Lindahl siktar på sekelskiftet

Motvinden för ABB består i år. Men VD Göran Lindahl har siktetinställt på sekelskiftet, då det skall skördas av expansionenösterut.

ABB:s strategi ligger fast, meddelade företagets nye VD GöranLindahl vid bokslutspresentationen i Zürich. Men han gav någranya riktmärken. Det blir kraftiga ökningar av marknadsinsatseroch utbildning av personal för att klara expansionen påtillväxande marknader. Innovationer är ett nyckelord för GöranLindahl, inte bara på det tekniska området utan också när detgäller att finna nya sätt att göra affärer på de olikamarknaderna. Målet är att väsentligt öka nettovinstmarginalenfrån dagens 3,6 procent. Det är en bit kvar tillhuvudkonkurrenten och förebilden General Electric, sompresterade nettomarginalen 9 procent förra året.

Göran Lindahls vision är att ABB kring sekelskiftet omsättercirka 50 miljarder dollar, jämfört med 35 miljarder idag.Hälften av omsättningen skall då komma från västra Europa ochNordamerika som nu svarar för två tredjedelar av försäljningen.Länderna i östra Europa skall ha fördubblat sin försäljning till4 miljarder dollar och Asien svara för 15 miljarder dollar.Resterande ökningar faller på Latinamerika, Mellanöstern ochAfrika.

Göran Lindahl ser ingen anledning att renodla koncernstrukturen.Ingen eftergift alltså till de aktiemarknadsaktörer, som harsvårt att överblicka koncernens breda utbud av produkter. Allamarknader väntas växa, men på olika sätt. De nyindustrialiseradeländerna och östra Europa är beställare av nya kraftverk ochindustriella produkter. Men också de gamla marknaderna kan växagenom den reindustrialiserng som pågår. Så kallad revamping ochservice är en högmarginalsektor, där Göran Lindahl väntar sig enfördubbling av omsättningen till tolv miljarder kronor kringsekelskiftet. Men planerna imponerade inte på aktiemarknaden.Kursen föll med sex procent på bokslutsdagen.

ABB:s prognos för 1997 är att nettovinsten blir minst lika storsom de 1.233 miljoner dollar som uppnåddes 1996 (44,.20 kronorper aktie i ABB AB). Likt alla andra verkstadsföretag förutserABB att året präglas av en svag marknad i Europa. Konjunkturenväntas vända först i slutet av 1998, för att nå sin topp kringsekelskiftet. Under tiden fortsätter den goda efterfrågan iAsien och östra Europa medan Nordamerika får måttlig tillväxt iår.Totalt redovisade ABB-koncernen en rörelsemarginal på 8,8procent 1996. Häri ingår dock reavinster om 207 miljoner dollarfrån avyttringar av enheter, bland annat Aros fondkommission.Marginalen hjälps också upp av det extremt goda resultatet frånFinancial Services på 323 miljoner dollar (257), vilketmotsvarar ungefär tio procent av koncernvinsten efteravskrivningar. ABB:s vinstprognos för 1997 baseras påbedömningar för de olika affärssegmenten.

Affärssegmentet Kraftgenerering, som fick ett rejält vinstfallfrån 919 till 561 dollar förra året, skall åtminstone inteförsämra resultatet ytterligare. Vinstfallet berodde på kraftigaprisfall på kraftverksutrustning, men framöver bör prisernastabiliseras enligt koncernledningen.

Affärssegmentet Kraftdistribution lyfte rörelseresultatet till765 miljoner dollar, vilket gav en marginal på 8,5 procent 1996.Ytterligare resultatförbättring väntas i år. Affärssegmentetindustri- och byggnadssystem, som hade en rörelsemarginal påknappt åtta procent 1996, väntas få oförändrat resultat.Tågföretaget Adtranz väntas däremot lyfta rörelseresultatet frånde 81 miljoner dollar, som utgör ABB:s hälftenandel avresultatet.Det goda resultatet för Financial Services kommerinte att upprepas..Affärsvärlden sätter prognosen för ABB:snettovinst i år till 1.300 miljoner dollar. Det ger cirka 4.800miljoner kronor till moderbolaget ABB AB, eller 51 kronor peraktie till dagskursen 7,40 kronor per dollar, före den split på10:1 som föreslås. Kronkursen är den mest osäkra faktorn för desvenska aktieägarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase