Lista: Aktierna som miljonärerna köper och säljer – satsar på blankarnas favoriter

Handelsbanken, Intrum och Hexatronic är några av aktierna som private banking-kunderna hos Nordnet och Avanza köpt mest av i år.
”Man utnyttjar den tillfälliga svagheten i aktierna och räknar med att det kommer ordna sig framöver”, säger aktiestrategen Robert Oldstrand.

Affärsvärlden har nu hela listan på vad miljonärerna hos nätbankerna köpt och sålt i år:
✓ Storbanken är absoluta favoritaktien
✓ På Nordnet ser miljonärerna och övriga kunderna helt annorlunda på SBB
✓ Folkaktien säljs av: "Många har tröttnat helt enkelt"
Ilija Batljan, Carina Åkerström, Karl Johan Persson.
Foto: TT

Börsåret 2023 har hittills bjudit på både ris och ros. I flera aktier har det noterats stora kursrörelser – särskilt i fastighetsbolagen som haft det tufft mot bakgrund av centralbankernas hökaktiga agerande för att få styr på den höga inflationen.

Ett särskilt kurspressat fastighetsbolag är Cibus, vars portfölj huvudsakligen består av fastigheter för dagligvaru- och livsmedelsföretag, med ett aktiekursfacit på -30% i år. Tron på bolaget tycks dock vara stor hos Nordnets private banking-kunder som passat på att köpa dippen. Cibus är den sjunde mest nettoköpta aktien i år bland kunder med minst 2,5 miljoner kr i investerat kapital hos nätbanken.

“Centralt för PB-kunder är i regel långsiktighet och att bolagen de investerar i ofta har starka kassaflöden. Man vill gärna ha utdelningar och det verkar vara ett genomgående tema i portföljerna. Så ser det också i stora drag ut för Swedbanks PB-kunder”, säger Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand och fortsätter:

“Cibus var en av de första som introducerade månatliga utdelningar med målet att växa utdelningen med 5% årligen. I absolut bemärkelse är det ett av de mest högutdelande fastighetsbolagen och jag tror att investerare mycket väl kan ha återinvesterat utdelningarna i aktien.”

Den fjärde mest nettoköpta aktien i år hos Nordnets PB-kunder är kredithanteringsbolaget Intrum. Hos nätbanken Avanza är aktien den näst mest nettoköpta bland miljonärerna.

Kursfacit för Intrumaktien är -33% sedan årsskiftet. Bolaget har bland annat tyngts av nedskrivningar på miljardbelopp och den senaste kvartalsrapporten pressade ned aktien ytterligare.

Vad är det som PB-kunderna lockas av i Intrum, tror du?

“Ett stabilt kassaflöde och en attraktiv direktavkastning som bolaget också vill hålla kvar. Men sen har bolaget en stor nettoskuld som sticker ut lite i den här högräntemiljön. Alla bolag med hög skuldsättning har ju tagit ordentligt med stryk.”

För att aktien, som också är en av de mest nettoköpta bland retailkunderna, ska ta fart igen tror Robert Oldstrand att Intrum behöver dra ner på investeringarna och i stället använda kassaflödet till att minska skuldsättningen. Att Intrum väljer att ge utdelning till aktieägarna i stället för att minska skulden ser aktiestrategen inte som något större problem, med hänvisning till det i grunden stabila kassaflödet.

Intrum har sedan en tid varit populär bland blankarna och i skrivande stund är aktien en av Stockholmsbörsens mest kortade aktier. 15% av kapitalet är blankat, enligt Holdings.

Svag huvudägare i Intrum

“En trolig bidragande orsak till den svaga aktiekursutvecklingen är att man har en svag huvudägare i form av Nordic Capital. Riskkapitalbolaget har dessutom länge figurerat som potentiell säljare av Intrum-posten.”

Nordic Capital äger 32% av kredithanteringsbolaget.

I toppen av listan med de mest nettoköpta aktierna bland PB-kunderna hos Nordnet och Avanza återfinns Handelsbanken.

“Aktien pressades hårt i bankoron tidigare i vår, och många ansåg att kurspressen på svenska banker var lite orättvis. Handelsbanken dras också med en stämpel som extra exponerad mot den skakiga fastighetssektorn”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Affärsvärlden.

Robert Oldstrand anser att storbankens exponering mot fastighetssektorn är hanterbar. Cirka 15% av utlåningen är till kommersiella fastigheter, där den främsta oron i marknaden är. Investerare lockas av bankens defensiva profil med ”god kreditkvalitet” på de utlånade medlen, enligt aktiestrategen.

Sedan årsskiftet är Handelsbankens A-aktie ned 16%.

Växtvärk och minskad tillväxttakt i Hexatronic

En annan aktie som har störtat i år, och där private banking-kunderna passat på att köpa aktier, är Hexatronic. Bolaget har gjort många förvärv och växt kraftigt. Nu är bolaget inne i en period av växtvärk samtidigt som tillväxttakten minskar kvartal efter kvartal, konstaterar Robert Oldstrand.

“Frågan är när tillväxttakten bottnar ur – det är det som kan driva botten i aktien. Det har varit en del frågetecken kring några av bolagets konkurrenter i USA och Hexatronic har varnat för vissa svaghetstecken.”

Fraser Perring, frontfigur för blankarfirman Viceroy som tidigare angripit SBB, gav sig förra veckan gett sig på Hexatronic och kallade bolaget för “oinvesterbart”.

“Det är bra att det finns de som uppmärksammar oegentligheter som för investerare kanske är svåra att upptäcka. Om det inte finns oegentligheter ska ledningen kunna bemöta kritiken snabbt. Hur det ser ut i detta fall vet jag inte då vi inte har bevakning på aktien och jag har inte läst blankningsrapporten ordentligt”, säger Robert Oldstrand.

Hexatronic är tungt blankad med 14% av aktiekapitalet kortat.

Varför flockas PB-kunderna kring Hexatronic?

“Jag tror man gillar storyn med förvärvsdriven tillväxt som gör att man kan växa betydligt bättre än ekonomin i stort. Bolaget har en slutmarknad med strukturell tillväxt vilket också uppskattas av investerare”, säger Robert Oldstrand.

Likheterna mellan hur de mer förmögna personerna kontra kunderna i stort hos Nordnet investerat i år är många, påpekar Frida Bratt. Handelsbanken, Intrum, Cibus, Volvo och Investor återfinns bland de mest nettoköpta aktierna i båda kategorier.

En tydlig skillnad är SBB, vars aktie fallit kraftigt i år och som flitigt köpts av retail-kunderna medan PB-kunderna inte lockas lika mycket av fastighetsbolaget.

Många har tröttnat på H&M

Den mest sålda aktien i år, för såväl retail- som PB-kunderna på Nordnet, är H&M.

“Aktien har varit en tråkig historia under en lång period, men sedan i höstas har en viss uppstuds setts och jag tänker mig att många då passar på att ta sig ur aktien på lite bättre nivåer – jag tror många har tröttnat helt enkelt”, säger Robert Oldstrand.

Största ägaren familjen Persson har varit flitiga på köpknappen och förvärvat massvis med H&M-aktier under flera tillfällen den senaste tiden. Det har i samband med detta spekulerats en del på marknaden om familjen Persson skulle vara intresserade av köpa upp och avnotera bolaget.

“Spekulationerna finns där. Man har ju köpt på sig aktier gång på gång. Det går inte att utesluta att familjen Persson skulle vara intresserade av att köpa upp hela bolaget”, avslutar aktiestrategen.

Även Evolution säljs av, av PB-kunderna på båda nätbankerna.

På Nordnet krävs det som sagt 2,5 miljoner i kapital för att bli private banking-kund. Motsvarande siffra på Avanza är 3 miljoner.

PB-kundernas tio mest nettoköpta aktier i år

Nordnet Avanza
Handelsbanken Handelsbanken
Investor Intrum
Volvo Volvo
Intrum Ericsson
Hexatronic SEB A
SEB Investor
Cibus Hexatronic
Ericsson Nordea
SSAB SBB B
Tele2 SSAB

PB-kundernas tio mest nettosålda aktier i år

Nordnet Avanza
H&M Fortnox
Evolution Evolution
Electrolux H&M
Autoliv Kindred
SKF Vestum
Pfizer Millicom
Meta Platforms SSAB
Africa Oil Electrolux
Sinch Rovio
Essity Essity
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.