Lindahl: ”Styrelsen kände till principerna”
Enligt Lindahl hade han ett möte med tre höga representanter från ABB i London strax före jul. De lovade att komma tillbaka med ett förslag men inget hände förrän ABB-styrelsen gick ut med sitt pressmeddelande i mitten av februari, säger Göran Lindahl till DN.
Det kom som en total överraskning.
“Totalt överraskad. Jag fick av en händelse reda på kvällen före att meddelandet skulle gå ut och sökte då styrelseordföranden Jürgen Dormann, men han satt i möte och ringde inte tillbaka. Jag avstår från att ha en uppfattning om vad det yttersta syftet med pressmeddelandet var, men syftet kan varken ha varit att skydda företaget eller de inblandade”, säger Lindahl.
Han säger att det hans eget förslag att avstå från en del av pengarna. “Jag är inte beredd att kompromissa med mina värderingar på grund av en dispyt om pengar. Ingen ska tycka synd om mig. Jag har levt och lever väl och är privilegierad, medan många andra inte är det”, säger Lindahl.
“Jag är medveten om att en eftergift tolkas antingen som att jag har dåligt samvete eller att fel begåtts, men det är varken det ena eller det andra. Jag har råd att göra det här – som människa är man rik om man har fasta värderingar, men man kan vara fattig även med mycket pengar.”
Han hade flera olika avtal med ABB. Ett som skrevs 1988 när ABB bildades och bland annat reglerade hur bonusen skulle betalas, ett annat från 1985 som gav rätt att sätta in pengar som kunde varit löneökningar i en kapitalförsäkring och ett som gällde pensionen, som beräknades som halva baslönen plus tillägg för genomsnittlig bonus de senaste fem åren.
Avtalen är undertecknade av Percy Barnevik och Robert Jeker. Den senare har hävdat att han aldrig fick se några siffror. ANdra i styrelsen har sagt att de inte känt till något. Lindahl är skeptisk.
“I styrelsen är det känt vilka principer som gällde. Även om jag fick lämna rummet när min ersättning diskuterades vet jag att siffrorna på den årliga bonusen varit uppe vid ett par tillfällen. Det är ju inte min uppgift att säkerställa att alla i styrelsen vet och förstår allt vad som avhandlas på dessa möten, dock har jag bibringats uppfattningen att ordföranden och vice ordföranden i enlighet med sina skyldigheter rapporterade till hela styrelsen vad mina utfall blev”, säger Lindahl till DN.
Enligt Lindahl var det han själv som attesterade Percy Barneviks pension, efter att han tagit upp frågan med alla som han “ansåg berörda”.
Han säger att han fick två årslöner i avgångsvederlag, beräknad som genomsnittlig bonus för de två senaste åren.
Om att han lämnat uppdraget för FN och styrelseposten i Ericsson säger Lindahl: “Ericsson är inte kopplat till ABB-historien. Där visste jag sedan tidigare att en av storägarna inte ville förnya mitt mandat. Uppdraget för FN var ettårigt och gick ut den sista februari i år. Avsikten var att det skulle förnyas, och jag hade gärna fortsatt eftersom jag tror att jag kunde ha gjort nytta. Jag hade samtal med FN och förklarade att de inte skulle förnya kontraktet om de såg den minsta risk med att den här historien skulle kunna påverka FN negativt. Men beslutet låg hos dem.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.