Juridik
Linklaters och Mannheimer: Vi jobbar med rekonstruktioner
Rekons ordförande Odd Swartling ansåg bland annat att Linklaters och Mannheimer Swartling inte har jobbat med rekonstruktion under de goda tiderna och nu försöker komma i fatt.
– Vi jobbar absolut med de här sakerna. Vi har en internationell grupp med runt 50 delägare. I Stockholm har vi fyra delägare och ett antal biträdande jurister. Ett exempel på en transaktion är ju Tule där vi företrädde de seniora bankerna, säger Krister Hansen, advokat på Linklaters.
Att byrån inte är med i Rekon har han enförklaring på.
– Vårt obeståndsarbete sker utanför de formella konkurssituationerna. Vi jobbar exempelvis mycket med bolag med hög belåning. För oss har det inte varit intressant med konkursförvalteri. Där tar vi hjälp av andra duktiga byråer.
Krister Hansen anser rentav att Linklaters har mer att bjuda på än medlemmarna i Rekon.
– När vi exempelvis biträder banker är det viktigt att kunna internationell rådgivning. Den kompetensen kan konkurrenterna på den lokala marknaden inte erbjuda.
I Linklaters grupp ingår förutom Krister Hansen Per Nyberg, Jörgen S Axelsson och Anders Nordström.
– Den här gruppen satte vi samman för knappt ett år sedan. De rekonstruktioner vi har nu på den nordiska marknaden har tidigare varit ovanliga.
Rekon anser att deras medlemmar har en högre kompetens på rekonstruktioner än icke medlemmar.
– Det är klart att de säger det. Det är ju en partsinlaga, säger Krister Hansen.
Tomas Pettersson, advokat på Mannheimer Swartling, berättar om hur byrån ser på rekonstruktioner.
– Det beror nog på vad man lägger i ordet. Vi har aldrig tagit på oss rekonstruktionsuppdrag. Det har de flesta affärsjurisbyråer gått ifrån. Det kan ligga en konfliktsituation i det. Intressenter i en konkurs kan vara våra klienter. Så vi har tagit ett strategiskt beslut att inte var rekonstruktörer och konkursförvaltare.
Dock har även Mannheimer Swartling en särskild grupp för transaktioner med bolag som har ekonomiska problem.
– Sedan något år tillbaka har vi en grupp för detta. Det handlar till exempel om rekonstruktioner med pantrealisationer vid företagsöverlåtelser.
Mannheimer Swartlings erbjudande bygger på en kombination av tre grupper, rekonstruktionsgruppen, företagsöverlåtelsegruppen samt bank och finans. Runt 20 personer är fokuserade på rekonstruktioner.
Men Mannheimer Swartling ser inget behov av att gå med i Rekon bland de andra förordade rekonstruktörerna.
– Vi levererar olika tjänster. De jobbar med formell rekonstruktion. Vi tillhandahåller stora erfarenheter av transaktioner, bank och finans och företagsöverlåtelser. Vi kompletterar varandra snarare än konkurrerar med varandra, säger Tomas Pettersson.
Han tror inte att Mannheimer Swartling ska erbjuda formella rekonstruktioner under överskådlig tid.
– Det är väldigt osannolikt. De riktigt stora konkurserna behöver drivas som företag i många år och då behöver du ha en stor organisation som är bra på att hantera det. Och det är inte där vår affärsidé ligger.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.