Lista: 33 bolag som kan ta klivet in på börsen

Rusta tänker ta klivet in på Stockholmsbörsen. Northvolt, Voi, finanskändisarnas Röko och Investor-ägda Affibody är andra potentiella IPO-kandidater, visar Affärsvärldens lista över 33 bolag som eventuellt kan komma att börsnoteras. Stiga Sports och fastighetsmiljardären Rutger Arnhults elmotorcykelbolag tar också plats på listan.
Lista: 33 bolag som kan ta klivet in på börsen - Börsnoteringar 2023

IPO-fönstret har varit stängt en längre tid. Men på andra sidan Atlanten har Arm noterats och under tisdagsmorgonen aviserade lågpriskedjan Rusta att en notering på Stockholmsbörsen väntar.

Afv listar nu 33 bolag som är potentiella börsnoteringskandidater.

Stor och trolig

Rusta

Under tisdagen meddelade lågprisvaruhuset Rusta att bolaget ansökt om att börsnoteras på Nasdaq Stockholm. Carnegie har anlitats som huvudrådgivare för att sälja in bolaget till potentiella investerare tillsammans med DNB Markets och SEB.

“En börsnotering är ett naturligt nästa steg för Rusta. Vi har en lång historia av lönsam tillväxt och har byggt en ledande position på en marknad som är motståndskraftig och strukturellt växande”, säger Rusta-VD:n Göran Westerberg i pressmeddelandet.

Största ägare i Rusta är Anders Thuve Forsgren och Öngal i Uppsala Invest AB, med drygt 40% av aktierna vardera. Enligt Dagens industri skulle Rusta ha en värdering kring 10 miljarder kronor.

Novedo

I slutet av augusti berättade industrigruppen Novedos VD Per-Johan Dahlgren för Affärsvärlden att bolaget siktar på att börsnoteras under fjärde kvartalet i år. Som rådgivare har ABG Sundal Collier och Carnegie anlitats. Största ägare är Esmaeilzadeh Holding AB med 67% och F Holmström PE 3 med 13,6%. Övriga ägare är management, styrelse och mindre investerare.

Mouna och Saeid Esmaeilzadehs investeringsbolag är storägare i Novedo, där Per-Johan Dahlgren är VD. Foto: Meli Petersson Ellafi/Pressbild

“Vi har vår egen modell och eftersträvar att bygga något som liknar Lifco“, sade Per-Johan Dahlgren till Affärsvärlden då och ville inte heller uppge någon värdering på bolaget.

Neovici

Fintechbolaget Neovici har som affärsidé att erbjuda en AI-driven automationslösning för betalningar genom mjukvaran Cosmoz. Huvudkontoret ligger i Stockholm och verksamhet finns även i franska Strasbourg och Mexico City. Enligt årsredovisningen för 2022 var iWork EP SA största ägare med 70% följt av Carlbergsjön AB med 10,3% och Nordica Life med 2,5% av aktierna. Under 2022 gjorde bolaget en nyemission då 37 miljoner kronor togs in. I juni gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att det skulle bli en börsnotering på First North under 2023.

Plantagen

Växtbutikskedjan Plantagen köptes år 2016 av investmentbolaget Ratos. Enligt källor till Affärsvärlden har Ratos gett investmentbanken ABG mandat att agera rådgivare för en dual-track process, där både en försäljning och en börsnotering kan vara aktuell för växtbutikskedjan. När Ratos köpte bolaget 2016 värderades Plantagen till 2,9 miljarder norska kronor. Under 2022 omsatte Plantagen 4,4 miljarder kronor och hade en justerad ebita på 325 miljoner kronor.

Polarium

Polarium tillverkar litiumjonbatterier och grundades 2015. Enligt Di Digital värderas bolaget till 5,3 miljarder kronor och i ägarlistan finns bland annat Harald Mix-bolaget Vargas, Stefan Jansson Global Invest, AMF, Anders Wall och Stena. Börsnoteringsförberedelserna får antas vara långt gångna, då JP Morgan och Carnegie mandaterats till IPO-rådgivare för batteribolaget.

Stor och trolig på sikt

Välinge Innovation

I juni 2022 kunde Affärsvärlden avslöja att svenska golvföretaget Välinge siktade på att börsnoteras tidigast 2024. Samtal med potentiella rådgivare pågick då och en värderingen skulle kunna landa på mellan 30-40 miljarder kronor.

Darko Perván har byggt en miljardindustri med klickgolv. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

”Noteringen kan bli i både Stockholm och New York. Vi har en stor verksamhet i USA med licensgivning och idag kommer nästan alla våra licensintäkter i form av dollar och euro”, sade Darko Pervan, majoritetsägare och grundare till Välinge, till Afv då.

Northvolt

Det har rapporterats friskt de senaste åren kring svenska batteritillverkaren Northvolts börsplaner. I januari sa ordföranden Jim Hageman Snabe att en notering kan komma att skjutas fram om bolaget får tillräckligt med kapital för att finansiera sin expansion på kort sikt. Sedan dess har Skellefteå-baserade batteritillverkaren fått in bland annat 400 miljoner dollar från kanadensiska Investment Management Corporation of Ontario samt 1,2 miljarder dollar från bland annat amerikanska riskkapitalbolaget Blackrock. En eventuell IPO lär i så fall dröja. Enligt Holdings värderas Northvolt till 10 miljarder amerikanska dollar.

Epidemic Sound

Musiktechbolaget Epidemic Sound, som ägs av bland annat riskkapitalbolagen EQT och Blackstone, värderades förra sommaren till nästan 12 miljarder kronor. I en intervju med DI Digital förra sommaren sade VD:n Oscar Höglund att bolaget “inte har något behov av ytterligare kapitalanskaffningar”, så en börsnotering ligger förmodligen på hyllan tillsvidare.

Epidemic Sound Oscar Höglund
Oscar Höglund, VD och grundare, Epidemic Sound.
Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Kähr Group

Golvbolaget Kähr Group har ägts av riskkapitalbolaget Triton under lång tid. I november 2017 kom uppgifter om att golvtillverkaren skulle miljardnoteras, vilket förnekades av Tritons dåvarande kommunikationschef. Alltjämt är Kähr på listan över tänkbara IPO:er hos investmentbankirerna.

Visma

Norska affärssystembolaget Visma, en av svenska Fortnox största konkurrenter, övervägde att noteras 2023 med Oslobörsen som ett bra alternativ, förutsatt att marknadsförutsättningarna var gynsamma. Detta kommunicerade bolaget i september 2021 då bolaget värderades till 163 miljarder kronor. Då hade rederimiljardären John Fredriksens investeringsbolag Aeternum Capital och Singapores förmögenhetsfond GIC köpt in sig i bolaget med majoritetsägaren Hg, ett brittiskt riskkapitalbolag.

I en intervju med Mergermarket i februari i år sade Vismas M&A-chef Sindre Talleraas Holen att bolaget för tillfället inte aktivt jobbar med en börsnotering. I juli rapporterade Reuters att Visma letade efter köpare till en minoritetsandel av bolaget och att värderingen då kunde ligga på mellan 20-25 miljarder amerikanska dollar.

Klarna

Under flera år fanns förhoppningen att betalningslösningsbolaget Klarna skulle listas, men bolaget har fått se sin värdering slaktas efter tech-frossan förra året. IPO-planerna har dock fått nytt liv efter att VD:n Sebastian Siemiatkowski intervjuades av DI Digital i augusti i år.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

“Nu har vi kryssat av alla de viktiga delarna för att kunna vara ett noterat bolag. Med det sagt måste man titta på marknadsförutsättningarna och förbereda sig internt, men fundamenten finns på plats”, sade han till tidningen då.

Enligt Holdings värderas nu bolaget till 69 miljarder kronor och i ägarlistan finns amerikanska Sequoia Capital, danska Heartland liksom grundarna Victor Jacobsson och VD:n Sebastian Siemiatkowski.

Voi

Elsparkcykeluthyraren Voi har förmodligen ingen missat. Under 2021 gjorde bolaget en nyemission med bland annat Stena Sessan och VNV Global som investerare. Några månader senare avslöjade Bloomberg att Citi och Carnegie fått mandat för att agera rådgivare vid en eventuell börsnotering. I maj i år berättade dock VD:n Fredrik Hjelm för ekonomikanalen EFN att bolaget fortsätter med börsförberedelserna men att det inte lär bli i närtid. Enligt VNV Globals senaste kvartalsrapport värderas Voi till strax över 360 miljoner dollar, motsvarande 4 miljarder kronor.

Min Doktor

Ett av bolagen som finns på IPO-rådgivarnas listor är nätläkarbolaget Min Doktor, som har en investerarlista med namn som EQT, Swedbank Robur och Apotek Hjärtat. I samband med en emissionsrunda 2022 värderades bolaget till 2 miljarder kronor, men VD:n Jonas Vig poängterade i en intervju med Breakit att bolaget inte var aktuellt för börsen än.

Hempel

Affärsvärlden kunde i september förra året berätta att Hempelfonden, ägare till ett av Danmarks äldsta och största företag Hempel, letade köpare till en minoritetsandel av bolaget. Färgkoncernen arbetar med rådgivaren Rotschild. I september i år rapporterade Bloomberg att bolaget fortfarande letar köpare och att hela företaget värderades till 3,2 miljarder amerikanska dollar.

Mindre och trolig

Röko

Serieförvärvaren Röko uppgav under förra året att bolaget siktade på en börsnotering under 2023. Istället blev det en nyemission på 708 miljoner kronor och börsplanerna har tillfälligt lagts på is, enligt ett uttalande som styrelseordförande Tomas Billing gjorde i juni i år. “Vi har varit förberedda på att börsnoteras 2023, men så blir det inte”, sade han till Dagens industri i juni.

Även fondprofilen och Röko-delägaren Henrik Didner menar att börsnotering finns på horisonten.

Henrik Didner, medgrundare och styrelseordförande på Didner&Gerge.
Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

”Tanken är att det förr eller senare ska komma till börsen. Men det blir väl först när klimatet tillåter”, sade Henrik Didner i en intervju med Affärsvärlden i juli i år.

Flokk

Riskkapitalbolaget Triton har ägt norska möbeldesignföretaget Flokk sedan 2014. I mars 2022 rapporterade Mergermarket att Nordea utsetts till rådgivare för en eventuell IPO. Under 2022 sålde bolaget varor för 3,7 miljarder norska kronor, enligt årsrapporten.

Trifilon

Trifilon är ett bolag som tar fram ett kompositmaterial kallat BHC. Enligt Holdings är A.M. Karlsson i Kvicksund AB och Lawhill Invest största ägare och den senaste emissionen som gjordes 2021 indikerade en värdering på 68 miljoner kronor. I april 2022 gjorde Trifilon en pre-IPO och meddelade att en börsnotering skulle äga rum inom 18 månader. Enligt årsredovisningen för 2022 gav pre-IPO:n 73,5 miljoner kronor. I samma årsredovisning nämner inte bolaget något om en eventuell börsnotering, så det får antas att IPO-planerna ligger på is.

Webrock Ventures

Med fokus på techbolag i Brasilien har venture-bolaget Webrock byggt upp en portfölj där man är delägare i 11 bolag. Enligt Holdings är management största ägare, följt av bland annat Atlant Fonder. Även Håkan Roos och Lundinsfärens investmentbolag Back in Black Capital är ägare. Under 2022 hade Webrock en omsättning på 2,7 miljarder kronor och tillgångar på drygt 720 000 kronor.

Affärsvärlden erfar också att ett av Webrocks portföljbolag, FinanZero, skulle kunna bli aktuellt för en börsnotering antingen i Sverige eller i Brasilien. Webrock med står med på flera investmentbankirers listor över potentiella IPO:er framöver.

SiB Solutions

Logistikteknikbolaget SiB Solutions VD Stefan Borg berättade för Realtid i augusti 2022 att bolaget planerade för en börsnotering under 2023. Detta efter att Susanna Hilleskog, till vardags VD för börsnoterade Lammhults Design Group, blivit styrelseledamot. Enligt årsredovisningen för 2022 omsatte det Lundabaserade bolaget 2,4 miljoner kronor. Scania Growth Capital II, en venture capital-fond under fordonstillverkaren Scania, deltog i den senaste emissionen.

TEQcool AB

Lundabaserade medicinteknbolaget TEQCool utvecklar en lösning för selektiv kylning av hjärnan för patienter med allvarlig hjärnskada. I maj meddelade bolaget inlett en process om att noteras på NGM Nordic SME. I juli gjorde bolaget en företrädesemission och värderades då till 68 miljoner kronor.

Apotea

I flera år har det spekulerats i när nätapoteket Apotea ska listas på börsen. I ägarlistan finns bland annat Alecta och Creades bland de största ägarna. I en intervju med SvD Näringsliv i december förra året berättade VD Pär Svärdson att bolaget gjort bolagsförändringar och en aktiesplit för att ha “alla rutiner på plats” vid en eventuell börsnotering. Under 2022 hade Apotea en omsättning på 4,9 miljarder kronor och en vinst på 57 miljoner kronor.

Apoteas VD och grundare Pär Svärdson. Tiotusentals paket hanteras manuellt och automatiserat på online-apoteket Apoteas gigantiska anläggning för e-handel i Morgongåva. Foto Fredrik Sandberg/TT

Hydda

I maj 2022 kunde DI Digital rapportera att Hydda, ett bolag som digitaliserar fastighetssektorn, höll på att kratta för att börsnoteras inom de kommande två åren. Ägare är riskkapitalbolaget Blq Invest och fastighetsbolaget Vasakronan, men någon uppskattad värdering framgick inte då.

Xoma

Foodtechbolaget Xoma fokuserar på bland annat räk- och algproduktion. I december förra året genomförde det Göteborgsbaserade bolaget en nyemission genom Aqurat Fondkommissions försorg.

I ett pressmeddelande i juni uppgav bolaget att pre-money-värderingen landade på 43 miljoner kronor med en aktiekurs på 7,3 kronor. Målet var att noteras på NGM i augusti, “dock senast september 2023” enligt pressmeddelandet.

Mindre och trolig på sikt

Affibody

Bioteknikföretaget Affibody är ett av bolagen som står med på flera investmentbankirers listor över potentiella IPO:er, enligt Affärsvärldens uppgifter. Affibody ägs till 72% av det Investor-kontrollerade bolaget Patricia Industries och Affibody värderas till drygt 1,1 miljarder kronor, enligt Holdings.

Signicat

Förra våren kunde Affärsvärlden avslöja att riskkapitalbolaget Nordic Capital letade nya ägare till fintech-bolaget Signicat, där även en börsnotering låg på bordet. Sedan dess har det varit tyst om bolagets framtida planer på ägarbyte.

Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital, och Gunnar Nordseth, dåvarande VD på Signicat, när förvärvet blev känt 2019. Foto: Pressbild/Nordic Capital

Atomize

I september 2021 avslutade mjukvarututvecklaren Atomize sin pre-IPO-runda på drygt 3,4 miljoner euro. I pressmeddelandet framkom att bolaget siktade på en börsnotering under 2022 med Erik Penser Bank som rådgivare, men Atomize saknas ännu på börslistorna.

Cinclus Pharma

Läkemedelsutvecklingsbolaget Cinclus Pharma anordnade bolagspresentationer för potentiella investerare under november förra året. Cinclus utvecklar läkemedel mot gastroesofagal refluxsjukdom (GERD). Bolaget har tidigare sagt att de siktar på en notering under 2023, givet att marknadsklimatet tillåter. På ägarlistan finns bland annat Trill Impact och Fjärde AP-fonden.

Heart Aerospace

Göteborgs-baserade Heart Aerospace bygger elektriska flygplan för regional kommersiell trafik. 2022 hade bolaget rörelseintäkter på 73 miljoner kronor och drygt 100 anställda. Bland investerarna finns bland annat Air Canada, Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, European Investment Council, Lower Carbon Capital, Mesa Air Group Inc, Saab och United Airlines Ventures.

Anders Forslund, tidigare forskare vid Chalmers, är nu grundare och VD för bolaget Heart Aerospace som utvecklar ett elflygplan. Foto: Anders Wiklund/TT

Heart Aerospace har inte själva kommunicerat en börsnotering, men finns enligt Affärsvärldens uppgifter med på investmentbankirernas listor över potentiella IPO-kandidater.

Cake 0 emission

Nu i september håller elmotorcykelbolaget Cake 0 emission på att stänga sin investeringsrunda. På ägarlistan finns sedan tidigare bland annat AMF, grundaren och VD:n Stefan Ytterbom, Creandum, amerikanska Headline och Lundinsfärens investmentbolag Back in Black Capital liksom fastighetsveteranen Rutger Arnhult. I en intervju med Di i mars sade Cake-VD:n att målet var att ta in 50 till 100 miljoner dollar. Bolaget står med på flera av investmentbankirernas listor för potentiell IPO framöver, enligt uppgifter till Afv.

Visual Art

Bolaget Visual Art, som levererar digitala kommunikationsytor, meddelade i samband med att David Berggren utsetts till ny CFO att bolaget skulle förberedas för en börnotering. År 2022 hade bolaget en omsättning på 290 miljoner kronor och 130 anställda. Enligt årsredovisningen för 2021 ägs bolaget till 50% av privatpersoner och resterande av brittiska bolaget Ocean Bidco Limitied.

Stiga Sports

Många känner säkerligen till Stiga, känt för sina snowracers och pingisrack. I april i år berättade bolagets styrelseordförande Fredrik Persson för Di att de siktade på en börsnotering inom de närmaste åren. Bolagsledningen har nu blivit minoritetsägare medan 97% av bolaget fortfarande ägs av grundarfamiljen Bandstigen samt Swedia Capital. Under 2022 omsatte bolaget 500 miljoner kronor och har 84 anställda.

Holmbergs Safety System

Halmstad-baserade Holmbergs Safety System tillverkar barnsäkra bilstolar och köptes av norska riskkapitalbolaget FSN Capital 2017. År 2022 hade bolaget 69 miljoner euro i omsättning. Under 2022 fördes samtal om en IPO-process ledd av Danske Bank, men den lades på is i väntan på bättre börsklimat.

Lekolar

Sedan 2017 har riskkapitalbolaget Nalka Invest ägt Lekolar, en tidigare avknoppning från leksaksföretaget Brio. Under 2022 hade Lekolar, som tillverkar pedagogiska produkter, en omsättning på 2,1 miljarder kronor. Det Osby-baserade företaget finns sedan en tid tillbaka på investmentbankirernas listor över bolag som kan komma till börsen snart.

Vill du läsa om fler börsnoteringar? Klicka då vidare till IPO-guiden här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold