Lipum: Fyra flaggor och en budpliktsröra

Bioteknikbolaget Lipum vill ta in 187 Mkr i en företrädesemission av aktier. Emissionsguiden hissar fyra flaggor och noterar udda signaler från storägaren Thomas Eldered.
Lipum: Fyra flaggor och en budpliktsröra - Thomas Eldered Lipum
Fyra flaggor och en budpliktsröra efter att Thomas Eldereds bolag Flerie Invest under fredagen köpte 859 aktier i Lipum. Lipum är aktuella med en företrädesemission på 187 Mkr.

Lipum har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 187 Mkr före emissionskostnader. Pengarna från emissionen ska användas till att inleda och slutföra fas 2a-studier.

I samband med bolagets senaste företrädesemission i mitten av 2023 fick största ägaren och miljardären Thomas Eldered (via Flerie Invest) undantag från budplikt i samband med att Flerie efter emissionen skulle inneha över 30% av ägandet i Lipum. En förutsättning för undantaget var att inga fler aktier förvärvades i bolaget efter emissionen genomförts.

Eldered är bland annat känd för att ha grundat Recipharm som köptes ut från börsen av EQT för 25 miljarder kronor i början av 2021. Idag investerar han i diverse life science-bolag via just Flerie.

Köper 859 aktier

Även i den företrädesemission som Lipum nu ska genomföra har Flerie ansökt om dispens från budplikt eftersom bolaget skulle kunna äga maximalt 65% av aktierna i Lipum efter emissionen. Trots att man fått sin ansökan beviljad meddelade Flerie i fredags ett förvärv av 859 aktier i Lipum.

Det gör att Flerie Invest behöver lämna ett bud på Lipum inom fyra veckor, enligt ett pressmeddelande.

Varken Lipum eller Flerie har meddelat hur den uppkomna budplikten kommer att påverka företrädesemissionen och Emissionsguiden väljer att hissa en flagga för “Tveksamma incitament”. Det är ett samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt eller brist på sunda incitament.

Detta eftersom de olika signalerna från Flerie gör det väldigt svårt att bedöma om Thomas Eldered vill lämna ett bud på Lipum eller ej. Situationen är udda och det är utifrån svårt att fastställa varför Flerie gjort på det sättet.

I övrigt hissas ytterligare tre flaggor.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Lipum ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid.

VD Ola Sandborgh kommenterar:

“Att vi genomför en emission nu, är något som kommunicerats under 2023 och där det då lyfts att vi behöver fylla på kassan under första kvartalet 2024.”

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår inte vad emissionskostnaderna uppgår till, något som bolaget uppger kommer finnas uppgifter om i prospektet. Det framgår inte heller hur styrelse och ledning avser agera i emissionen. Ola Sandborg kommenterar:

“Inga teckningsåtaganden från styrelse och ledning då vi varit i tyst period fram till dess att rapporten släpptes strax innan kl 9 den 29/2.”

Sandborgh tillträdde i som VD för Lipum i december 2023. Han kommer senast från Sobi där han var Vice President för Immunology & Specialty Care. Enligt Holdings äger han inga aktier i Lipum. Företrädesemissionen vore ett bra tillfälle för honom att inleda sitt aktieägande i bolaget och samtidigt bidra med att skjuta till kapital, framför att köpa aktier över marknaden.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Teckningskursen ligger på 6,70 kr. På emissionsbeskedet handlades aktien ned under teckningskurs och fredagens stängningskurs låg på 6,5 kr. Under måndagen kom beskedet att Flerie Invest genom ett köp av 859 aktier passerat gränsen för budplikt, varpå aktien nu handlas upp till 10 kr. Börskursen står just nu i 7,4 kr.

Bolaget har valt att inte kommentera flaggan.

Trots röran: Bra med långsiktigt tänk

I dagens marknad är det uppfriskande med bioteknikbolag som försöker säkra finansiering för mer än bara ett år. Pengarna från Lipums emission ska täcka kostnader i verksamheten fram till slutet av 2026. Läkemedelsutveckling är kostsamt och det återstår att se om budgeten kommer hålla allteftersom arbetet fortskrider.

Inga garantiåtagare har än så länge utannonserats av Lipum. Å ena sidan kan det indikera en kommande låg emissionskostnad, vilket vore positivt. Men det gör även att en mindre andel av emissionen är säkrad.

En välvillig tolkare av villkoren skulle kunna tänka sig att avsaknaden av garanter i kombination med en initialt låg rabatt, indikerar att bolaget känner stark tilltro till att emissionen blir lyckad. Dock handlades aktien ned under teckningskurs emissionsbeskedet. Det återstår att se hur kursen står sig under teckningsperioden.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group