Professorn om inflationen: ”En svala gör ingen sommar”

Inflationen sjunker och är nu nere på 1,3% enligt KPIF. Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, säger att det öppnar upp för fyra räntesänkningar i höst. Men det är trenden som är det verkligt intressanta, menar Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi.
Professorn om inflationen: ”En svala gör ingen sommar” - _JCA3926
Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi. Foto: Tobias Ohls

För första gången på över tre år understiger siffrorna Riksbankens inflationsmål på 2%. Det är siffror som gläder Mattias Persson, chefekonom på Swedbank.

“Inflationsbeskedet visade betydligt svagare siffror än vad Riksbanken hade förväntat sig. Så det här var ett väldigt positivt utfall vi hade idag”, säger han till Affärsvärlden.

ANNALKANDE RÄNTESÄNKNINGAR

Beskedet påverkar utsikterna för räntesänkningar under resten av året.

“Tidigare har vi talat i termer av tre räntesänkningar under hösten men detta öppnar upp för att vi kan få en till”, enligt chefsekonomen.

Enligt honom är frågan nu inte om det blir någon räntesänkning i augusti, utan snarare hur stor den kommer att vara.

“Det man egentligen borde göra är kanske att sänka med 50 punkter i augusti”, säger han, även om han bedömer det som relativt osannolikt.

Mattias Persson, Swedbank. Swedbank tror på en räntehöjning 2023.
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson. Foto: Swedbank

“Riksbanken har varit tydliga i sin kommunikation om att det är en gradvis sänkning som gäller. Men risken är att det blir för långsamt”, menar Persson.

Tidigare har en hög tjänsteinflation lyfts fram som ett orosmoln som kunde stå i vägen för räntesänkningar. I juni var istället prisuppgången på mat och kläder starkare än vad Mattias Persson hade väntat sig.

“Det är det som är lite oroande just nu men allting tyder fortfarande på att både tjänste- och varuinflationen kommer fortsätta vara låga”.

EN SVALA GÖR INGEN SOMMAR

Lars Jonung, professor emeritus vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, är enig om att inflationsbeskedet banar väg för räntesänkningar men poängterar samtidigt att det är den långsiktiga inflationstrenden som är det viktiga.

“En svala gör ingen sommar. Även om vi nu ser den här svalan som är under 2% så är det ju trenden som är det intressanta”, menar han.

Lars Jonung, professor emeritus vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Jonung understryker också att det är fler faktorer än bara inflationstakten som styr Riksbankens penningpolitiska beslut.

“I dagens finansiellt integrerade värld är det ju vad som händer med penningpolitiken i vår omvärld som styr Riksbanken. Där kan man se tendenser till räntesänkningar som Riksbanken följer.”

INGEN ÅTERGÅNG TILL TIDIGARE RÄNTENIVÅER

Trots att flera räntesänkningar förväntas inom den närmaste framtiden, varnar Jonung för att tro att räntenivåerna kommer att återgå till de nivåer som rådde före 2022.

“Före pandemin hade Riksbanken prognoser om att vi skulle ha nollränta under 20, 30 års framtid. Det är det ingen som tror idag och det är en markant förändring”, avslutar han.

Läs mer:

”Jösses – glad inflationschock!” – ekonomerna tror på fler räntesänkningar

Chefsekonomen om boränteprognosen: ”Lite lättare att vara fastighetsägare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.