Likvidera Trustor
Trustors två stora dotterbolag är på väg att säljas. Kvar bliren påse pengar och den enda kvarvarande operativa verksamhetenblir att driva processer mot Club Moyne-Posener. Trustor bördärför likvideras där pengarna för de sålda tillgångarna och deåtervunna delarna av den försvunna kassan kontinuerligt skiftasut till aktieägarna. Med Trustors befläckade historia blir detsvårt att återskapa förtroendet för bolaget. Risken är uppenbaratt företaget kommer att locka till sig nya rövarbaroner påsamma sätt som Fermenta.
För minoritetsaktieägarna borde huvudinriktningen nu vara att fåtill stånd en ny bolagsstämma där man fattar beslut om attlikvidera bolaget. En likvidation av ett investmentbolag kannumera göras utan skattekonsekvenser för bolaget. Frågan idag ärbara hur mycket pengar som kommer att kunna skiftas ut tillaktieägarna. Det bokförda egna kapitalet i Trustor-kocernenuppgick per utgången av juni i år till 1.288 miljoner kronor,motsvarande 58 kronor per aktie, det borde också motsvara detegna kapitalet i moderbolaget. Av den bokförda substansen utgörscirka 620 miljoner kronor av den osäkra kassan. Under Moynesregim har 150 miljoner kronor investerats i svenska börsaktier.Drygt 520 miljoner kronor är investerade i aktier och förlagslåni de heloch delägda dotterbolagen.
Hur stor del av kassan som kommer att kunna återvinnas är ännuosäkert, men de stora aktiefondernas beslut att skriva nervärdet på aktierna till 20 kronor är nog väl försiktigt. Enligtstatsåklagare Bo Skarinder har 120 miljoner kronor av kassanännu inte kunnat spåras. En viss osäkerhet måste också gälla deövriga 500 miljoner kronorna i kassan. Trustors nya tf VD BjörnBjörnsson vill i detta läge inte ge någon vägledning om hurmycket som har säkrats.
Investeringarna på 150 miljoner kronor i de svenska börsbolagenfinns i depåer hos tre svenska fondkommissionärer och är såledesbara utsatta för normal kursrisk.
Värdet på dotterbolagen är däremot mera svårfångat. Huvuddelen,467 miljoner kronor, är investerat i de tvåbilkomponentföretagen AP Parts International (APPI) och UnitedParts Group. Dessa har under lång tid dragits med storalönsamhetsproblem, och när det gäller amerikanska APPI har detockså handlat om akuta likviditetsproblem. Enligt uppgift tillAffärsvärlden kan Moyne-ledningen ha tvingats utfärda någon formav garanti för APPI:s räkning, något som den förre huvudägarenPer-Olov Norberg lyckades hålla emot.
APPI tillverkar avgassystem och komponenter till avgassystem ochägs till 65 procent av Trustor. United Parts Group tillverkarsystem med koppling till personbilars förarplats (pedalboxar,handbromssystem) och chassikomponenter för lastbilar.Minoritetsägare i de båda företagen är fonder som sköts avbrittiska Charterhouse. De senare finns också representerade ide båda bolagens styrelser liksom Per-Olov Norberg. Moyne–ledningens inflytande i de båda bolagen har enligt uppgiftertill Affärsvärlden varit mycket begränsat. Samma uppgiftslämnarehävdar också att en försäljning av de båda bolagen kan vararelativt nära förestående.
apPI är det stora problemet. Bolaget redovisade för 1997 ettresultat efter finansnetto på minus 43 miljoner dollar,motsvarande minus 320 miljoner kronor, varav 29 miljoner dollarutgjordes av avsättningar till en omstruktureringsreserv. Fördet första halvåret i år redovisade APPI emellertid ett positivtresultat efter finansnetto på fyra miljoner dollar. APPI:sbalansräkning är emellertid mycket svag. Soliditeten uppgick vidårsskiftet till fem procent och det egna kapitalet uppgick till11 miljoner dollar, vilket skall ställas mot osäkratillgångsposter som goodwill och patent på 26 miljoner dollaroch aktiverade förlustavdrag på 16 miljoner dollar. United Partsredovisade i fjol ett negativt resultat på minus 14 miljonerholländska gulden, motsvarande minus 55 miljoner kronor.Huvudelen av förlusten är hänförbara till ett par katastrofalanyförv av tyska kom-ponentföretag. För det första halvåret i årredovisar emellertid United Parts en mindre vinst efterfinansnetto på fyra miljoner gulden.
Det är svårt att bedöma vad Trustor kan få ut vid en försäljningav de båda bolagen. Per-Olov Norberg flaggade i den senasteårsredovisningen för att det skulle kunna bli fråga om störrereaförluster. Till styrkorna i de båda bolagen hör att de harbra produkter och relativt starka marknadspositioner. Fortsätterden positiva resultatutvecklingen under 1997 är det inteomöjligt att Trustor kan få ut det bokförda värdet för sinainnehav. En kvalificerad gissning är att priset skulle kunnahamna någonstans mellan 350 till 550 miljoner kronor för de bådabolagen.
Därutöver äger Trustor en handfull mindre svenskarörelsedrivande dotterbolag, vilka i moderbolaget har ettbokfört värde på knappt 55 miljoner kronor. Det verkliga värdetpå de senare bolagen, vilka under fjolåret redovisade ettresultat efter finansnetto på 13 miljoner kronor borde liggaklart över det bokförda värdet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.