Läsarna reagerar på Afv:s ledare: ”Äntligen någon som tar bladet från munnen”

I sin senaste ledare skrev Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson om rennäringens privilegier. Kommentarerna från tidningens läsare har inte väntat på sig.
Läsarna reagerar på Afv:s ledare: ”Äntligen någon som tar bladet från munnen” - SKANSEN REN
STOCKHOLM 20201114 Ren på Skansen. Skansen är ett svenskt friluftsmuseum med djurpark på Djurgården i Stockholm Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010

“Hela rennäringen omsätter som en liten ICA-butik. Men på halva Sveriges yta råder ändå ”renbetesrätt”. Rennäringens oerhörda privilegier sätter käppar i hjulet för många mycket viktigare verksamheter så som kraftförsörjning, gruvor och transport. Det är orimligt”, så inleds Peter Bensons senaste ledare. som skrevs med anledning av att regeringen beviljat Beowulf Mining bearbetningskoncession i Kallak.

Han menar att nya Kallaks malmfyndighet håller världsledande kvalitet och att denna skulle vara en bättre lösning för både klimatet och svensk välfärd än att exempelvis forsla in järnmalm från bland annat Brasilien. Det han menar då måste ske är att länsstyrelser och Naturvårdsverk måste “rätta in sig i ledet och inse att deras uppdragsgivare inte är flora och fauna utan svenska skattebetalare. Och så måste rennäringens intressen prioriteras ner väsentligt. Det kräver dock lagändringar som kommer mötas av ramaskri från samer och diverse aktivister”.

Ledaren har väckt känslor hos läsarna. Många anser att vinkeln ger ett välbehövligt perspektiv.

“Äntligen någon som tar bladet från munnen och uttalar ett par sansade och vettiga ord. Det finns alltid motstående intressen men i detta fall står de inte alls i proportion till varandra. Gammal skuld kan inte få stå i vägen för realism. Tack Peter!”, skriver en person på Twitter.

“Tack för att du tydliggjort rennäringens privilegier på detta sätt! Jag tror inte att så många visste att hela Sveriges rennäring omsätter som en mindre ICA-butik. Samernas privilegier är helt orimliga!” skriver en annan person i Affärsvärldens kommentarsfält.

“Samernas hela välståndsökning och livskvalitetsförbättring under 100 år kommer från gruvorna, skogsnäringen, vattenkraften och staten. Det är det som betalat för deras uppgraderingar av boende från kåtor till moderna villor. Skolor, förskolor, sjukvård med mera. Det är gruvorna, skogen och vattenkraften som skapat vägnätet som rennäringen använder. Det är tack vare den som samer kunnat utveckla fisketurismen, fjällturismen. Det är gruvor, skog och vattenkraft som skapat underlag för mobilnät, bredband och annat idag livsviktigt”, säger en annan.

Texten har dock även väckt lite kritik bland vissa av läsarna.

“Sentida illegala beslut ex renbeteslagen från 1928, införandet av fri småviltsjakt 1993 kan helt rivas upp. Läs exempelvis Girjasdomen från HD och lite om urfolks faktiska rättigheter. Du kan med andra ord inte hänvisa till regeringsformens första paragraf när det gäller urfolk. Då skulle dessa bli helt maktlösa på sina egna marker. Tvärtom borde du sätta dig in i de internationella konventioner som vi i Sverige faktiskt skrivit under, exempelvis FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter – Artikel 27. Enligt artikel 27 ska urfolk inte förvägras rätten att i gemenskap med andra medlemmar av sin grupp ha sitt eget kulturliv, att bekänna sig till och utöva sin egen religion och att använda sitt språk”, skriver en läsare i kommentarsfältet.

Diskussionen på ledaren lär fortsätta, speciellt när det kommer nya besked i frågan om Beowulfs gruva. Vad anser du i frågan? Var med i diskussionen här nedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander