Lista: Analytikernas dom över storbankerna efter Q2-rapporterna – köp Nordea

Analytikerna ser störst uppsida i Nordea bland alla storbanker på Stockholmsbörsen. Den finska banken har även fått flest höjda riktkurser. Det visar Afv:s sammanställning av storbankerna i Factsets databas.
Lista: Analytikernas dom över storbankerna efter Q2-rapporterna – köp Nordea - MicrosoftTeams-image (4)
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd, kursreaktioner och uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs för alla storbanker på Stockholmsbörsen.

Samtliga svenska storbanker har visat färg för det andra kvartalet. Handelsbanken är den tydliga vinnaren i sektorn, vars aktie steg hela 7% på rapportdagen. Men nu riktas blickarna framåt – ska man köpa storbankerna? Vi har sammanställt vad analytikerna tycker efter en genomgång av Factsets databas.

Köp Nordea

Nordea framstår som den mest köpvärda storbanken på Stockholmsbörsen. Detta trots att den finska jättens aktie straffades hårt på sin Q2-rapport (-3,3%).

Banken har 13 köpråd av 23 totala råd. Uppsidan till analytikernas genomsnittliga riktkurs uppgår till respektabla 21% – mer än dubbelt så mycket som Swedbank som är tvåa i den kategorin. Värderingen är den lägsta bland samtliga storbanker och direktavkastningen uppgår till generösa 9,1% på estimat för 2025.

Även när vi ser till antalet riktkurshöjningar så toppar Nordea. Fem analytiker har höjt sina riktkurser för banken efter rapporten för det andra kvartalet. Det är fler än någon annan storbank på listan.

Handelsbanken har gjort sitt

Rapportvinnaren är inte en favorit bland analytikerna. Handelsbanken har åtta säljråd av 20 totala råd. Det finns inte heller någon uppsida att tala om i aktien. Något som sticker ut är dock bankens höga direktavkastning – hela 10% enligt analytikernas prognoser. Det är högst på hela listan.

Nedan finner du analytikernas estimat, uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs, råd och kursreaktioner för de fyra storbankerna på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.