LÄKEMEDEL: P&U lockar mer

Nästan alla läkemedels-aktier har rört sig uppåt under senaretid. Nu är Pharmacia & Upjohn en mer lockande placering änAstra-Zeneca.

Hittills i år har nästan alla läkemedelsaktier gått dåligt. Deflesta ligger på minus från årsskiftet. Men på senaste tiden harintresset för branschen ökat i USA, i takt med att placerare harsökt sig till mer defensiva aktier. De svenskanknutna bolagenAstra-Zeneca och Pharmacia & Upjohn har dragits med i denallmänna kursuppgången.

Ett minus

Goda resultat har givit kurs-understöd. Niomånadersrapporternavar överlag bra, med försäljningsökningar på 15-20 procent.Merck, Pfizer, Warner-Lambert och Amgen ökade mer än 20 procent.Bara ett bolag rapporterar minus (American Home Products).Astra-Zeneca och P&U hade försäljningsökningar på 15 respektive13 procent under perioden. För dem är USA-marknaden avgörande,eftersom den utgör en så stor del av verksamheten: 40-45 procentav omsättningen. Astra-Zeneca ökade sin läkemedelsförsäljning med 30procent i USA under niomånadersperioden (60 procent under tredjekvartalet), främst tack vare magsårsmedlet Losec. Delvis vardetta en effekt av ökad lagerhållning i grossistledet, vilketkommer att leda till en svagare försäljning under fjärdekvartalet. Även i P&U är det USA som står för en stor del av tillväxten.P&U har också haft framgångar i Japan, där bland annat Xalatan(mot grön starr) lanserats.

Segare i Europa

Om USA varit en god marknad har det varit segt i Europa. BådeAstra-Zeneca och P&U rapporterar minskad försäljning i Tysklandunder tredje kvartalet. Utvecklingen har varit svag även iItalien och Sverige. Frågan är hur länge den goda utvecklingen iUSA håller i sig. Det är presidentval nästa år. Vid sådanatillfällen brukar det bli aktuellt med en sjukvårdsreform,vilket kan påverka läkemedelsaktierna eftersom det just nudiskuteras prisreglering av läkemedel.I rapporterna från Astra-Zeneca och P&U finns några negativainslag. Astra-Zeneca redovisar en svag utveckling för sinaastmamedel samtidigt som bekymret med affärs-området agrokemifördjupas med en försäljningsminskning och 20 procents lägrerörelseresultat.Hos P&U verkar den gamla storsäljaren Genotropin(tillväxthormon) ha tappat stinget trots ökningar i USA. Undertredje kvartalet ökade försäljningen 1 procent (exklusivevalutaeffekter).Jämfört med andra amerikanska och brittiska läkemedelsaktier ärAstra-Zeneca och P&U inte så högt värderade trots p/e-tal på 31respektive 29. Snittet bland de större bolagen är 34 idagsläget, räknat på konsensusprognoserna.

Lägre risk

P&U är en mer lockande placering än Astra-Zeneca.Vinsttillväxten väntas bli något högre och risken är avsevärtlägre eftersom Astra-Zeneca de närmaste åren förlorarpatentskyddet på sina två största produkter, Losec ochhjärt/kärlmedlet Zestril. De svarade för 33 respektive 7 procentav koncernens försäljning under årets nio första månader.Fusionsarbetet, som uppges löpa planenligt, löser inte problemetmed patentutgångarna. Eftersom Losec säljer så mycket bättre änövriga produkter har beroendet av magsårsmedlet snarare ökat.Astra-Zeneca har visserligen en rad nya mediciner på gång. Detär dock osäkert om det räcker för att kompensera det bortfallsom uppstår när billiga kopior tränger ut Losec. Detbrittisk-svenska företaget är inte ensamt om detta prekära läge.

I gott sällskap

Flera läkemedelsbolag kommer att få hård konkurrens närpatentskyddet på storsäljare upphör de närmaste åren. Iriskzonen finns exempelvis Mercks hjärt/kärlmedel Renitec, EliLillys lyckopiller Prozac, Schering-Ploughs allergimedelClarityn och Bristol-Myers Squibbs cellgift Taxol.P&U har färre patentutgångar de närmaste åren än de flesta andraläkemedelsbolag och dessutom en rad nylanseringar på gång, blandannat Zyvox, ett nytt antibiotika som kan klara resistentabakterier.

Pfizer dyrast

P/E-tal för några större läkemedelsbolag.

Företag P/E-99NFöretag P/E-99NPfizer 50Warner-Lambert 40Bristol-Myers Squibb 37Schering-Plough 35Glaxo Wellcome 34Merck 32Smithkline Beecham 32Astra-Zeneca 31Eli Lilly 30Pharmacia & Upjohn 29American Home Prod. 28Novartis 23Källa: IBES.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase