Lås inte sparandet för tidigt!
Försäkringsbolag och banker försöker övertala så många som möjligt att köpa bundet pensionssparande. Även 25-åringar uppmanas att sänka sina inkomster idag för att få det fetare som pensionärer. Företagen lockas av miljardvinster under många år framåt om de lyckas ta stora marknadsandelar.
Men låt dig inte övertalas utan grundlig eftertanke. De flesta bör inte alls låsa in sina pengar i bundet sparande.
De under 40 har betydligt mer närliggande sparmål: buffertsparande, bostad, barn och sommarstuga (allt sådant som även pensionärer har glädje av).
Ju längre tid sparpengarna binds, desto större är risken att politikerna hinner försämra villkoren ytterligare för pensionssparande. Dessutom minskar fördelen med den årliga schablonskatten ju längre spartiden är. De som inte har kommit så långt i karriären och har marginalskatt (och därmed avdragsrätt) kring 30 procent löper stor risk att få ut sitt pensionssparande när de har högre marginalskatt.
De som har köpt eller funderar på att köpa en villa, bostadsrätt eller sommarstuga delvis med lånade pengar tjänar mer på att istället amortera lånen. Avkastningen blir den ränta man annars själv skulle betala – och en obelånad bostad är en stor trygghet som pensionär.Slutsatsen är alltså att de som bör binda sina pengar i pensionssparande är över 40 år, har skaffat den bostad de vill ha och amorterat alla lån.
Då finns det tre varianter på bundet pensionssparande: traditionellt, fondförsäkring och IPS. För de som tycker det är roligt att själva välja och flytta pengarna mellan olika placeringar är IPS det bästa alternativet. Fondförsäkringar är betydligt dyrare och de olika skydd som kan kopplas till fondförsäkringar kan man lika gärna köpa separat. Den viktigaste fördelen med IPS är möjligheten att flytta pengarna till ett annat sparinstitut, vilket garanterar fortsatt konkurrens och bra villkor.
För de som hellre överlåter förvaltningen åt andra är de traditionella livbolagen utmärkta, särskilt för de som har störst möjlighet och anledning att pensionsspara: de som har mellan fem och femton år kvar innan de vill ta ut sitt pensionssparande.
Det första skälet att välja ett traditionellt livbolag är att man idag köper in sig »med rabatt«. Flera livbolag har tack vare börsuppgången idag en konsolidering (tillgångarna dividerat med vad som tilldelats kunderna) kring 125 procent. Samtidigt är deras mål att konsolideringen skall vara omkring 105 procent, vilket innebär att den som idag tecknar en försäkring kan räkna med 20 procent extra avkastning de närmaste åren.
Det andra skälet är att åtminstone de största livbolagen har betydligt lägre kostnader för sin förvaltning än vad fondsparare tvingas betala.
Bra försäkring
Det tredje skälet är att traditionella pensionsförsäkringar, till skillnad från fondförsäkringar och IPS, ger möjlighet att få en viss summa varje månad så länge man lever. Att få mer pengar om man lever länge är en mycket bra försäkring.
Det fjärde skälet är att livbolagens försiktiga förvaltning, med en stor andel räntebärande placeringar, ger en lagom risknivå för en spartid på 10–15 år. Särskilt gäller detta de som vill trappa ned vid 55 års ålder. Visst kan det verka tråkigt med en stor del obligationer, men med dagens realränta på över fyra procent ger det en bra värdestegring med betydligt lägre risk.
Sparsäljare som argumenterar för att placera enbart i aktier lutar sig mot historiska siffror från perioder när avkastningen på aktier var mycket högre än på räntebärande. Men i framtiden kommer skillnaden i avkastning troligen att vara liten, på grund av den globala uppvärdering av aktier som har skett de senaste åren.
Naturligtvis kan man tänka sig en grupp som har höga inkomster i 30-årsåldern, men räknar med lägre inkomster senare i livet (elitidrottare, börsmäklare eller popartister). Då är spartiden så lång att det är vettigt att välja IPS, som möjliggör att sparandet inledningsvis sker i enbart aktier.
Men den gruppen är liten. För de flesta är den egna bostaden det bästa pensionssparandet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.