Lägst p/e-tal bra strategi

Att välja bolagen med lägst p/e-tal beräknat på senaste årets vinst har varit en bra värdestrategi de senaste 30 åren. Affärsvärlden har listan.
Lägst p/e-tal bra strategi - data_binary_6827220.JPG
Foto: Ågren Viktor

Den tyska investmentbanken Deutsche Bank har använt data för de senaste 30 åren och jämfört olika värdestrategier vid valet av aktier. Genom att varje månad köpa den kvantil, femtedel, av aktierna som värderas lägst, enligt fem olika värdekriterier har dessa utvecklats i genomsnitt mellan 3 och 8 procentenheter bättre årligen jämfört med det amerikanska börsindexet S&P 500.

Bäst nyckeltal enligt Deutsche Bank är det fria kassaflödet i förhållande till rörelsens skuldfria värde. Det urvalskriteriet presenterade Affärsvärlden i Veckans data i nummer 47/2016. Urval baserat på p/e-talet för de senaste tolv månaderna är en annan framkomlig väg och dessutom en bättre metod än p/e-tal för de kommande tolv månaderna.

Högst upp på listan med de 30 bolag på Stockholmsbörsen som har lägst p/e-tal för den senaste tolvmånadersperioden hamnar oljebolaget Enquest. P/e-tal är dock ett ganska dåligt mått för oljebolag då produktionen minskar reserverna. Ett antal fastighetsbolag letar sig in på listan men där förvrängs vinsten av de bokföringsmässiga posterna i form av främst värdeförändringar i fastighetsbeståndet.

Biometribolaget Fingerprint Cards hade ett urstarkt 2016 vars vinst värderas till p/e 9. Från Large Cap-listan hittar vi även Telia, Resurs Bank, Nordea och Betsson som alla värderas till p/e mellan 11 och 13.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF