Letsbuyit klarade konkurs i morse

I sista stunden lyckades det krisdrabbade e-handelsföretaget Letsbuyit klara sig undan en omedelbar konkurs. Rekonstruktörerna beslutade att dra tillbaka konkursansökan, meddelade i dag distriktsdomstolen i Amsterdam. Konkurshotet hänger dock kvar över bolaget.

Det var i fredags domstolen i Amsterdam beslöt att ge Letsbuyit ytterligare några dagar på sig att få fram den garantisumma som den utsedda rekonstruktören på advokatbyrån Van Doorne krävt för att låta bolaget fortsätta med räddningsförsöken.

I går kväll berättade Ekonomi24 att Letsbuyit hade fått in de 4 miljoner euro som domstolen krävde för att inte försätta företaget i konkurs.

Detta ledde till att rekonstruktörerna beslutat att dra tillbaka konkursansökan. Hotet om konkurs kvarstår dock eftersom de 4 miljoner euro, eller 35,5 Mkr, som bolaget nu fått in endast täcker kostnaderna för några veckor framöver. Letsbuyit behöver i själva verket få in 40 miljoner euro för att trygga en långsiktig överlevnad. Letsbuyit befinner sig fortfarande under rekonstruktion.

”Det känns jätteskönt, det ger oss lite mer andrum och vi får den tid som vi var lovade från början. Vi var lovade en tidsfrist fram till den sista januari och vi har inte fått bekräftat hur lång tid vi får nu men det är minst till den sista januari”, säger Fredrik Staël von Holstein, en av nyckelpersonerna som arbetar med att rädda företaget.

”Den här veckan har gått åt att lösa den kortfristiga finansieringen på 4 miljoner euro. Nu inriktar vi oss på den stora emissionen och hoppas att vi lyckas med den.”

Det var i mellandagarna som det visade sig att Letsbuyit hamnat i en mycket svår ekonomisk knipa och att bolaget hotades av konkurs. Företagets pengar var slut och investerarna ställde inte upp med ytterligare pengar. Bolaget begärde därmed anstånd med betalningarna i det holländska moderbolaget. Två holländska rekonstruktörer tillsattes för att försöka rädda värdena i bolaget och se om det fanns en möjlighet att driva bolaget vidare.

Företaget har under hela hösten försökt få in pengar för att täcka fortsatta förluster fram tills företaget väntas gå med vinst, kring fjärde kvartalet 2002. För att kunna hålla igång verksamheten med cirka 320 personer i 14 länder fram till dess krävdes att bolaget fick ett nytillskott på de 700 Mkr. ”Vi var i kontakt med både finansiella placerare och traditionella återförsäljare och försökte få pengar, men misslyckades med det. Det har visat sig att det finansiella klimatet för den här sortens verksamhet är tufft och vi har mötts med kalla handen”, sa Nordenchefen Magnus Wistam i början av januari. Sedan Letsbuyits akuta ekonomiska problem blev kända har flera olika aktörer pekats ut som eventuella köpare av bolaget, eller delar av det. Norska Coshopper har sagt att bolaget kan tänka sig att betala upp till 45 miljoner kronor för kunddatabasen. Enligt Frode Lervik, VD för Coshopper, fortsätter förhandlingarna om ett uppköp av Letsbuyits kunddatatas. Lervik vill dock inte säga om förhandlingarna befinner sig i ett slutskede eller inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.