Lexington
Lexington: Noteringen ska ge kraft åt USA-expansion
“Vi har växt i 16 år och vill fortsätta med det”, konstaterar bolagets styrelseordförande tillika grundare Tommy Lindhe.
Bolaget meddelade på morgonen att styrelsen lämnat in en ansökan om listning på Nasdaqs tillväxtlista First North, men planerad börsdebut den 18 februari.
Inför noteringen måste bolaget göra en aktieägarspridning och gör därför en nyemission där de säljer nya aktier för ett totalt belopp om tio miljoner kronor samtidigt som de säljer aktier av de befintliga aktierna för motsvarande belopp.
Nyemissionen ska ge bolaget 8,8 miljoner kronor efter avdrag för emissionskostnader och användas för att öka bolagets tillväxt på tre olika sätt. Omkring fem miljoner kronor från emissionspengarna ska användas för att öka ägarandelen i det tyska intressebolag som är Lexingtons distributör i Tyskland, Österrike och Schweiz. Lexington äger i dag 49,83 procent av bolaget och har som mål att efter emissionen äga 76,42 procent.
“Det första skälet till varför vi gör det är att öka försäljningen på den tyska marknaden”, säger Tommy Lindhe och förklarar att det är det bästa sättet att uppnå tillväxt i området.
Av resterande pengar från emissionen ska runt tre miljoner kronor användas till den fortsatta etableringen i USA, att öppna fler butiker samt att knyta till sig ett nätverk av återförsäljare. Resterande omkring 0,8 miljoner kronor ska investeras i webbshopen för att öka bolagets omsättning via e-handel.
Lexingtons tillväxtmål har konkretiserats genom tre finansiella mål. Dels ska bolaget uppnå en genomsnittlig årlig tillväxt om minst 10 procent under en konjunkturcykel dels bibehålla en soliditet som inte går under 40 procent, mätt som genomsnitt under räkenskapsåret. Bolaget ska också uppnå ett ebitda-resultat på minst 10 procent av omsättningen.
“Vi är inte riktigt där än men kommer att uppnå målet under planeringsperioden på ett par år”, kommenterade Tommy Lindhe ebitda-målet.
Strategin för att nå tillväxtmålet är att bredda produktutbudet inom hem- och klädsortimentet och att bredda distributionen.
“Får plats med 10-12 butiker till i Norden enligt vår bedömning, genom franchisetagare eller i egen regi, under kommande tre år”, sade Tommy Lindhe.
Fokus ligger främst på att utvecklas på befintliga marknader och därefter på nya marknader. Utvecklingsplanen för den amerikanska marknaden är att öka antalet återförsäljare inom klädsortimentet till 300 från dagens 200 innan slutet av 2017 samt att öppna nya butiker.
“USA var ett mål när vi startade och där gick vi in år 2012. Nu siktar vi på att öppna två nya butiker i nordöstra USA under perioden 2015/2016”.
I Kina har Lexingtons expansion gått bra, påpekar grundarna, mycket tack vare den lokala partnern.
Den första Lexingtonbutiken öppnade i december 2010 och i slutet av 2014 fanns 24 butiker. Bolaget har ett exklusivt avtal med Uniqsa Trading, en “master franchise”-tagare för Kinas fastland och från vilken Lexington får royalty på försäljningen. Uniqsas mål är att ha 40 butiker innan 2017.
“Det är under hans regi som Lexingtons varumärke växt i Kina”, sade Tommy Lindhe.
I Sydeuropa har det inte gått lika bra.
“Det är främst på grund av den dåliga ekonomin i regionen”, förklarade Tommy Lindhe.
Med anledning av den ekonomiska situationen i Sydeuropa gör inte Lexington några större investeringar i regionen utan jobbar mer med kollektioner.
“Men när det vänder där har vi ett fantastiskt läge”, sade Kristina Lindhe, vd tillika grundare till bolaget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.