Lea Bajc: ”Foodtech idag är som Iphone 5”

Svensk-kroatiska Lea Bajc lämnade nyligen Silicon Valley för att bli partner i impact investeraren Blue Horizon. ”Foodtech är där fintech var när vi på Northzone investerade i Izettle. Möjligheterna att skala upp och påverka är fantastiska”, säger hon.
Lea Bajc: ”Foodtech idag är som Iphone 5” - Lea Bajc_blue Horizon 1200
Lea Bajc

Det har gått ett år sedan serieentreprenören och investeraren Lea Bajc lämnade San Francisco för Paris. När den fyraåriga dottern pockar på uppmärksamhet under intervjun får hon svar på ömsom kroatiska och ömsom engelska.

”Fyra”, svarar Lea Bajc på frågan om hur många språk de pratar i hemmet.

I Silicon Valley fokuserade Lea Bajc innan flytten på att lyfta underrepresenterade entreprenörer, och att fånga affärsmöjligheterna som andra investerare missar. Under pandemin kom tankarna om att bo närmare familjen i Kroatien och Sverige.

”Efter att gjort min research inför nästa steg i karriären insåg jag vilka fantastiska möjligheter det finns inom foodtech, både för att skapa en mer hållbar värld och för att generera avkastning.”

Foodtech befinner sig, enligt henne, där fintech varför 15 år sedan när Lea Bajc arbetade som investeringsansvarig på Northzone.

Lea Bajc

Partner, Blue Horizon

Founding partner, Ozone X

Ålder: 44 år

Bor: St Germain, Paris

Familj: Dotter 4 år (snart 5)

Fritid: Familj och vänner, HIIT (high intensity interval training), yoga, dans, konst och resor ”helst med tåg för att minimera det ekologiska fotavtrycket”

Bakgrund:

Morgan Stanley, London

Investeringsansvarig, Northzone

Medgrundare av:

Averon, Hope.Tech, Ozone X Ventures, m. fl.

Utbildning:

Handelshögskolan Stockholm

Harvard Business School

Oväntad talang: ”Kan inte låta bli att hitta på ordlekar, och så har jag en fruktansvärd humor.”

Blue Horizon

Global impact investerare med fokus på foodtech den globala matproduktionen och hållbarhet.

Huvudkontor: Zurich

Fonder

Stängde i början av 2019 sin första venture fond efter att, enligt uppgifter från bolaget, tagit in väl över målet på 220 miljoner dollar.

Enligt uppgifter i media, pågående process för att resa kapital till en ny fond med målet 750 miljoner dollar.

Portföljen: Planted, Rebellyous Foods, LiveKindly, Oumph, Beyond Meat, Eat JUST, Impossible Foods, Good Catch Foods, Clara Foods, Motif, Arkeon m fl.

”Foodtech är idag en Iphone 5, så vi har ganska många uppgraderingar framför oss men det kommer att gå snabbt. Marknaden har potential att bli större än mjukvaror.”

Riskkapitalfirman Blue Horizon grundades 2016 av den schweiziska serieentreprenören Roger Lienhard. I början gick firman in med såddkapital, numera är flera av bolagen globala framgångar. Lea Bajc är sedan förra året partner i firman.

”Mat är något som berör oss alla, samtidigt som sektorn står för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser.”

Hon pekar på att allt fler efterfrågar en hållbar global matproduktion.

”För Blue Horizon är den påverkan investeringen har på miljön lika viktig som den finansiella avkastningen. Innan en investering granskar vi vilken påverkan bolagen har i termer av miljö, djurvälfärd, och människors hälsa samt sätter ett dollarvärde på effekten.”

Att ge en investerings påverkan ett värde i dollar är inte enkelt. Blue Horizon använder en modell där bolaget får poäng efter hur väl det uppfyller ett antal kvalitativa och kvantitativa värden i jämförelse med resten av sektorn. Som underlag används såväl intern som extern data.

En av Blue Horizons mer kända investeringar är Impossible Food som sägs planera för en IPO senare i år. En annan är Beyond Meat som gjorde en IPO 2019. Genom plattformen Live Kindly ingår även svenska Oumph bland investeringarna.

”Såväl industrin som bolagen växer och mognar snabbt. För att de bästa bolagen ska kunna skala upp globalt ökar Blue Horizon storleken på sina investeringar allt eftersom, och fokus ligger nu på 50+ miljoner dollar.”

Blue Horizon befinner sig i, enligt uppgifter i Agri Investor, i processen för att resa kapital till firmans andra fond och de siktar på 750 miljoner dollar.  Enligt samma källa är målet att leverera en avkastning motsvarande tre gånger investerat kapital.

Tidigare har Blue Horizon, berättar Lea Bajc, främst använt sig av sitt nätverk med kunder och andra intressenter för att ta in kapital men i takt med att firman och foodtech fått alltmer uppmärksamhet ökar intresset även från institutionella investerare.

”Blue Horizon har investerat i 60 i bolag, och av dessa är det fler som utvecklas till unicorns än antalet som misslyckats. Det är ett imponerande track record.”

Finns det något av de befintliga bolagen i portföljen som du skulle vilja lyfta lite extra?

”Agbiome som jobbar med naturliga bekämpningsmedel för grödor. Bolaget är lovande på så många sätt då de kemikalier som används idag är farliga både för miljön, jordbrukarna och konsumenterna samtidigt som effekten avtar desto längre de används.”

Vilken är din syn på din svenska startup scenen inom foodtech?

”Skandinavien är ledande inom hållbarhet, titta bara på återvinningen som är fantastisk. Resten av världen håller på att komma i kapp men det är absolut en intressant region för oss.”

Hur bra är svenska startup-bolag på att synas i globala sammanhang?

”Generellt så är de skandinaviska bolagen av hög kvalitet, men de behöver bli bättre på att skina. Svenskar berättar gärna om vad som inte funkar perfekt i stället för att som sina konkurrenter lyfta och gärna pynta hur bra det är, vilket investerarna räknar med.”

Har du något annat råd till svenska foodtech entreprenörer?

”Sverige är en liten marknad, så de måste tänka internationellt från dag ett. Men det är glädjande att se att mentaliteten har börjat ändras i Sverige, numera är det coolt att som entreprenör ta risker och okej att misslyckas, så var det inte när jag gick på Handelshögskolan på nittiotalet.”

Förutom Oumph har Blue Horizon inte gjort någon investering i ett svensk foodtech bolag, varför inte?

”Inte än, men det är kanske på gång.”

Flyttade som tioåring till Sverige

Lea Bajc är född i Kroatien. När hon var tio år fick hennes mamma, som var forskare inom nuklearmedicin, en tillfällig tjänst på Lunds universitet, planen var att familjen skulle stanna ett år.

”Men det gick så bra att universitetet erbjöd henne att stanna.”

Lea Bajc säger att Sverige var ett fantastiskt land att växa upp i, även om hon upplevde kulturkrockar.

”Kroater är som italienare, vi har står väldigt nära personer och talar med händerna. I början förstod jag inte varför folk gick i väg när jag pratade.”

Efter att ha studerat på Handelshögskolan i Stockholm flyttade hon till London för ett jobb på Morgan Stanley. Efter att några år senare tagit en master på Harvard University rekryterades Lea Bajc, då nyss fyllda 30 år, till Northzone där hon bland annat ansvarade för investeringen i Izettle.

”Vi var ett fantastiskt team med personer med varierande bakgrund, där jag var den yngsta, och diskussionerna var livliga. En lärdom från Northzone är att de mest lyckade investeringar är de som delägarna var oense om.”

Efter Northzone fortsatte Lea Bajc karriären som entreprenör i Silicon Valley. Hon är medgrundare till IT-säkerhetsföretaget Averon, som backas av Silicon Valley-profiler som Marc Benioff, CEO på Salesforce. Bolaget har en teknisk lösning för mobila säkerhetsnycklar.

”Alla de företag jag startat i Silicon Valley har på olika sätt varit missions drivna.”

Lea Bajc är även medgrundare till impact firman Ozone X.

”Ozone X fokuserar på underrepresenterade grundare som svarta, kvinnor, latinamerikaner och immigranter med potential att genom sina bolag bidra till global förändring inom hållbarhet, utbildning eller hälsa.”

Ett bolag i Ozone X’s portfölj är Gabbi, vars grundare tagit fram ett verktyg som kvinnor kan använda för att kalkylera risken för bröstcancer. Bolaget som är baserat i Portland tog nyligen in en miljon dollar, och i den så kallad pre-seed rundan deltog förutom Ozone X även Anne Wojcicki, medgrundare av genanalys företaget 23andMe.

En miljoner dollar är i riskkapitalsammanhang ett blygsamt belopp, men genom att ge såddkapital till denna grupp bidrar Ozone X till att göra startupscenen mera diversifierad även i senare skeden. Andra sidan av myntet är firmans annorlunda synsätt och kriterier ger dem access till investeringar som de mer traditionella riskkapitalfirmorna tenderar att missa.

”Jag är med min egen bakgrund väl medveten om det gap som finns; hur vi alla är fokuserade på att lösa problem som vi själva upplevt och ser”, säger Lea Bajc.

Stigande aptit för foodtech

Investerarnas fortsätter att visa en rejäl och stigande aptit för startupbolag som skapar nya typer av mat, nya sätt att producera den och alternativ till djurbaserade kött och mejeriprodukter.

Senaste siffrorna från amerikanska Crunchbase visar att VC-investeringarna globalt i sektorn uppgick till 12,8 miljarder dollar under 2021, vilket var dubbelt så mycket jämfört med 2020. Av det gick 5,8 miljarder dollar – nästan hälften – till företag som skapar alternativ till traditionellt producerade kött-, skaldjurs- och mejeriprodukter, inklusive startups som arbetar med laboratorieskapat protein och växtbaserade kött- och mejeriprodukter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET