Låga multiplar i Norge

På norska ­börsen dominerar de ­cykliska bolagen, vilka ofta handlas till låga multiplar.

Den norska börsen domineras av oljerelaterade bolag och många till synes lågt värderade bolag. Anledningen till de generellt sett låga vinstmultiplarna är den cykliska karaktären i olje­sektorn. Goda vinstår vänder snabbt till tunga för­lust­år. Vi har listat de 50 norska bolagen som har lägst ev/ebit-multipel, enligt analytikernas prognoser i databasen Factset.

Justerat för nettokassan värderas exempelvis Kvarner till endast 2,8 gånger rörelseresultatet. Tätt efter hamnar Awilco Drilling som handlas till endast 3,9 gånger rörelseresultat samtidigt som direktavkastningen är exceptionellt höga 23,5 procent. Övriga bolag som ger en direktavkastning över 10 procent är Kvarner, Northern Offshore, Western Bulk och Fred Olsen Energy.

En annan mycket cyklisk bransch är laxodlingsindustrin. Det är en typisk fågel- eller fiskbransch där riktigt goda år blandas med betydligt sämre år. Bland de lägre värderade fiskebolagen hittar vi Austevoll och Leroy som handlas till 5 respektive 7 gånger rörelseresultatet för 2014.

Inom it-sektorn hittar vi konsultbolaget Evry som har haft en mycket stark kursutveckling i år med 62 procent. Anledningen är att styrelsen nyligen meddelade att de utvärderar olika strategiska möjligheter, bland annat att sälja bolaget. Norska posten och Telenor äger 70 procent av aktierna i Evry.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF