Låg självkänsla kräver stor bonus

Kulturen med miljonbonusar och girighet i näringslivet skapas bland annat av ett antal sociopater. I alla fall om man får tro psykologen Sigvard Lingh.

“En bakgrundsfaktor är, som i all psykopati, den låga självkänslan som driver personen till kompensatoriskt självhävdande, som uttrycker sig i girighet och tävlan med likasinnade om löner och bonusar”, skriver han om sociopater i sin bok Psykopater och sociopater – ett spektrum.

Dessutom hävdar han att sociopaterna drar med sig andra och att de är ett hot mot samhället eftersom de är lika farliga som psykopaterna, men är många fler.

Sociopaterna är överrepresenterade bland högre chefer, politiker, affärsmän, ungdomsbrottslingar och knarklangare.

Kännetecknet för en sociopat är främst skamlösheten. Därför kan chefer ta emot bonusar även när de misslyckats med sitt arbete.

Typiskt för både psykopater och sociopater är oräddheten, benägenheten att ta risker och att fokusera på uppgiften utan att ta hänsyn till annat. Sociopater inom näringslivet har en intelligens över genomsnittet. Och även om personen struntar i samhällets moral så är det ändå viktigt att tillhöra gänget “affärskollegor, det kriminella nätverket eller maffian”. Moralen begränsas till familjen och gänget.

Karateristiska drag för psykopater inom näringslivet är bland annat god kommunikationsförmåga, strategiskt tänkande och kreativ/innovativ förmåga – men samtidigt dålig ledarstil, ovilja att agera som en lagspelare och, enligt deras närmaste chefer, dåliga arbetsprestationer.

“Det är lätt att uppfatta psykopatiska drag som goda ledaregenskaper”, skriver Lingh.

Endast en liten del av boken handlar om näringslivet. Det är den delen som Affärsvärlden läst. Boken är häftad i A4-format och inbjuder mer till att bläddra i än att sträckläsa. Boken är i mycket en sammanställning av andras forskning.

Näringslivsdelen är en vindlande framställning där Lingh slår vilt mot olika fenomen, som ekonomen Milton Friedmans Nobelpris eftersom “han skapade en sociopatins filosofi” då företagen, enligt Friedman, inte har något socialt ansvar i sin strävan efter vinst.

Till slut känns det hela nästan som en konspirationsteori och man undrar om Lingh vill överge marknadsekonomin.

Psykopater och sociopater – ett spektrum

av Sigvard Lingh.

Förlag: Recito.

Antal sidor: 467.

Cirkapris: 507 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market