Lägre lönsamhet inom livsmedelsbranscherna – trots högre priser

Lönsamheten inom de svenska livsmedelsbranscherna har inte ökat, trots högre matpriser, visar nya siffror från SCB.
Lägre lönsamhet inom livsmedelsbranscherna – trots högre priser - HANDLA MAT
Foto Anders Wiklund / TT

Inom dagligvaruhandeln har lönsamheten minskat sedan 2021.

“Trots att livsmedelspriserna steg kraftigt 2022 sjönk livsmedelsbranschernas lönsamhet samma år. Nedgången fortsatte 2023 och första halvåret 2024”, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

SCB har undersökt lönsamheten i totalt fyra livsmedelsbranscher; jordbruk, jakt och fiske, tillverkning av livsmedel och alkoholfria drycker, partihandel med livsmedel och alkoholfria drycker samt dagligvaruhandeln, det vill säga butikerna.

Under första halvåret låg rörelsemarginalen på 1,1 procent för livsmedelsbranscherna, vilket går att jämföra med 2,0 procent för hela 2023. Under 2022 låg rörelsemarginalen på 2,2 och genomsnittet under perioden 2012-2021 var 2,4 procent.

Lönsamheten är som sämst inom jordbruk, jakt och fiske där den uppgår till -4,2 procent under det första halvåret 2024. Den är som bäst inom dagligvaruhandeln där den uppgår till 2,5 procent under perioden. Dock är det en minskning från genomsnittet på 2,8 procent under 2012-2021.

I hela näringslivet har den genomsnittliga rörelsemarginalen varit 5,1 procent under de senaste femton åren, alltså betydligt högre än livsmedelsbranscherna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold