Lista: Aktierna som gått bäst och sämst under första kvartalet

Trots att börsen har backat kraftigt har vissa aktier på Stockholmsbörsen gått som tåget under första kvartalet. Affärsvärlden har listorna över de aktier som gått bäst - och sämst - under årets tre första månader.
börsen, aktier
Foto: TT

Året har börjat skakigt, med inflationsoro, räntehöjningar och Ukrainakriget som har präglat börserna. Även om den värsta börsnedgången sedan kriget nu är återhämtad summeras årets börsnedgång till 14,07% (OMXSG).

Men vilka aktier har stått emot börsnedgången på Stockholmsbörsen?

Bäst har Viking Supply Ships gått, som har stigit hela 138%. Den stora uppgången har skett under mars månad, men utan några drivande bolagsspecifika händelser. Viking Supply Ships både levererar till och flyttar oljeplattformar, vilket emellertid kan innebära att det är det skenande oljepriset som spelar in på kursrusningen.

”En generellt högre aktivitet inom oljeborrning leder till en högre efterfrågan på våra typer av tjänster”, sade bolagets tillförordnade finanschef Jørgen Lorentz till Di nyligen.

På en andraplats syns International Petroleum Corp, som bildades som en avknoppning från Lundin Energy, med en uppgång på 75%. Även här spelar de skenande oljepriserna under kvartalet in. Bolaget hade också ett rekordkvartal under fjärde kvartal 2021 och höjde i februari därför sina mål och investeringstakt.

På en tredjeplats syns forskningsbolaget Vicore Pharmas, som är upp 63%. Under januari skrev DNB:s Anders Rudolfsson i Di att han såg kurspotential i aktien, vilket drev upp den med 12%. I slutet av februari höjde DNB Markets riktkurs till 90 från 55 kronor, vilket drev upp kursen närmare 14%. Det som dock drog upp kursen mest var när bolagets Air-studie i fas 2 visade positiva resultat för läkemedelskandidaten C21 i februari, vilket drev upp aktien över 30%.

Ökade försvarsanslag gynnar Saab

Sett till large cap är det idel aktier som kan sägas gynnas av kriget som toppar listan. Här syns Saab högst upp, med en uppgång på 48%, följt av SSAB och Boliden, med uppgångar på 38% respektive 35%. Saab och SSAB tar sig också högt upp på listorna över spararnas favoriter hos Avanza och Nordnet under mars.

”Det hör normalt inte till vanligheterna att privatspararna flockas kring Saab. Aktien är den femte mest nettoköpta under mars månad. Sedan årsskiftet har antalet ägare av Saab ökat med 45%”, säger Frida Bratt.

Vad gäller Saab har många länder aviserat ökade försvarsanslag och dessutom har  synen på vad som anses hållbart reviderats sedan krigsutbrottet. Saab har tidigare av många förvaltare valts bort av ESG-skäl, men nu är bolaget på väg in i värmen igen. Affärsvärlden har skrivit om detta bland annat här.

Ferronordic har drabbats hårdast av kriget

Vissa aktier har det dock gått sämre för under månaden. Ferronordic har rasat med 83%. Affärsvärlden har också i en kommentar, som du kan läsa här, uppmärksammat att det är det bolag som drabbats hårdast av Rysslands krig mot Ukraina. Ferronordic är ett service- och försäljningsbolag inom anläggningsmaskiner och lastbilar och drygt 80% av omsättningen härstammar från Ryssland.

Biopharma-bolaget Saniona kommer in på andraplats på förlorarlistan med ett tapp på 77%. Särskilt hårt har aktien drabbats av att man nyligen beslutade att pausa de kliniska studierna i fas 2b med Tesomet för hypotalamisk fetma och Prader-Willis syndrom. Dessutom meddelades samtidigt en personalnedskärning om cirka 30%. Nyheterna sänkte aktien med över 40%.

Storskogen, vars ras summeras till 62%, intar en tredjeplats på listan. Storskogen är också den aktie som toppar largecaplistan över årets förlorare. Att Storskogen är är den storbolagsaktie som fått som mest stryk på Stockholmsbörsens i år är något som blivit kännbart för storägaren Karl-Johan Persson, det kan du läsa mer om här.

Bland de storbolagsaktier som tagit mest stryk under året hamnar Troax på en andraplats följd av Vitrolife, med nedgångar på 47% respektive 45%. Båda aktierna gick som raketer under 2021, men har alltså haft det betydligt tuffare under 2022.

Vinnarna och förlorarna på Stockholmsbörsen det första kvartalet

Årets vinnare Uppgång i % Årets förlorare Nedgång i %
Viking Supply Ships B 138 Ferronordic 83
IPC 75 Saniona 77
Vicore Pharma 63 Storskogen 62
Multiq 61 Pierce 59
Enquest 61 Sivers Semiconductors 58
Micro Systemation B 54 Readly 57
MTG B 50 VNV Global 51
Saab B 48 IRRAS 50
Eniro Group pref B 47 Midsona 49
MTG A 43 Immunicum 48

Du kan läsa mer om börsens vinnare och förlorare på Afv:s Börsen Idag.

Fotnot: Kurserna för aktiernas utveckling lästes av vid 13.45-tiden torsdag 31 mars

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase