Låg värdering på nya Wedins
Bolaget Wedins skor och accessoarer meddelar idag att det säljer av delen ”Wedins”. Beslutet kommer inte som någon chock. Redan i den senaste delårsrapporten för september-maj, som släpptes den 30 juni, gick att utläsa att en lösning likt den som nu kungjorts var på gång. Bolaget skrev i samband med rapporten:
”Wedinskoncernen fokuserar ytterligare på de marknadsledande kedjorna Accent/Morris och Rizzo – med störst förutsättningar för god lönsamhet. Styrelsen har under kvartalet fattat beslut om att utvärdera olika framtida alternativ för Wedinskedjan och vi har nu ökat tempot i den processen. För närvarande pågår intensiva förhandlingar avseende en lösning och vi återkommer med mer information när beslut är fattade”.
Idag kommer nyheten att Wedins säljer Wedins för 85 miljoner kronor, inkluderat värdet av Wedins bokförda lager. Det som säljs är 59 Wedins-butiker och övertagandet sker den 1 september. En butik överlåts samtidigt till annan part.
Bolagets vd Per Thelin vill inte uttala sig om vad Wedins-lagret värderades till vid utgången av maj utan till Affärsvärlden säger han att ”det är en överenskommelse mellan oss och köparen”.
Vid utgången av maj värderades hela koncernens lager till 215 miljoner kronor. En lagernivå som bedömdes vara normal, ”dock med en viss snedfördelning i produktmixen”. Wedinsbutikerna står för 34 procent av bolagets omsättning. 0,34 x 215 = 73 miljoner, vilket i så fall är ungefär lika mycket som de avvecklingskostnader i form av engångsavskrivningar av anläggningstillgångar på berörda butiker med preliminärt cirka 70 Mkr som omstruktureringen belastas av.
Med facit i hand visar affären att de ägare som ständigt skjutit till nytt kapital i hopp om att vända på skutan i stort sett enbart sett sina pengar gå förlorade.
Marknaden värderar däremot dagens affär positivt i och med att bolagets största problemområde säljs. Därefter kan Wedins fokusera mer på de segment som har bäst förutsättningar. Bolagets styrelse gör bedömningen att koncernen, efter fullt ut genomförda förändringar, har goda förutsättningar att visa lönsamhet.
I samband med affären behåller bolaget tio Wedins-butiker vilka successivt kommer att omvandlas till Accent- eller Rizzobutiker. Tillsammans med övriga Rizzo- och Accent-butiker uppgår antalet butiker till drygt 150 stycken.
Dessa två kedjor har visat upp okej rörelseresultat. Accents resultat uppgick till -0,2 (7,0) miljoner för de första nio månaderna i räkenskapsåret varav att bolaget uppvisade en förlust på 18,7 (-10,9) miljoner under det tredje kvartalet.
Rizzo uppvisade en rörelsevinst på 5,8 miljoner (10,4) för perioden september- maj. Resultatet under det tredje kvartalet var dock negativt om 2,6 miljoner (1,0).
Dessa segment kommer att omsätta runt 800-900 miljoner årligen efter försäljningen. Bolaget värderas till knappa 220 miljoner på börsen, vilket, enligt denna grova uppskattning, ger ett p/s-tal på mellan 0,2 och 0,3. De högsta p/s-talen i sektorn hittar man hos H&M med ett p/s strax under 3 samt Björn Borg med en multipel strax under 2. Sektorn värderas som helhet till en multipel runt 1. Exempelvis har Hemtex en multipel på 0,8 och Kappahl uppvisar ett p/s-tal runt 0,6.
Alltjämt har Wedins stor potentiell uppsida om det uppnår sitt långsiktiga mål att uppnå en rörelsemarginal på 10 procent. Om det uppnås, indikerar målet en rörelsevinst på 80-90 miljoner. En rörelsevinst på 80-90 miljoner blir efter skatt runt 60 miljoner, vilket, med ett p/e på 10 indikerar en uppsida på närmare 200 procent. Med en värdering till p/s-sektorssnittet runt 1 har bolaget ytterligare uppsida.
Wedins har dock tidigare inte klarat av att nå sina finansiella mål, varför man inte ska lita på dem nu bara för att de säljer av en förlusttyngd division. Men tror man på butikskoncepten ”Accent” (”Morris”) och ”Rizzo” är det, som uträkningarna ovan indikerar, mycket attraktivt köpläge i bolaget till nuvarande nivåer.
Själv tror jag dock man gör bäst i att hålla sig ifrån bolaget. Konjunkturläget talar inte till konsumtionsaktiers fördel och Wedins har tidigare visat sig vara en besvikelse som inte klarat av att leva upp till sina finansiella mål.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.