Låg värdering lockar i Ryssland

De internationella börserna styr utvecklingen på den ryska aktiemarknaden och risken är fortfarande hög. Rysslandsfonderna börjar dock bli köpvärda.

Varningsflaggen har varit hissad för Rysslandsfonderna under de senaste årens politiska och ekonomiska kriser. Annat var det när Rysslandsfonderna lanserades på den svenska marknaden. Fondkommissionärsfirman H&Q genomförde en entusiastisk reklamkampanj där huvudägarna Sven Hagströmer och Mats Qviberg talade om “den andra ryska revolutionen”. Positiva analyser lockade också många att placera sina pengar i Rysslandsfonder. Men lyckan blev kortvarig.

“Man kan väl säga att risken fick ett konkret ansikte under 1998”, säger Björn Lindström som är förvaltare på East Capitals Rysslandsfond.Den kraftiga nedgången på Moskvabörsen det året gjorde att lanseringen av ett antal Rysslandsfonder stoppades.

Oljan som katalysator

Redan 1999 började dock återhämtningen. Det politiska läget stabiliserades och utländskt kapital strömmade tillbaka till Ryssland. En titt på tabellen intill visar vilken fantastiskt utveckling Rysslandfonderna har haft under den senaste tvåårsperioden. Men då ska man komma ihåg den kraftiga nedgången 1998. Flera sparare som började placera i Rysslandsfonder under 1998 ligger fortfarande på minus. Vinnarna är de som har månadssparat.

Det är det stigande oljepriset som varit katalysatorn. Cirka 70 procent av börsvärdet i Moskva (RTS) är relaterat till olje- och metallföretag.

Förvisso ligger oljepriset idag på en nivå som knappast är realistisk på sikt. Rimligen sker en anpassning nedåt, med kanske dryga 20 procent från nuvarande nivå. Innebär då detta att man helt ska avstå från att placera i Ryssland? Knappast.

Värderingen för låg

Som vanligt har aktiemarknaden redan diskonterat den framtida utvecklingen, i detta fall lägre oljepriser. Det innebär att majoriteten av de ryska aktierna nu handlas till nyckeltal som måste betecknas som mycket låga även med tanke på riskerna på denna marknad. East Capital uppskattar att p/e – talet för bolagen som är noterade på RTS i genomsnitt ligger runt 3, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens p/e – tal på 26.

Men naturligtvis är också risken betydligt högre i Ryssland än i västvärlden. Det finns flera minusfaktorer:

* Handeln är mycket illikvid i många aktier, vilket skapar en osäker marknad. Som exempel kan nämnas att åtta bolag, av de 239 som är noterade på RTS, stod för 95 procent av omsättningen häromdagen.

* Korruptionen i landet är fortfarande stor.

* Ett flertal bolag har andra intressen än aktieägarnas för ögonen.

* Den politiska risken är betydande.

* Det inhemska kapitalet är alldeles för litet, vilket får till följd att det utländska kapitalflödet styr Rysslandsbörsen.

* En nedgång i oljepriset kan skapa problem för hela den ryska ekonomin, vilket kan leda till både ekonomisk och politisk oro.

“Den politiska risken är dock betydligt lägre idag än tidigare, eftersom Ryssland nu har en president med stöd i duman (parlamentet). Jeltsin var ständigt motarbetad där”, säger Björn Lindström.

East Capital var tidigare en del av Matteus Fondkommission, men köptes ut av personalen under 1998 och är sedan två år tillbaka den Rysslandsfond som gått bäst. Enligt Lindström har framgången flera orsaker. Fonden skuggar inte något index utan förvaltas aktivt. Eftersom transaktionskostnaderna är höga, försöker fonden hålla en låg omsättningshastighet; fonden köper ofta preferensaktier istället för stamaktier, då dessa handlas med kraftiga rabatter.

Fonden har idag en kraftig exponering mot olje- och metallsektorn, som utgör mer än 50 procent av portföljen. Knappt en fjärdel av fondförmögenheten ligger i telekomaktier.

Reformer krävs

“Det ser bra ut för den ryska ekonomin på kort sikt, men på lång sikt är det nödvändigt med viktiga strukturella reformer”, skriver OECD i sin senaste rapport. Organisationen spår att tillväxten i år ska hamna på fyra procent och inflationen på 15 procent. Samma siffror väntas för år 2002.

Det finns alltså en hel del att göra innan Ryssland börjar bli en utvecklad ekonomi. Till dess kommer värderingsgapet mellan ryska och exempelvis svenska aktier att bestå. Men, frågan är om gapet behöver vara så extremt stort som det är idag.

Flera ryska bolag tjänar så pass mycket pengar att de kan ge årliga utdelningar på 25 – 30 procent. Börsvärdet på flera aktier är ofta lika stort som kassan, vilket innebär att man får anläggningarna gratis (vilket dock inte säger något om möjligheten att realisera något värde i dessa anläggningar).

Nasdaqbörsen avgör

Det intressanta är att alla oroar sig för oljeprisets utveckling. Det är nämligen inte oljan som styr de ryska aktiekurserna utan den tekniktunga Nasdaqbörsen. Det låter som en motsättning att amerikanska teknikaktier skulle påverka ryska oljeaktier, men till stor del är det faktiskt så att i samma sekund som placerarna väljer att sälja teknikaktier, säljer de även ryska aktier liksom papper på övriga nya marknader.

En global börsnedgång är alltså det största hotet mot den ryska börsen. Men trots alla risker är det antagligen ett utmärkt tillfälle att investera i Ryssland. Naturligtvis måste placeringen vara långsiktigt och månadssparande är att föredra. I ett långsiktig portfölj kan en Rysslandsfond med fördel utgöra kring fem procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.