”Lång väg för Astra Zeneca”

Henrik Rhenman, som förvaltar Rhenman & Partners fond RHS L/S, diskuterar attraktiva bolag, de största trenderna och amerikanska aktier.

Vad har fonden för inriktning?

– Det är en global hedgefond som fokuserar på healthcare-sektorn. Vi startade den 2009 eftersom vi såg att det var en sektor som då var väldigt lågt värderad, och att det fanns goda möjligheter att få en bra avkastning genom att utnyttja detta.

Ert mål är att generera en årlig netto­avkastning på minst 12 procent. Hur har det gått med den måluppfyllelsen?

– Det har gått mycket bra, fram till i dag ligger den årliga avkastningen på ungefär 20 procent i genomsnitt.

Vad är det för bolag du vill ha i portföljen?

– Vi gör våra investeringar i fyra delsektorer: bioteknik, läkemedel, medicinteknik och service. Fördelningen är i nuläget ungefär 40 procent bioteknik, 25 procent läkemedel och 15 procent vardera inom medicin­teknik och service. När det gäller de enskilda bolagen försöker vi hitta snabb­växande ­noterade bolag som på något sätt har möjlighet att förändra vården. Vår placeringshorisont är ungefär 3–5 år, även om vi givetvis kan justera innehavet uppåt eller neråt inom den tidsrymden. Vi lägger också ett stort arbete på att försöka identifiera ­vilka trender som gäller inom hälsovård.

Så vilka är det stora trenderna just nu?

– Den absolut viktigaste är utvecklingen inom cancervården. Cancer har utvecklats från att vara en dödlig sjukdom till att bli en kronisk sjukdom där patienterna lever mycket längre och kan behandlas under lång tid. En annan viktig trend är det som kal­las särläkemedel, alltså läkemedel mot små och ovanliga sjukdomar, det kan handla om så lite som 5 000 fall i världen per år. Det blir alltså få men dyra behandlingar, och det man ser är att det finns en ökad acceptans från ­läkemedelsmyndigheter runtom i världen att behandla dessa sjukdomar. En tredje trend är att efterfrågan på läkemedel ökar i utvecklingsländerna i takt med att det ekonomiska välståndet stiger. Där är det framför allt mer mogna läkemedel, till exempel kolesterolsänkare och blodtrycks­preparat, som efterfrågas.

Om vi tittar på de enskilda innehaven just nu, vilka är de viktigaste?

– Det största enskilda innehavet är Vertex Pharma som ligger längst fram inom ­läkemedel mot cystisk fibros. Det är en grym diagnos att få, patienten kvävs i princip av sitt eget slem, och hittills har det varit en i stort sett dödlig sjukdom. Men med Vertex medicin som heter Ivacaftor kan patienterna leva upp till tio år längre än tidigare. Det finns flera bolag som håller på att ta fram läkemedel mot cystisk fibros, men Vertex är först och det är lite som i Abba-låten ”The Winner Takes It All”. Ett annat viktigt innehav är Horizon Pharma som är lite av ett konglomerat av produkter, där man försöker göra lite extra av var och en av dem. Bolaget har också en intressant portfölj av särläke­medel, samtidigt är aktien väldigt lågt ­värderad med ett p/e-tal runt 10.

Ni har ungefär 70 procent av fondens aktieinnehav i amerikanska bolag. Hur hanterar ni den valutarisken?

– Portföljen är helt ohedgad. Men det man ska komma ihåg är att när dollarn försvagas minskar initialt värdet på våra amerikanska innehav mätt i svenska kronor, men samtidigt gör bolagen en devalveringsvinst när deras priser blir mer konkurrens­kraftiga. Det är värt att notera att våra dollarnoterade innehav i genomsnitt har stigit med mer än 30 procent hittills i år, mätt i lokal valuta.

Ett bolag som skulle kunna platsa i den här portföljen är ju Astra Zeneca. Hur ser du på det?

– Vi köpte faktiskt en del Astra Zeneca när kursen dök efter fiaskot för Imfinzi i somras, men vi har redan minskat det innehavet. Vi är oroliga för att bolaget har en lång resa framför sig för att bli lika lönsamma som man var tidigare. Det man ska ha i åtanke är också att en del av Astra Zenecas vinster kommer från försäljningar av forskningsprojekt, det döljer dels de underliggande problemen i bolagen samtidigt som forskningsportföljen utarmas.

Henrik Rhenman

Förvaltar: Rhenman & Partners RHS L/S.

Förvaltat kapital: Cirka 5 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: +26 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.