Landet annorlunda

Sverigebilden blir allt mindre lockande för utländskadirektinvesterare. Beslutet att skrota fungerande kärnkraftverkgör knappast saken bättre.

De senaste årens politiska beslut har fått Sverige att tappa iattraktionskraft bland utländska direktinvesterare, det villsäga de som kan investera direkt i produktions- ellerforskningskapacitet i Sverige.

Förtidsskrotade kärnkraftverk, höjda skatter, ökat statligtägande och kortsiktiga politiska uppgörelser lär inte vända dentrenden.

En stor enkätundersökning (The World Competitiveness Yearbook,IMD) visar att Sverige, från 1994 till 1996, halkat ner från ennionde till en fjortondeplats bland ett femtiotal av världensländer när det gäller attraktionskraft.

Fram till 1994 var bilden i stort sett den omvända. Då blevSverige mer och mer attraktivt och lockande för internationellaföretag. Bakom det låg sannolikt Sveriges medlemsansökan i EU,rejält sänkta företagsskatter och ett allmänt sett merföretagsvänligt politiskt klimat. Det var beslut som gjorde attSverige kunde visa sig attraktivt för såväl inhemska somutländska investerare. (Se Afv 5/97) Vad som nu gjort attSverige fått ett mer skamfilat rykte är oklart men till deviktigaste faktorerna bakom raset hör, enligt enkäten,utvecklingen för den inhemska ekonomin och hur regeringen sköterriket.

Den svenska budgetsaneringen har medfört negativa effekter förde som tänker direktinvestera i Sverige. Främst därför att denåstadkommits mer med hjälp av skattehöjningar och mindre medhjälp av strukturförändringar och systemskiften.

De senaste månaderna har Sverigebilden bland investerareknappast bättrats på. Regeringen splittrade syn på EMU kan oroainvesterare som vill in i Europa. Nästan som en självklarhetkonstaterade Toyotas VD. Hiroshi Okuda, häromdagen, a proposEngland, att länder som inte är med i EMU blir mindre attraktivaför japanska investerare. (Se artikeln här bredvid.)Socialdemokraternas kamp för att hålla kvar den statligakontrollen över pensionskapitalet är inte det budskap somutländska, eller för all del svenska, investerare längtar efter.Genom att ge AP-fonderna möjlighet att placera mer pengar iaktier ökar det statligt kontrollerade ägandet, en utvecklingsom går åt rakt motsatt håll mot de flesta konkurrentländer somi stället privatiserar.

Som signal till omvärlden är helgens överenskommelse sällsyntstark, tydlig och lättförståelig. Inte minst eftersom den nårfram. Det är inte ofta politiska beslut i Sverige tränger igenomi det internationella mediabruset.

Bersebäcksbeslutet lär bli ett sådant eftersom en snabbskrotningav Barsebäck, för de flesta investerare, ter sig som eneftergift åt en partiopinion som har rätt liten förankring i denegna väljarkåren.

Sådant kan för lång tid framåt skapa en negativ bild av Sverigesom investeringsland. Om beslutet rivs upp eller om Sverige ochSydkraft hamnar i en rättstvist gör det saken bara än värre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase