Letsbuyit får förlängd tidsfrist

Letsbuyit klarade sig undan en konkurs i dag. Domstolen i Amesterdam beslutade att ge bolaget en förlängd tidsfrist för att få ihop de 4 miljoner euro som krävs för att kunna fortsätta med rekonstruktionsförsöken.

Spänningen var stor i dag när Letsbuyits företrädare gick in till konkursförhandlingen i den holländska distriktsdomstolen i Amsterdam. Oväntat blev beslutet att inte att sätta bolaget i konkurs, utan i stället får Letsbuyit en tidsfrist till den 24 januari klockan fyra på eftermiddagen.

Till dess ska företaget antingen ha fått fram 4 miljoner euro, eller 35,5 Mkr, eller en bankgaranti från en holländsk bank på samma belopp.

”Det är skönt att vi har några dagar till på oss att få fram de här fyra miljoner eurona, det har varit en emotionell berg-och-dalbana under de här två veckorna”, säger Fredrik Staël von Holstein, tidigare operativ chef på Letsbuyit och ingår numera i den krisgrupp som försöker rädda bolaget.

”Vi talar med samtliga delägare och strategiska partners inom detaljhandeln i Europa för att hitta en lösning. Det finns ett otroligt intresse men med tanke på marknadsläget och den korta tidsfrist som vi hade på oss så var det svårt att slutföra en förhandling”, säger han.

Samtidigt framkommer att advokatfirman Van Doorne, som lett rekonstruktionen av företaget, kritiserar Letsbuyits ledning i skarpa ordalag. I en rapport som nyhetsbyrån Reuters tagit del av menar advokaterna att Letsbuyit haft en bedrövlig ledning ”i kaos”.

Smågnabb och bråk på styrelsenivå är ett av huvudskälen till bolagets prekära situation, rapporterar tidningen Visions nätupplaga.

I samma rapport uppskattar Van Doorne Letsuyits skulder till motsvarande 178 miljoner kronor. Största fordringsägaren är amerikanska teknologiföretaget Sykes men även Icon Medialab, Wineasy och Hewlett Packard vill ha pengar av bolaget.

Det var i mellandagarna som det visade sig att Letsbuyit hamnat i en mycket svår ekonomisk knipa och att bolaget hotades av konkurs. Företagets pengar var slut och investerarna ställde inte upp med ytterligare pengar. Bolaget begärde därmed anstånd med betalningarna i det holländska moderbolaget. Två holländska rekonstruktörer tillsattes för att försöka rädda värdena i bolaget och se om det fanns en möjlighet att driva bolaget vidare.

Företaget har under hela hösten försökt få in pengar för att täcka fortsatta förluster fram tills företaget väntas gå med vinst, kring fjärde kvartalet 2002. För att kunna hålla igång verksamheten med cirka 320 personer i 14 länder fram till dess krävdes att bolaget fick ett nytillskott på de 700 Mkr.

”Vi var i kontakt med både finansiella placerare och traditionella återförsäljare och försökte få pengar, men misslyckades med det. Det har visat sig att det finansiella klimatet för den här sortens verksamhet är tufft och vi har mötts med kalla handen”, sa Nordenchefen Magnus Wistam i början av januari.

Sedan Letsbuyits akuta ekonomiska problem blev kända har flera olika aktörer pekats ut som eventuella köpare av bolaget, eller delar av det. Norska Coshopper har sagt att bolaget kan tänka sig att betala upp till 45 miljoner kronor för kunddatabasen.

Enligt Frode Lervik, VD för Coshopper, fortsätter förhandlingarna om ett uppköp av Letsbuyits kunddatatas. Lervik vill dock inte säga om förhandlingarna befinner sig i ett slutskede eller inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.