Låga förväntningar inför rapportfloden
Motorola och Yahoo är de första tungviktarna ut på banan i USA. Motorola presenterar sin rapport efter stängning ikväll och Yahoo lämnar sin rapport på onsdag. Redan nästa vecka står sedan en lång rad viktiga konkurrenter till svenska bolag uppradade på agendan.
Fler än 800 företag har varnat för lägre vinster än väntat i det första kvartalet och förväntningarna är lågt ställda. Enligt First Call väntas det första kvartalet sluta med knappt 9 procent lägre vinster för de amerikanska bolagen. Det skulle i så fall vara det sämsta kvartalet sedan mitten av 1991 då vinsterna backade 18 procent.
De låga förväntningarna har även återspeglats i kursutvecklingen för de amerikanska aktierna den senaste tiden. Nasdaq Composite index slutade förra veckan 7 procent lägre och har backat 30 procent i år. Samma dåliga utveckling har noterats för S&P 500 och Dow Jones Industrial. De kraftiga nedgångarna har fått vissa amerikanska analytiker att tro på en relativt smärtfri rapportperiod.
”Jag tror att det generella utfallet av rapportperioden kommer att bli något sämre än analytikernas officiella prognoser. Någon jättestor avvikelse tror jag dock inte att det blir, med alla vinstvarningar som har varit är det också många bolag som uttalat sig om läget inför rapporterna”, säger Ola Asplund, strategiansvarig på Hagströmer & Qviberg.
”Samtidigt har börserna fallit ganska kraftigt på sistone och dagens värderingar är mycket attraktiva. Förhoppningsvis kan men efter den här rapportperioden konstatera att det inte blev så farligt och att det kan bli en release inför hösten”, säger han.
Även i Sverige har förväntningarna på årets vinster dragits ned den senaste tiden. Vid årsskiftet räknade analytikerna med att den sammanlagda vinsten i år för de börsnoterade bolagen skulle uppgå till drygt 330 miljarder kronor, enligt SME Direkt. Idag har prognosen justerats ned 19 procent till knappt 280 miljarder kronor. Ericsson svarar efter sin vinstvarning för ungefär hälften av den nedjusteringen.
Ericssons tyngd på Stockholmsbörsen gör att alla uttalanden som kan påverka förväntningarna inför bolagets rapport den 20 april blir viktiga. Motorola lämnar en stor pusselbit ikväll och nästa vecka kommer även konkurrenten Nortel med sin kvartalsrapport.
Nästa vecka är dock proppfull av tunga rapporter som kommer att ge viktiga indikationer för en lång rad branscher. Läget för skogsbolagen kommer att klarna då Georgia Pacific, International Paper och Weyerhaeuser presenterar sina rapporter. Tunga rapporter för verkstadsbolagen kommer från Caterpillar, GM, Ford, Ingersoll Rand, Timken och General Electric.
Intel, Dell och Microsoft har kanske inga direkta konkurrenter i Sverige men deras rapporter kommer att få en stor inverkan på humöret på Nasdaq och därmed även på Stockholmsbörsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.