Lista: Bästa USA-aktierna någonsin – ettan är upp 265 000 000%

Fjuttiga 100-baggers gör sig icke besvär på den här listan. Kikar man på vilka aktier som gett bäst totalavkastning någonsin så toppar tobaksjätten med hela 265 miljoner procent. Nvidia toppar listan på aktierna med högst CAGR.
Lista: Bästa USA-aktierna någonsin – ettan är upp 265 000 000% - Joe Labero
Joe Labero, magiker, röker segercigarr. Den som investerat i tobaksbolaget Altria sedan IPO:n har också anledning att fira. Foto: TT

När man tänker på aktierna med bäst avkastning tror många att det handlar om någon av techaktierna som Apple, Microsoft eller Nvidia. Men en studie av Henrik Bessembinder från W.P. Carey School of Business, nyligen omskriven i FT, visar att superaktierna i många fall är verksamma i oglamorösa branscher. Studien slår också fast den gamla sanningen att ett av de bästa sätten att bli rik på börsen är att bli gammal.

Bessembinder använde data som sträckte sig från 31 december 1925. Totalavkastningen är beräknad med att utdelningar återinvesteras i aktien. Slutperioden är 31 december 2023 eller om aktien har avnoterats.

För varje investerad dollar i Altria år 1925 är idag värd 2,6 miljoner dollar. Cigarettförsäljaren har gett en avkastning på 265 528 900% sedan 1925. Tvåan, Alabama-företaget Vulcan Materials, som tillverkar byggmaterial har gett en avkastning på 39 349 084% från 1925 och framåt.

Aktien som hamnar längst ner på listan över de 30 aktierna med högst totalavkastning har ändå gett en avkastning på 2 409 682%. Totalavkastningen för dessa bolag är spektakulär, men den genomsnittliga årsavkastningen har inte varit så hög som man kanske skulle tro. Medianen för de 30 bolagen är 13% per år. Det som gör att totalavkastningen blir så hög för dessa bolag är att de haft en lång tidsperiod för att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten. Snittet för dessa bolag är en tidsperiod på 92 år. Det “yngsta” bolaget på top-30 listan är Northrop Grumman som varit noterade i 72 år och har gett en totalavkastning på 3 949 427%

Högre fart på de yngre

Aktien som har haft högst CAGR under en tidsperiod på över 20 år är Nvidia, som har haft 33,4% i genomsnittlig årsavkastning sedan deras IPO 1999. Datan i studien sträcker sig fram till till slutet av 2023. Sedan årsskiftet är Nvidias aktie är uppe ytterligare 120%.

Videostreamingbolaget Netflix har, likt Nvidia, haft över 30% CAGR sen börsnoteringen. Mellan dess IPO 1999 och den 29 december 2023 har Netflix avkastat 32% per år. Bolaget som har haft den längsta tidsperioden men ändå varit en av aktierna med högst CAGR är detaljhandelskedjan Home Depot. Home Depot har under 42 år haft en CAGR på nära 26%.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.