sju analytiker varav två sätter sälj på aktien. Nedsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till 12%.

Fordonsjättarna är billiga

Flera fordonsjättar utöver Volvo Cars finns bland Europas billigaste akier – däribland Porsche Holding, Volkswagen, Stellantis och Renault.

Porsche Holding är inte Porsche AG

Porsche Holding äger en stor andel i Volkswagen AG, medan Porsche AG är själva biltillverkaren. Aktier i Porsche SE ger dig exponering mot Volkswagen-koncernen som helhet, medan aktier i Porsche AG ger direkt exponering mot Porsches bilverksamhet.

Bland dessa värderas Porsche Holding lägst med ett P/E-tal på cirka 2,5 för 2024E och 2025E. Trots det ser analytikerna mer positivt på de andra fordonsaktierna – framförallt på den franska biltillverkaren Renault.

16 av 21 analytiker tycker att man ska köpa Renault-aktien och ingen säger sälj. Direktavkastningen uppgår till 6,5% för nästkommande år vilket är lägre än Volkswagens och Stellantis 8,9% respektive 8,7%. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs de tre fordonsjättarna är mer eller mindre densamma om cirka 37%.

Nedan finner du analytikernas estimat, råd och upp-/nedsida till genomsnittlig riktkurs för de billigaste bolagen på Europeiska börser. För att vara med i urvalet måste bolaget följas av minst fem analytiker.

Läs också:

Analytikerna om årets bästa aktier: Köp Hexatronic – liten uppsida i Saab

Analytikerna: Här är aktierna att bottenfiska

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market