”Låg värdering i Brasilien”
Många tvekar kring hur länge aktier kan fortsätta stiga. Vad tror du?
– Det som talar för aktier, om man har minst några års placeringshorisont, är att man gentemot andra tillgångar har större sannolikhet att kunna bevara eller öka sin köpkraft, det vill säga justerat för inflation. Köper du en tioårig obligation från det här ränteläget på cirka två procent kommer du med stor sannolikhet ha försämrat din köpkraft vid löptidens slut.
– Visst, jag förvaltar aktier, men jag tycker att man utan att rodna kan konstatera att tillgångsslaget ser klart intressant ut givet alternativen. Det är objektiva fakta på bordet. Fördelen med ett globalt mandat för oss innebär inte att vi måste sprida ut oss över hela jorden utan att vi har en global jaktlicens. Om man har det så är förutsättningarna för att kunna hitta 30 välskötta bolag med rimlig värdering goda.
– Från när fonden startade till nu så har vi oftast hittat de små och mellanstora bolagen som vi framför allt är ute efter i USA eller Japan. Just nu är vi mest nyfikna på utvecklingen i Asien och Brasilien.
– Bolag med bra affärsmodeller, duktiga människor och som har en låg värdering. Vi ska gilla bolagens verksamhet så mycket att vi tror på dem på tio års sikt. Många tror att detta är orimliga krav, men även de riktigt bra bolagen får sig en törn regelbundet. Ibland kan det bero på en bolagsspecifik händelse. Eller att sektorn som de verkar i blir avskydd, som läkemedel för några år sedan. Det kan också vara att landet som bolaget verkar i hamnar i en makro-chock.
– Ja, exakt. Men Brasilien och många andra tillväxtländer har genomgått liknande cykler de senaste 30 åren, och nu är vi inne i en ny dålig cykel.
– Vi har investerat i ett utbildningsföretag som heter SER Educacional och i den brasilianska börsen BM&F Bovespa. Även i de tuffaste makroekonomiska lägena finns det bolag med fantastiskt bra verksamheter som värderas till kanske så lite som en tredjedel mot vad bolagen skulle vara värda på andra marknader. Värderingen i Brasilien är överlag – även om man tar bort Petrobras – anmärkningsvärt låg just ju.
– Vi har under flera års tid letat och hittat bolag i Japan. När vi började titta på bolagen där fanns en djup misstro mot ekonomin, politikerna, åldrandet och allt möjligt. Många bolag i Japan värderas klart lågt. Ett sådant bolag som vi har ägt länge är Mandom, som sysslar med hårvårds- och kosmetikprodukter.
– Ja, två av våra absolut största innehav är försäkringsbolag. Man kan säga att vi gärna investerar i duktiga människor, och i många försäkringsbolag och kapitalförvaltare kan just några få personer ha stor påverkan på sitt bolag. Värderingarna inom sektorn har varit låga sedan finanskrisen, det gäller både kapitalförvaltare, försäkringsbolag och private equity.
Vad ser ni i kursraketen Gilead, med ett börsvärde på över 1 200 miljarder kronor?
– Det är vårt absolut största innehav sett till börsvärde, och det låter ju väldigt stort i kronor. Men det är bara det åttonde största bolaget i USA i sin sektor. Gilead har tagit fram en medicin som botar hepatit C på tolv veckor. Kan man ta fram produkter som inte bara lindrar sjukdomar utan faktiskt botar människor har man troligtvis en fantastisk framtid. Deras andra stora produkt är mot hiv. Värderingen på nio gånger fritt kassaflöde är i våra ögon mycket attraktiv.
– Allt ligger i Globalfonden. Plus att jag äger aktier i Didner & Gerge AB.
Henrik Andersson
Förvaltar: Didner & Gerge Global tillsammans med Lars Johansson.
Förvaltat kapital: 2,6 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.