Längre öppettider gav kortare handel
Har Stockholmsbörsen vunnit två och en halv timme eller förlorat en halvtimmes handel på de nya rutinerna? Det är frågan när tre veckor har gått sedan börsen förlängde sina öppettider från 17.30 till 20.00 samt införde ett auktionsförfarande en så kallad call klockan 17.00.
Utifrån erfarenheterna från kvällsöppet i Frankfurt och Milano fanns det förväntningar i marknaden på en volymökning om runt 10 procent. Enligt Micke Hovmöller på Stockholmsbörsen har kvällshandeln sedan starten stått för 9 procent av volymerna och 13 procent av antal avslut räknat per dag fram till och med i måndags. Jämförbara siffror för Deutsche Börse är 9 respektive 13 procents andel av volymerna respektive avsluten.
Siffrorna kan inte rakt översättas till ökad handel eftersom Stockholmsbörsens gräns för vad som räknas som kvällshandel inte börjar från den tidigare stängningstiden utan från det extra auktionsförfarandet, den så kallade callen klockan 17.00.
Statistiken visar också att volymökningen är mindre än ökningen av antalet avslut. Det bekräftar det alla trodde – att det är småspararna som handlar mest på kvällen. Nätmäklarna dvs Teletrade, Nordnet, Avanza, E-trade, Hq.se och Skandiabanken har i stort samma marknadsandel på kvällen som storbankerna. Räknat som antal avslut har de en tredjedel av marknaden mot normalt 18 procent. ”Det visar sig att nätmäklarnas kunder handlar ungefär lika mycket över alla timmar”, säger Micke Hovmöller.
Även institutionerna har ändrat sitt handelsmönster.
”Kurvan för omsättningen var tidigare U-formad med mest handel när börsen öppnade 9.30 och från New Yorks öppning 15.30 till börsen stängde 17.30”, säger Micke Hovmöller.
Nu slutar en stor del av institutionshandel redan när auktionsförfarandet äger rum klockan 17.
”Det blir ett naturligt slut på något sätt” säger Mauritz Redin som förvaltar SEB:s Sverigefonder och säger att det kanske kan innebära att de kan gå hem en halv timme tidigare. Rädslan att inte få igenom större affärer i den sämre likviditeten på kvällen är ett skäl.
Mäklare säger också att de märkt av att institutionerna stämmer av sina positioner klockan 17 och att institutionsmarknaden packar ihop för de flesta papper förutom Ericsson och Nokia. Enskilda har tidigare sagt att Stockholmsbörsen tagit handel i Ericsson från New York.
Huruvida de nya rutinerna innebär lägre volymer för institutionshandeln på Stockholmsbörsen är ännu oklart.
”Det går inte att utläsa ur statistiken om vi har förlorat en halvtimme eller tryckt in en halvtimme för institutionerna. Jag tror att vi har tryckt in en halvtimme. Institutionerna gör många av affärerna klockan 16-17 som man tidigare gjorde 17.00-17.30”, säger Micke Hovmöller.
Institutionsmäklare som Ekonomi24 talat med menar dock att det kan betyda något lägre volymer för Stockholmsbörsen. Alla anser att det är för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser efter bara tre veckors längre öppettider.
Om tre till fem veckor kommer Stockholmsbörsen tillsammans med bankerna och fondkommissionärerna att utvärdera hur handeln fungerat under det längre öppethållandet. Enligt Micke Hovmöller kan callen komma att ändras både på sättet den genomförs och själva tidpunkten men vill inte spekulera om utvärderingen kommer innebära eventuella förändringar av callen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.