Lista: Bästa och sämsta hedgefonderna 2024

36 procentenheter. Så mycket skiljer i avkastning mellan den bästa och sämsta svenska hedgefonden 2024. ”Det är frånvaron av de stora förlusterna och inte de stora vinsterna per se som är det viktigaste”, säger toppfonden Chelonia Selects förvaltare Magnus Angenfelt.
Inför 2025 tror några hedgefondförvaltare på ett starkt M&A-år, medan andra varnar för börsfall.
Lista: Bästa och sämsta hedgefonderna 2024 - trader graf stock market börsen
Afv listar fjolårets vinnare och förlorare bland hedgefonderna.

Fjolåret ses som ett bra år för hedgefonder. Globala hedgefonder steg i snitt 6,2% räknat i euro. Men faktum är att både 2019 och 2021 var bättre årgångar.

För många svenska hedgefonder spelade den svaga kronan förra året en viktig roll. De som var långa i USA och inte hade “hedgat” (skyddat) valutan tjänade stort när dollarn stärktes. De svenska hedgefonderna opererar överlag med en hedgad valuta. Så var fallet för Chelonia Select – men det gick bra ändå.

Efter två tuffa år blev 2024 till slut ett framgångsrikt år för fonden. Med en uppgång på 21,6% blev det fondens bästa år någonsin. Samtidigt som många aktiemarknader föll i december lyckades fonden öka fondspararnas pengar.

Ambea och Securitas kan bli bra 2025

Det var framför allt en lång position i det amerikanska bolaget Alphabet som bidrog positivt till uppgången i december. Men även svenska bolag, som kontraktstillverkaren Hanza, byggvarukedjan Byggmax och verkstadskoncernen VBG, hjälpte till att lyfta resultatet. Hedgefondveteranen Magnus Angenfelt, som tidigare jobbat på Brummer & Partners är mest nöjd med att fjolårets avkastning genererades genom placeringar i bolag med låg risk. Och att nettoexponeringen mot aktier under året bara var 25%.

”Det gör avkastningen ur ett riskperspektiv ännu bättre”, säger Magnus Angenfelt

Att helåret gick så bra förklaras bland annat av nischbanken Hoist.  Volatiliteten i aktien är stökig på grund av lynniga myndighetsregleringar, enligt Magnus Angenfelt. Men strategin, marknadspositionen, värderingen och ledningen väger tyngre, menar han.

Två andra favoritbolag i portföljen är omsorgsbolaget Ambea och säkerhetsjätten Securitas, som är fondens näst största innehav. Båda levererade under 2024 men har mer att ge i år, även om Magnus Angenfelt beskriver Securitas avkastning på 43% i fjol som ”anmärkningsvärd för ett så defensivt bolag”.

”Ensiffriga vinstmultiplar och nästan tvåsiffrig fritt kassaflöde relativt börsvärdet är inte högt för ett bolag som växer och är på väg att skaffa sig vallgravar mot konkurrenterna”, förklarar han i ett månadsbrev.

Hedgefondveteranen Magnus Angenfelt hade den näst bästa hedgefonden 2024. Foto: Pressbild.

Minska risken – det kan bli stökigt

De lukrativa korta positionerna fanns i svenska fastigheter, dagligvaruhandel, europeiska bilbolag och dansk hälsovård. Men den bästa utdelningen kom från amerikanska Nike som blev en fin jackpot när sportmärket föll 29%.

Men när 2025 kommer på tal låter det inte lika hoppfullt.

” Fonden spekulerar inte i marknadsriktning, men kan utnyttja den konstnärliga friheten att välja aktier med högre eller lägre risk beroende på förutsättningarna. 2025 är inget år då man vill ha mycket risk i portföljen. Tvärtom”, säger Magnus Angenfelt till Afv.

Atlantfonders hedgefondförvaltare är inne på samma spår.

”Eftersom vi ser en risk för en större marknadskorrektion både på den amerikanska ränte- och aktiemarknaden under första halvåret, har vi generellt dragit upp nivån på likviditeten för att kunna agera köpare om det scenariot inträffar”, säger Anders Kullberg.

“Spreadarna i USA på rekordnivåer”

Förra året gjorde fonden sitt bästa resultat på flera år och kan därmed koras till den bästa svenska hedgefonden 2024 – men 2025 har börjat lite annorlunda.

”Ett av våra största ‘bets’ inför 2024 var att fallande räntor och fortsatt stabil konjunktur skulle leda till att spreadarna på obligationer mot fastighetsbolag generellt skulle tightas. Vilket också blev fallet”, säger Anders Kullberg och konstaterar:

”2025 har vi en lägre underliggande ränta, och spreadarna har generellt komprimerats jämfört med när vi gick in i 2024. I USA är spreadarna på rekordlåga nivåer”, säger Anders Kullberg.

De korta affärerna kommer avgöra

Hedgefonder, som har friare placeringsregler än andra fonder, ska ge en positiv avkastning oavsett hur marknaderna går. Fonderna kan ta både långa positioner, belåna och blanka. De har helt enkelt större svängrum än vanliga aktie- och räntefonder.

Men att det här året slutar lika bra för Atlant Edge är långt ifrån självklart.

”Då vi har så pass aktiv förvaltning kommer resultatet i fonderna helt bero på hur rätt vi hamnar i analysen och i de korta affärerna under året. I synnerhet gäller det i Edge som är en väldigt aktiv fond med brett mandat och absolutavkastning som mål”, förklarar Anders Kullberg.

Anders Kullberg, fondförvaltare vinnarfonden 2024. Foto: Press.

Bättre stock-picking i Europa

Även Origo Quest hade ett bra år i fjol. Fondens avkastning landade på 15%. Att den europeiska marknaden utvecklades betydligt svagare än USA har nog inte undgått någon, men i Europa var det lättare med stock-picking.

”I Europa är det större skillnader mellan de aktier som går bra och de som går dåligt och det gav många möjligheter till ett aktieurval, jämfört med USA där marknaden gick bättre men var väldigt driven av de största bolagen i index”, säger fondförvaltaren Per Johansson.

Avkastningen på 15% berodde på att de långa positionerna gick upp mer och de korta positionerna gick sämre än marknaden.

”Vi hade nästan 0% nettoexponering. Det hjälpte oss under de tuffa månaderna oktober till december då fonden gick upp i absoluta termer. Under tiden då marknaderna föll i Norden och globalt, och många hedgefonder med högre nettoexponering gick sämre”, förklarar Per Johansson.

Tror på uppköp och förvärv i år

2025 tror Per Johansson blir en upprepning av fjolåret i Europa och i Norden, vilket banar väg för stock-picking.

”En adderad dynamik till den europeiska och nordiska marknaden tror vi blir ökad M&A-aktivitet. För riskaptiten är högre, europeiska värderingar är lägre jämfört med USA och valutorna i Norden har gått ned de senaste åren”, säger Per Johansson.

Hedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S som är inriktad på hälso- och sjukvårdssektorn steg mer blygsamt i fjol och avslutade året på en uppgång på 7%. En utveckling fondförvaltarna inte är nöjda med.

”Givet fondens nettoavkastningsmål om plus 12 % över tid, är vi inte nöjda med året som helhet”, konstaterar portföljförvaltaren Kaspar Hållsten.

Kaspar Hållsten, portföljförvaltare – medicinteknik Rhenman & Partners. Foto: Pressbild.

Svagaste året på länge

Han lyfter fram att hälsovårdssektorn hade det svagaste året på länge 2024, framför allt mot slutet av året. Makroekonomi, USA-valet och mordet på Brian Thompson, VD för UnitedHealthcare bidrog till det negativa marknadssentimentet.

Men fondens förvaltarteam tror på ett bra 2025. Positiva bolagsrapporter, ny klinisk data och uppköpserbjudanden kan lyfta sektorn under året. Dessutom är värderingarna inom sektorn på historiskt låga nivåer, enligt Rhenman & Partners.

Hexagon kan få ett uppsving

Norron Select steg 5,6% ifjol, vilket inte var särskilt bra men inte särskilt dåligt heller. Även om det låg under snittet för nordiska hedgefonder. Förvaltarna tycker att avkastningen ändå var helt ok. Målet är att över tid skapa liknande avkastning som ett nordiskt börsindex, men till halva risken.

“Vi fortsätter vara selektiva kring kortboken där vi i dagsläget har ett fåtal aktiva blankningspositioner. I och med att volatiliteten kom upp under december månad valde vi att inte göra några specifika justeringar gällande derivatpositionerna”, skriver Norron i ett månadsbrev till sina andelägare.

Fondens största innehav är Atlas Copco, Valmet Corp, Epiroc, Nordea och Essity. Inför 2025 förblir Hexagon ett centralt innehav som fondförvaltaren ser stor potential i under året. Det faktum att Björn Rosengren väntas ta klivet upp till att ta ordförandeklubban under våren samtidigt som han köpt aktier för 30 Mkr bådar gott för 2025, skriver Norron i sitt

Marcus Plyhr, förvaltare Norron Select. Foto: Pressbild.

månadsbrev.

Förvaltaren Marcus Plyhr tycker att intresset för hedgefonder börjar vakna till liv igen.

“Trots att 2023 var ett utmanande år för fonden ( fonden tappade 11% red. anm.), till följd av nedskrivningar av onoterade tillgångar, har vi sett ett stort intresse för denna typ av produkt under de senaste månaderna”, säger han till Afv.

Den onoterade strategin har förvaltarna numera valt att lämna, men ser fortfarande goda möjligheter att skapa överavkastning genom att investera i små, medelstora och stora bolag i Norden. Marcus Plyhr påpekar att fonden nu investerar över 70 % i hållbara bolag.

Brummer tror på svängningar i år

Hedgefondveteranen Brummer & Partners helägda Multi-Strategy är en fond med exponering mot olika hedgefondstrategier som förvaltas av oberoende team. Fonden presterade 7,4%.

“Vi ska generera omkring 4% över riskfri ränta och framförallt ska avkastningen vara mycket lågt korrelerad med riskfyllda tillgångsslag som aktier och räntetillgångar. Det är det som gör att avkastningen är riskjusterat god”, säger Johanna Hoffstedt, kommunikationsansvarig på Brummer.

De största bidragen från förvaltarnas aktiva val kom från marknadsneutrala aktiestrategier inom amerikansk teknik, media och telekom, den europeiska finanssektorn och från hälso- och sjukvård.

Även hos Brummer flaggas det för risken för svängningar i år på grund av aktievärderingarna på den amerikanska marknaden. Men det finns en del ljusglimtar också. Förhoppningen är att politiska förändringar under Trump-administrationen och lägre räntor ska driva fram fler fusioner och förvärv.

Hos hedgefondveteranen Patrik Brummer på Brummer & Partners är Johanna Hoffstedt kommunikationsansvarig. Foto: Pressbilder

Går bäst när det krisar

Hedgefondbranschen omfattar en mängd olika strategier och det kan vara stora skillnader i utvecklingen mellan fonderna. Som tabellen (nedan) visar gav hedgefonderna en blandad kompott i fjol. Alla fonder levererade inte och en del gick bra för att de fick med sig beta. Det vill säga avkastning från marknadernas rörelser och inte av aktiva investeringsval.

Martin Källström, VD Lynx Dynamic. Foto: Pressbild.

Konsekvensen av att inte leverera är att fondförvaltarna inte kan ta ut något prestationsarvode, vilket i vanliga fall är 20% utöver den fasta förvaltaravgiften.

Hedgefonden Lynx Dynamics strategi är att hitta trender och investerar via terminsmarknader. Fonden går ofta bäst vid olika kriser. Brummer & Partners är delägare.

Under finanskrisen 2008 steg fonden med närmare 44% och 2022 i spåren av pandemin 30%. Under fondens 25 år har nio av åren minskat spararnas pengar. Förra året var ett svagare år för den typ av hedgefonder som Lynx representerar. Uppgången stannade vid 6,5%. Men fem av månaderna var avkastningen negativ. Ändå bättre än 2023 som med ett tapp på 10% var det sämsta året sen fondens start för över två decennier sen. Förvaltarna blev utan prestationsarvode för fonden 2024.

“2024 års avkastning för Lynxfonden understiger vårt långsiktiga mål, men får ses i ljuset av ett utmanande år för branschen. Sedan starten 2000 har fonden levererat i genomsnitt 8,8% per år, vilket motsvarar en total avkastning på över 700%”, säger Martin Källström, VD för fondbolaget.

Sämst i klassen

I botten hittar vi SEB Asset Selection som förlorade pengar för andra året i rad.

Men den största kallduschen för fondspararna stod East Capitals Adrigo Small & Midcap L/S för. Fonden har som uttalad filosofi att hitta guldkorn bland små och medelstora börsbolag på den nordiska marknaden. Men fjolåret blev uselt och fondspararna förlorade drygt 13 % av sitt kapital. Resultatet är långt ifrån de 8 – 16% årligen som Adrigo siktar på att generera.

Staffan Östlin, förvaltare Adrigo. Foto: Pressbild

Fondförvaltaren skriver att fonden inte “alls nått upp till sina ambitioner”. Trots att medicinteknikbolaget Bonesupport, som fonden har ägt sen 2017, utvecklades starkt misslyckades den bland annat med sina blankningspositioner.

Hedgefond Avkastning 2024 Avkastning 2023 Risknivå (7 max) Förvaltat kapital (MSEK)
Atlant Edge 23% 1% 3 111
Chelonia 22% -5% 4 vill inte säga
Alcur Select 17% 16% 4 3 149
Origo Quest 15% 6% 4 1 500
Atlant Protect A 13% -15% 3 60
Atlant Multi-Strategy 11% 3% 2 150
Protean Select 11% 4% 5 730
Elementa 9% -2% 5 300
Atlant Opportunity 8% 6% 2 6 500
Brummer Multi strategy 7% 0% 3 27 000
Excalibur 7% 5% 2 878
Rhenman Healthcare 7% 6% 5 7 933
Prior Nilsson Yield 7% 7% 2 1 746
Alcur 7% 7% 2 6 423
Lynx Dynamic 7% -10% 5 904
Norron Select* 6% -11% 3 170
SEB Asset Selection -2% -7% 4 3 297
Adrigo Small & Midcap L/S -13% 14% 6 213
Källa: Bolagen själva, Avanza, Morningstar. *Luxemburg

Fakta: Hedgefonder har friare placeringsregler än andra fonder. Grundidéen är att ge en positiv avkastning oavsett hur marknaden går. Fonderna har ett fast avgift och en prestationsbaserad avgift som brukar ligga på 20%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.