Lindex underkläder undantaget på börsen
Börsnedgången bara fortsätter och hittills har inte rapporterna från de amerikanska börsbolagen förmått att förbättra börshumöret. Det återstår att se om de svenska bolagen har bättre lycka. Det vore önskvärt. För bara under den gångna veckan backade börsen med ytterligare 3 procent. Undantagen från den trista börsutvecklingen är få. Ett tydligt sådant är dock klädkedjan Lindex som upplever en riktig renässans på börsen.
För samtidigt som Stockholmsbörsen i år har backat med 6 procent redovisar Lindex en kursuppgång på 12 procent. Det är imponerande, särskilt med tanke på att Lindexaktien redan under hösten fördubblades i värde.
Efter kursrallyt värderas bolaget till 2,6 miljarder kronor. Frågan är om inte uppgången har varit lite väl häftig. För även om Lindex kvartalsrapport visade på rekordvinst för ett enskilt kvartal och för första gången nådde över 100 miljoner kronor återstår stora utmaningar.
Trist i Tyskland
Bolaget måste få ordning på verksamheten i Tyskland och dessutom ta hand om det 60-tal Twilfit-butiker som bolaget köpte strax före jul. Det är bra att ytterligare två tyska Lindexbutiker nu redovisar vinst före kostnader för investeringar i butiksinredning och kassaapparater, men det är inte tillräckligt och fortfarande måste Tysklandssatsningen betraktas som ett misslyckande.
Den som är skeptisk till börsen efter årets svaga inledning och tycker att Lindex stigit för mycket kan skaffa ett knippe Öresundsaktier. Investmentbolaget går från klarhet till klarhet och förra året blev avkastningen mer än 30 procent bättre än Affärsvärldens Generalindex.
Investmentbolagets aktieportfölj ser aptitlig ut med stora innehav i välskötta SCA, avvecklingsbolaget Custos (se sidorna 38-41), fastighetsbolaget Wihlborgs, snart uppköpta (?) Sapa, Skistar och diverse aktier i gamla Öresundsbolag som till exempel Hagströmer&Qviberg, Avanza och HQ. Fonder.
Herrar Hagströmer och Qviberg har en negativ inställning till både börsutvecklingen och börsens övervakare och har därför under hösten (september-december) endast köpt aktier i SEB. Det ser ut att bli en bra affär eftersom de fick SEB-aktierna till 72 kronor aktien, vilket betyder att innehavet redan har stigit med 30 procent. Om investmentbolaget gör som det brukar är posten säkerligen redan såld, alternativt på säljlistan.
Hotell till salu
Enligt hotellfastighetsbolaget Caponas rapport är bolaget relativt opåverkat av konjunkturavmattningen. Dessutom hoppas bolagets vd Olle Persson att nedgången ska leda till lägre priser på hotellfastigheter, vilket ska ge bolaget bättre förvärvsmöjligheter. Capona tittar i första hand på finska hotellfastigheter, så den som händelsevis äger ett hotell i Finland kan ringa till Olle Persson.
Den som å andra sidan vill köpa Capona kan ringa Arne Karlsson som är vd på Ratos och som är på jakt efter en ny storägare till bolaget. Bokslutet visar att Capona är i gott skick. Caponas hyresintäkter steg under året med 9 procent till 291 miljoner kronor. Den enda plumpen i bokslutet är att hyresintäkterna för jämförbara enheter bara steg med 2 procent, vilket var en rejält sämre ökning jämfört med tidigare år. Capona tror att resultatet i år blir lika stort som under fjolåret.
Även medicinteknik- och telekombolaget Sectra klättrar vidare på börsen efter att det norska försvaret bestämt sig för att köpa fler än 1000 avlyssningssäkra GSM-telefoner från bolaget. Ordern är värd 40 miljoner kronor, vilket betyder att Sectratelefonerna betingar ett pris på väl över 30000 kronor telefonen. Det är en prispolitik som Ericsson har mycket att lära av.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.